2023. március 25. szombat
More

  Hogyan lehet megelőzni a haj elvékonyodását a koronánál?

  Bár bizonyos betegségek és életszakaszok (beleértve a szülés utáni időszakot is) elkerülhetetlenné teszik a hajhullás bizonyos formáit, a megelőző intézkedések enyhíthetik a súlyosságát. Az étrend és az életmód megváltoztatásától kezdve a stratégiai stílusválasztásokig, íme, hogyan előzheted meg a hajkoronánál történő hajritkulást.

  Ajánló   A hajhullás okai – mit tegyünk ellene?


  Rendszeresen samponozd a hajad

  Gondolj a fejbőrödre úgy, mint az arcbőrödre, mondja Kerry Yates, a Colour Collective trichológusa. El tudod képzelni, hogy több napig nem mosod meg az arcod? Valószínűleg nem. Sokan azonban egy hétig nem mossuk meg a hajunkat, és száraz samponhoz fordulunk, hogy elfedjük a felgyülemlett olajat. “A száraz samponok túlzott használata a tüszők eltömődéséhez vezet, ami idővel tartós károsodást okozhat – ami hajhulláshoz vezethet a hajkoronánál” – mondja. “Hogy ezt megelőzd, próbáld meg legalább három-négy naponta megmosni a hajadat”.

  Kerüld a forró eszközöket

  Rengetegen fújjuk és formázzuk a hajunkat hővel – de nem titok, hogy a forró eszközök károsítják a hajszálakat. Ha már észrevettük, hogy a hajkoronánál elvékonyodik (vagy rövid, töredezett hajszálak vannak ezen a területen), próbáljuk meg kivenni a hőt a hajformázási rutinból, javasolja Dr. Lee. A folytatás csak még jobban megterheli a már amúgy is megterhelt szálakat, ami még több töréshez vezet.

  Fókuszban a táplálkozás

  Itt egy újabb ok, amiért kerülni kell a rövid távú, divatos diétákat: Ezek károsan befolyásolják a fejbőrödnek ezt a részét (és általában az egész testedet), jegyzi meg Yates. “Az extrém diéták, például a tisztítókúra elkezdése, pusztítást végezhet a hajadon. Amikor ilyen drasztikus változásokat hajtasz végre, végső soron kivágod a testet szerető tápanyagokat, amelyek negatívan befolyásolják a hajad életciklusát.”

  Ajánló   A hajhullás gyakori oka: a cinkhiány

  Ne vakard

  Ha viszkető fejbőrrel küzdesz, tudod, milyen erős késztetést érezhetsz a vakarózásra. Ahelyett, hogy engednél ennek a késztetésnek, Yates azt javasolja, hogy minél hamarabb keress fel egy orvost, hogy megállapítsa a gyulladás vagy a hámlás okát. “A fejbőr agresszív vakarása begyulladhat az ott lévő bőrben, ami károsíthatja a szőrtüszőt” – magyarázza. “A hosszan tartó vakarózás ugyanazon a területen maradandó hegeket okozhat, végül “megöli” a tüszőt. Szüntesd meg a viszketést, és mentsd meg a hajad”.

  Kalap használatának korlátozása

  Igen, a sapkák elrejtik a fejbőrt, és megvédik a fejbőrt a naptól és a környezeti stresszhatásoktól, de ismétlődő súrlódást is okoznak, különösen, ha egymás utáni napokon viseled. “Ez a fajta súrlódás húzódást okozhat, ami a tüszők gyulladásához vezethet. A hosszan tartó gyulladás maradandó károsodáshoz vezethet, ami hajhulláshoz vezet” – mondja Yates. “Pihenj néhány napig a kalapokkal, hogy megvédd a szálakat.”

  Kezeld a stresszt és próbáld ki a kiegészítőket

  Dr. Lee szerint, amikor fokozott stressz időszakon mész keresztül, számos érzelmi és fizikai változást észlelhetsz a testedben, beleértve a hajszálak elvékonyodását a hajkoronánál. Amellett, hogy terápiával vagy testmozgással kezeled a tüneteket, javasolt a táplálékkiegészítők szedése is. Ezek közé tartozik a biotin, a cink, a vas és a magnézium. “Az Ashwagandha, a biokurkumin, a fűrészpálma és a kollagén szintén elősegítheti a haj növekedését és a tüszők stabilitását” – mondja.

  Hogyan kezeljük a haj elvékonyodását a koronánál?

  Először is: Ha a hajkoronánál hajritkulást tapasztalsz, keresd fel az orvosod vagy bőrgyógyászod, hogy azonosítsa a kiváltó okot. Dr. Robinson szerint egy egészségügyi szakember meg tudja állapítani, hogy a hajhullás heges (maradandó) vagy nem heges (visszafordítható). Sok esetben – különösen az utóbbi esetben – orvosod ajánlhat olyan étrendi, étrend-kiegészítő és életmódbeli változtatásokat, amelyek enyhítik a tüneteket.

  Azonban nem minden remény veszett el, ha a koronánál heges hajhullás tapasztalható. Dr. Lee megjegyzi, hogy jelentős előrelépések történtek a hajnövekedés serkentése terén, beleértve a PRP-t, azaz a vérlemezkékben gazdag plazmát tartalmazó eljárásokat. Ennél a kezelésnél a páciensből vért vesznek saját fejlesztésű csövekbe, amelyekben a PRP-t előkészítik. “A vérlemezkékben gazdag plazmát ezután koncentrálják, és csak a PRP-t fecskendezik vissza a fejbőrbe” – mondja. “A PRP fokozása érdekében külön injektálnak exoszómákat vagy őssejt-származékokat, amelyek elősegítik a PRP működését a jobb és gyorsabb eredmény érdekében.”

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!