2024. április 26. péntek
More

    Körömvirág

    A körömvirág fontos helyet foglal el hazai gyógyászati ​​alapanyagainkban. Több néven is ismerhetik az emberek: kenyérbélvirág, borongóvirág, gyűrűvirág, kerti peremér, náthavirág, tűzvirág, sárgavirág. Német népnevei: esőjelző, szemölcsvirág, diákvirág. Ez az egyik olyan növény, amely segít a rák és a rákszerű daganatok kezelésében.


    Vidéken kerti növényként termesztik, de vadon is előfordul. Gyógyászati ​​tulajdonságairól ismét ismert és elismert, nemcsak kertekben, hanem szántóföldeken is termesztik.

    A körömvirág 30-60 cm-esre nő, virágai narancssárgák, szárai és levelei lédúsak, tapintásra tapadósak. Különböző változatok lehetségesek: hol sötét, hol világos színű porzóhéjú. Hatékonyságát tekintve azonban mindegyik teljesen egyforma.

    A népi gyógyászatban a növényt virágzó, száraz és leveles formájában gyűjtik és használják. Erős napfényben érdemes gyűjteni a legnagyobb gyógyhatása miatt. Még késő ősszel is frissen szedhető a kertben, amíg a lisztharmat el nem borítja.

    Ajánló   Gyógynövények

    A körömvirág – fészkelő virágként – nagyon hasonlít az árnikára, de terápiás hatásai felülmúlják azt. A hegyi árnikát (Magyarországon védett) például csak orvosi felügyelet mellett szabad belsőleg szedni, mert teája többet árt, mint használ a szívbetegeknek, a körömvirágteának viszont biztonságos a fogyasztása. Vértisztítóként nagyon hasznos fertőző sárgaság esetén. Napi egy-két csésze tea csodákra képes. A körömvirág javítja a vérkeringést, tisztító hatású és elősegíti a sebgyógyulást.

    A vele készült kenőcs nagyon gyorsan hat gyógyulni nem akaró visszeres fekély, sipoly, égési sérülés, fagyás esetén. A kenőcs készítéséhez megmaradt anyag felhasználható emlőfekélyek, akár rosszindulatú emlőrák kezelésére is.

    A körömvirág kenőcs nagyon hasznos lábgombásodás esetén. Ha a hüvely környékén gomba alakul ki, akkor mosás és ülőfürdő javasolt. Az ülőfürdő 50 gramm szárított vagy két marék friss körömvirágból készül.

    A kenőcsök mellett tinktúrákat is készíthetünk. Forralt vízzel hígítva ez a tinktúra különösen hasznos sebek, zúzódások, hematómák, izomgörcsök, sőt gennyes és rákos fekélyek, felfekvések, daganatok és duzzanatok kezelésére.

    A körömvirág természetes gyógymód, amely a rosszindulatú fekélyek kezelésében is segít. Dr. Bohn például úgy véli, hogy a körömvirág a legfontosabb rákellenes gyógyszer, és azt javasolja, hogy a betegek hosszú ideig igyanak körömvirágteát, ha már nem operálhatók. A körömvirágból készült friss lé bőrrák esetén is sikeresen alkalmazható. Naponta többször friss gyümölcslevet kenjünk be, hosszan tartó alkalmazás esetén a vérömleny eltűnik, májfoltok, öregségi foltok is eltűnnek. Az érdes, rákos bőrfoltok eltávolítására is használható.

    A körömvirágot belsőleg – teaként – gyomor- és bélbántalmak, gyomorgörcs és fekély, valamint vastagbélgyulladás, ödéma és vérvizelés esetén fogyasztják. Teája segít a vírusos betegségek és a fertőzött baktériumok váladékának leküzdésében is.

    Ajánló   A gyógynövények felhasználása (1. rész)

    Mivel a körömvirág hatékony a fertőző sárgaság ellen, májbetegségek esetén is jó. A teát úgy készítik, hogy virágait, leveleit és szárát cukor nélkül forralják. A fenti betegségek esetén naponta 3-4 csészével kell inni, negyedóránként egy evőkanálnyit. 1/4 liter vízből és egy evőkanál körömvirágból készíthetünk rovarriasztó főzetet is. A friss szárból nyert nedvvel eltávolítható a szemölcs és a rüh, ha pedig a beteg testrészt megfürdetjük egy tealevesben, akkor a szemölcsök és a duzzadt mirigyek kezelésére is alkalmas. A tea, ha rendszeresen fogyasztjuk, vértisztító hatású. Ha meleg teával mosod a szemed, a látásod javulni fog.

    A körömvirág és a zsurló főzetével (1:1 arányban keverve) végzett mosás rákos daganatok és fekélyek, csontsarkantyúk, combfekélyek, valamint mérgezett, gennyes, nehezen gyógyuló sebek kezelésében is hasznos. Adjunk hozzá egy evőkanál teakeveréket fél liter vízhez.

    Használat

    Tea elkészítése: Adjunk hozzá 1 teáskanál körömvirágot 1/4 liter vízhez.

    Ülőfürdő: fürödj meg két marék friss vagy 100 g szárított növénnyel.

    Mosás: Adjunk fél liter vízhez egy evőkanál növényt.

    Tinktúra: Egy liter igazi pálinkába teszünk egy marék virágot két hétre a napon vagy 20 fok körül.

    Körömvirágkenőcs: Vágjunk össze két marék körömvirágot (szárakat, virágokat, leveleket). Természetes olajokat vagy jó minőségű disznózsírt úgy melegítünk, mintha egy darab húst akarnánk sütni. Ehhez a forró zsiradékhoz adjuk az apróra vágott körömvirágot, hagyjuk egy kicsit megpirulni, keverjük meg és vegyük le a tűzről. Fedjük le és hagyjuk állni egy napig. Másnap kissé felmelegítjük, és egy ronggyal egy előkészített tiszta edénybe szűrjük.

    Friss lé: Mosd meg a leveleket, a szárakat és a virágokat, majd nedvesen vond ki a levet gyümölcscentrifugával.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!