2023. március 23. csütörtök
More

  Tippek az őszinte bocsánatkéréshez

  Ajánló   Hogyan kell jól bocsánatot kérni?


  Közvetlenül fejezd ki a bocsánatkérésed

  “Ne szépítsd a hibád, és ne kerülgesd a forró kását. Mondd ki egyenesen” – javasolja Luo. A közvetlenség csökkenti a további félreértések lehetőségét, és biztosítja, hogy mindketten ugyanazon az oldalon kezdjétek. És ami fontos, a leghatékonyabb és legőszintébb bocsánatkérés az, amely nem tartalmaz kifogásokat, racionalizálásokat vagy minősítéseket.

  Figyelj a hangnemre

  “Használj természetes hangnemet, és ne keltsd azt a benyomást a másik félben, hogy csak a folyamaton mész keresztül” – mondja Luo. Mint mindannyian tudjuk, nem csak az számít, hogy mit mondasz, hanem az is, hogy hogyan mondod. A hangszín fontos eleme a kommunikációnak, és ha odafigyelsz és semleges hangnemet tartasz, nagyobb valószínűséggel közvetítheted a bocsánatkérésed őszinteségét.

  Légy őszinte

  Thompson szerint a bocsánatkérés során próbálj meg őszinte megbánást tanúsítani. Beszélj a szívedből. Mutasd ki, hogy megbántad a bűnöd. Ha őszinte vagy, az megbánást, megértést és empátiát közvetít. Az őszinteség azt is kommunikálja, hogy valóban úgy gondolod, hogy rosszat tettél, és sajnálod a fájdalmat, amit okoztál.

  Magyarázd el, miért kérsz bocsánatot, de ne mentegesd a hibád

  Gyakori reakció, hogy azzal akarod védeni magad, hogy azt bizonygatod, hogy jó szándékkal tetted, de az érintett számára ritkán számít, hogy mi volt a szándékod. Luo szerint hasznos lehet, ha elmagyarázod a “jó” szándékaidat anélkül, hogy megpróbálnád igazolni a hibádat – bár ezt a vonalat nehéz betartani. Azt tanácsolja, hogy a tényleges bocsánatkérés során egyáltalán ne próbálj meg magyarázkodni, mert úgy tűnhet, hogy nem sajnálod igazán.

  Koncentrálj az érintett személyre gyakorolt hatásokra

  “Ismerd el a cselekedetednek a személyre gyakorolt negatív hatását, különösen az érzelmi hatást” – tanácsolja Luo. A jó szándék nem igazolja a negatív hatást.

  Van egy mondás, amely szerint “A pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve”, ami azt jelenti, hogy még ha jóhiszeműen akartál is tenni valamit, a végén mégis kárt okozhatsz vagy megbánthatsz egy másik személyt a tetteiddel.

  Ajánló   Mentális vagy fizikai egészség: melyik a fontosabb?

  Vállald a felelősséget

  “A felelősségvállalás azt jelenti, hogy elismered, hogy valóban te voltál a hibás, és hogy te vagy a felelős a másik személy által átélt sérelemért. Légy felelős. Ezzel elismered, hogy tetteid bántóak vagy sértőek voltak, és jelzed a másiknak, hogy megérted az okozott fájdalmat, és megbánást tanúsítasz” – mondja Thompson.

  Használj “én” kijelentéseket

  “Szándékosan beszélgessünk önmagunkról szóló kijelentésekkel, és arról, hogy tetteink, gondolataink, viselkedésünk stb. hogyan hatottak a másik félre” – tanácsolja Thompson. “Ezzel szemben vigyázz, hogy ne használj “te” kijelentéseket, ami a másik személyt védekezésbe kényszerítheti, és azt a benyomást keltheti, hogy “hibáztatod”.”

  Tanuld meg és használd az illető bocsánatkérő nyelvezetét

  Az öt bocsánatkérő nyelv a megbánás kifejezése, a felelősségvállalás, a jóvátétel, az őszinte megbánás és a megbocsátás kérése. A “bocsánatkérési nyelvek” egy olyan keretrendszer, amelyet felhasználhatsz a bocsánatkérés legjobb megközelítésének meghatározásához. A sértett személy bocsánatkérő nyelvének megértése segít abban, hogy úgy kérj bocsánatot, hogy azt az illető feldolgozhassa és könnyebben elfogadja.

  Adj jóvátételt

  “A bocsánatkérésben feltétlenül magyarázd el, hogy milyen módon tervezel javulást és/vagy mit fogsz tenni annak érdekében, hogy az ilyen típusú sértés ne ismétlődhessen meg. Ezt jelenti a valódi jóvátétel” – tanácsolja Thompson.

  Ne várd el, hogy az illető azonnal elfogadja a bocsánatkérésedet

  “A hiba jellegétől függően egyes emberek nagyon gyorsan el tudják fogadni a bocsánatkérésedet, mások viszont nem” – jegyzi meg Luo. “Ha nem fogadják el, az nem mindig azt jelenti, hogy azért teszik ezt, hogy rosszul érezd magad; lehet, hogy több időre van szükségük, hogy feldolgozzák a történteket”.

  Az embereknek időre van szükségük. Ha rosszul jártál, és helyre akarod hozni a dolgokat, fontos, hogy ne feledd, hogy a dolgok nem a te idővonaladon, hanem annak az embernek az idővonalán fognak helyrejönni, akit megbántottál. Légy türelmes.

  Kérj többször is bocsánatot

  Néha egy bocsánatkérés nem elég – mondja Luo. Az, hogy milyen gyakran kell bocsánatot kérni, a hiba jellegétől függ. Néha az egyszeri bocsánatkérés nem elég. Azonban függetlenül attól, hogy hányszor kérsz bocsánatot, a bocsánatkérés mögött álló szándéknak gyógyulást és megoldást kell hoznia annak a személynek, akit megbántottak – nem csak azért, hogy te megbocsátást kapj.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!