2024. április 19. péntek
More

    A laktóztolerancia az európaiaknál az éhínségnek és a betegségeknek köszönhetően alakult ki (2. rész)

    Ajánló   A laktóztolerancia az európaiaknál az éhínségnek és a betegségeknek köszönhetően alakult ki (1. rész)


    „Ha egészségesek vagyunk, és a laktáz nem áll fenn, ám, ha sok tejet iszunk, akkor lehet, hogy némi kellemetlenséget tapasztalunk, de nem fogunk meghalni miatta” – mondta a társszerző, George Davey Smith professzor a Bristoli Egyetemről.

    „Ha azonban súlyosan alultáplált vagy és hasmenésed van, akkor életveszélyes problémáid vannak. Amikor a termésük nem termett, az őskori emberek nagyobb valószínűséggel fogyasztottak volna erjesztetlen, magas laktóztartalmú tejet – pontosan akkor, amikor ez a legnagyobb kockázatot jelentette számukra.”

    A felfedezéshez több különböző csapat kellett, amelyek a kirakós játék különböző darabjain dolgoztak. Először is, a bristoli kémiai iskola professzora, Richard Evershed által vezetett csapat összeállított egy adatbázist, amely több mint 500 régészeti lelőhelyről származó kerámiatöredékekből származó közel 7000 szerves állati zsírmaradványt tartalmazott, hogy kiderítse, hol és mikor fogyasztottak az emberek tejet.

    Megállapították, hogy a tejet a legkorábbi tejtermelés kezdete óta, körülbelül 9000 évvel ezelőtt rendszeresen fogyasztották, de a különböző időszakokban a különböző területeken ingadozott.

    Másodszor, a Mark Thomas professzor (UCL) által vezetett csoport 1700 őskori európai és ázsiai DNS-szekvenciájában kereste a laktóz-perzisztencia genetikai változatának jelenlétét.

    Megállapították, hogy először 5000 évvel ezelőtt jelent meg, és 2000 évvel később érte el a számottevő szintet. Azt is megállapították, hogy a gén nem volt gyakoribb a nagyobb tejfogyasztás időszakaiban, ami megdöntötte azt a sokáig uralkodó nézetet, hogy ez volt a laktáz megmaradásának evolúciójában szerepet játszó tényező.

    Végül Thomas professzor csapata összehasonlította a laktáz perzisztencia génváltozat jelenlétét a feltételezett éhínség és betegség idején. Azt találták, hogy a gén elterjedtebbé vált ezekben az időkben, ami arra utal, hogy az éhínség és a betegségek kulcsszerepet játszottak a gén evolúciójában.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!