2023. április 1. szombat
More

  Nem egy egyszerű bőrszárazság – a dermatitis

  A száraz, érzékeny bőr szintén sok ápolást igényel, de több ápolást és speciális kezeléseket igényelhet az atópiás kellemetlen érzések kezelése érdekében. Íme, miért nem azonos az atópiás dermatitisz a sima, száraz bőrrel.


  Mivel bőrünk az első védelmi vonal a kórokozókkal szemben, fontos, hogy az integritására és szükségleteire összpontosítsunk. Ez exponenciális annak ellenére, hogy néhány bőrproblémával küzdünk.

  A száraz bőr kényeztetésre vágyik

  A bőrszárazság nagyon gyakori jelenség, amelynek súlyossága az enyhe zsírvesztéstől az általánosan repedezett, nyúlós, viszkető, sérült állapotig terjedhet. Szerencsére ez a probléma átmeneti, ártalmatlan és viszonylag könnyen orvosolható. Ha azonban bőrtípusunk már csak korlátozottan képes megtartani a nedvességet, akkor nem csak átmenetileg, hanem a mindennapi életben is oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, és kerülni kell a káros szokásokat.

  A hámló, száraz bőr sokkal gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat, és ez a leggyakoribb probléma a 10 év alattiak és a 60 év felettiek körében. A szárazság többnyire szinte kizárólag a tenyerén jelentkezik. A hormonháztartás, a genetikai hajlam, a bőr öregedése, bizonyos betegségek és számos környezeti tényező növelheti a kialakulásának kockázatát.

  Ajánló   Kiket érint az ekcéma?

  Az atópiás bőrnek több problémája lehet

  A már említett száraz bőrrel szemben az atópiás dermatitis egy veleszületett hajlamon alapuló krónikus betegség, amely bár jóindulatú és nem fertőző, de jelentősen megnehezítheti az érintettek életét. A bőrgyulladás tartós vagy időszakos rohamait súlyos szárazság, intenzív viszketés, valamint vörös, hámló és esetenként nedves foltok kísérik. Emellett számos környezeti, életmódbeli és mentális tényező is befolyásolhatja a panaszok súlyosságát. Csecsemőknél a problémás plakkok elsősorban az arcon jelennek meg, ezt követi a térd és a könyök, a nyak, esetleg a szemhéj. Egyes becslések szerint Magyarország teljes lakosságának mintegy 10 százaléka, a 19 év alattiak közel egyhatoda küzd ezzel a problémával.

  Az atópiás hajlam a szervezet instabil védekezését jelenti. Ez arra készteti a szervezetet, hogy túlreagáljon bizonyos külső ingerekre, például tartós viszketésre vagy súlyos bőrgyulladásra. És ez a tendencia át is terjedhet. Egy atópiás bőrű szülővel 30%-os esélye van, és ha mindkét szülő érintett, akkor a gyermeknek 70%-os esélye van erre a bőrbetegségre.

  Ezt tovább súlyosbítja, hogy az atópiás tünetek nemcsak testiek, hanem esztétikaiak is. Ennek eredményeként az érintettek komoly beilleszkedési és önértékelési nehézségekkel is szembesülhetnek. Gyakran csak pszichológus segítségével tudják leküzdeni a bőrbetegség okozta lelki stresszt.

  Ajánló   Az ekcéma újbóli kialakulása ellen tehetsz

  Milyen kezelésre van szükség atópiás bőr esetén?

  Az atópiás bőr különleges ápolást igényel. Fontos például, hogy az atópiás bőrre tervezett tisztítószereket és krémeket használjuk, és kerüljünk minden olyan összetevőt, amely csak tovább szárítja bőrünket vagy irritációt okoz. A rutinszerű tisztítás különösen fontos a túlfertőzés elkerülése érdekében. A rendszeres hidratálás is fontos. Ezenkívül a fellángolások idején olyan speciális készítmények javasoltak, amelyek segítenek csökkenteni a bőrgyulladást és enyhíteni a viszketést. A legmegfelelőbb kezelési terv kidolgozásához azonban mindenképpen tanácsos bőrgyógyász segítségét kérni, hiszen esetenként gyógyszeres vagy szteroidos megoldásokra is szükségünk lehet.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!