2024. április 25. csütörtök
More

    Ez a finom változás jelezheti a demencia kezdetét

    A demencia diagnosztizálása minél korábban történik, annál jobb. A tünetek és változások korai felismerése jelentősen megváltoztathatja a kezelés menetét. A szakértők gyakran tanácsolják a betegeknek, hogy figyeljenek a depresszió jeleire, mint a demencia korai jelére. Egy 2021-es tanulmány szerint azonban az apátia jobb mérőszám lehet.


    Mi is pontosan az apátia? Ez egy olyan állapot, amikor az ember nem érdeklődik a mindennapi élete iránt, és nem reagál rá érzelmileg. A tanulmány kutatói úgy definiálják az apátiát, mint „a célorientált viselkedés csökkenését”. A legtöbb ember időnként tapasztal apátiát, de ha ez túlzott mértékűvé válik vagy nem jellemző, különösen egy idős embernél, az nagyobb problémára utalhat.

    Ajánló   A demencia jelei általában ebben a sorrendben jelennek meg

    A Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint az apátia a demencia valószínűbb előrejelzője. Két másik tanulmány adatait használták fel, amelyekben idős alanyok vettek részt az Egyesült Királyságból és Hollandiából. Az alanyokat több éven keresztül rendszeresen vizsgálták apátia, depresszió és demencia szempontjából.

    Az eredmények szerint azoknál az alanyoknál, akik több apátiáról vagy idővel növekvő apátiáról számoltak be, nagyobb volt a demencia kialakulásának kockázata. Meglepő módon azok, akik depresszióról számoltak be, vagy akik idővel a depressziós tünetek növekedését tapasztalták, nem mutattak összefüggést a demencia kockázatával.

    Ajánló   Demencia: az éjszakai alvás minősége befolyásolhatja a másnapi tüneteket – új kutatás

    A kutatók szerint bár a két állapot között vannak hasonlóságok, az apátia és a depresszió másképp hat az agyra. Korábbi kutatások szerint az apátia összefügg az agyi kisérbetegséggel (SVD), amely az agy kis artériáit, arterioláit, venuláit és kapillárisait érintő állapotok csoportja. Az SVD gyakran a stroke egyik oka, de ez a leggyakoribb oka az érrendszeri demenciának is.

    Míg tehát a depressziót gyakran tágan a demencia meghatározó tényezőjeként említik, ezek az eredmények azt sugallják, hogy az apátia specifikusabb tulajdonsága sokkal jobb indikátor lehet. Ha azt veszed észre, hogy te vagy egy ismerősöd kevésbé érdeklődik vagy érzelmileg kevésbé vesz részt a mindennapi életben, és ez nem jellemző rá, beszélj az orvosoddal, és magyarázd el a tüneteket. Mint említettük, a korai felismerés nagy különbséget jelenthet a kezelésben.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!