2023. március 27. hétfő
More

  Hogyan tisztítsd meg a szemüveged csík nélkül?

  A világot elkenődött, zsíros lencséken keresztül nézni nem életvitelszerű. És mégis, a becslések szerint 164 millió amerikai felnőtt számára, akik nap mint nap szemüveget viselnek, nehéz lehet megtalálni a megfelelő pillanatot a lencsetisztításra, hogy tisztán lássák a világot. Szerencsére van egy optometrista által jóváhagyott stratégia arra, hogyan tisztítsd szemüveged anélkül, hogy csíkot hagynál.


  “Fontos a szemüveg tisztítása, mert javítja a látást és a tisztaságot, és biztonsági tényező is lehet” – mondja Selena Chan, a San Franciscó-i Pacific Rims Optometry-től. Idővel a szemüvegeden összegyűlik a por és a baktériumok, amelyek szemfertőzést okozhatnak. A foltok még a szemfáradtsághoz és a fejfájáshoz is hozzájárulnak.

  Ha megtisztítod a szemüveged, az egy egyszerű és hatékony módja annak, hogy gondoskodj jövőbeli jólétedről, ám sokkal gyakrabban kell ezt megtenned, mint gondolnád. “Minden nap legalább egyszer meg kell tisztítanod a szemüvegedet” – mondja Dr. Chan. “Néha előfordulhat, hogy a szemüveget gyakrabban kell tisztítani, ha a lencsék piszkosak.”

  Ha például tok nélkül dobod be őket a táskádba, érdemes egy gyors tisztítást elvégezni rajtuk, mielőtt visszamész a munkába, vagy belebújsz egy könyvbe.

  Mint sejtheted, a szemüveg tisztítása nem éppen rakétatudomány, de ez egy olyan finom művészet, amely megérdemli, hogy egy pillanatra odafigyeljünk rá. (Ez a technika ugyanilyen jól működik a napszemüveg tisztítására is.) Az alábbiakban Dr. Chan lépésről lépésre végigvezet téged a tisztánlátás folyamatán. Készen állsz?

  Hogyan kell megfelelően tisztítani a szemüveget egy optikus szerint?

  1. Gyűjtsd össze a készleteket és moss kezet

  Ahhoz, hogy szépen megtisztítsd a szemüveged, valójában csak egy üveg lencsetisztítóra és egy mikroszálas kendőre van szükséged. Ennyi az egész. “Szerezd be a helyi optikustól az adott típusú lencsékhez megfelelő lencsetisztítót és mikroszálas kendőt” – mondja Dr. Chan. Ha éppen nincs üvegtisztítód, de szükséged van a tiszta látás statikájára, használhatsz dörzsölő alkoholt vagy kíméletes mosogatószappant is.

  Miután a készleteket összeszedted, moss kezet, nehogy még több baktérium kerüljön a poharakba.

  2. Tisztítsd meg a szemüveget

  Készen állsz a kezdésre. Fújd bőségesen a lencsetisztítót a lencsékre és a keretekre, vagy használj dörzsölő alkoholt vagy mosogatószert. Futtasd a szemüveget langyos víz alá, és rázd szárazra. (Ne használj papírtörlőt, a pólódat vagy szövetkendőt a szárításhoz; ezek az anyagok túlságosan csiszoló hatásúak a vényköteles lencsékhez.)

  3.  Ellenőrizd a szemüveget ujjlenyomatok és/vagy törmelék szempontjából

  Végül töröld le az ujjlenyomatokat és a szennyeződéseket mikroszálas ruhával, amíg tiszta nem lesz – mondja Dr. Chan. Nem akarok ismételni, de itt tényleg ne használj normál kendőt. Ez lerövidíti a szemüveg élettartamát, és még több maszatolódást okozhat, ami teljesen kontraproduktív.

  Add hozzá az utolsó simításokat, és – bumm – már tisztán is látsz, a foltok eltűntek.

  Honnan tudhatod, hogy itt az ideje lecserélni a szemüvegedet, ahelyett, hogy csak jól megtisztítanád?

  Eljön az idő, amikor már semmilyen szorgalmas tisztítási rutin nem tudja megmenteni a szemüveged. Dr. Chan szerint van néhány piros zászló, amire érdemes odafigyelni. “Néhány jel arra, hogy ideje lecserélni a szemüveget: karcolások a lencsén, a bevonat kezd leválni a széléről, vagy a látás már nem olyan jó, mint korábban” – magyarázza. “Javasoljuk, hogy évente vagy kétévente új lencsét kapjunk, attól függően, hogy milyen látási igényeink vannak, és mennyire kopott a szemüveg”.

  Ha kezded észrevenni, hogy a szemüveged már jobb napokat is látott, keresd fel az optikust. Lehet, hogy ideje nyugdíjba küldeni a szemüveged, és új keretet beszerezni, hogy könnyebben lásd a körülötted lévő világot.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!