2024. április 20. szombat
More

    Kisvirágú füzike

    Valóságos győzelmi menetben került be a köztudatba, mint a prosztatabetegség gyógynövénye. Rövid idő alatt ismertté vált Európában és máshol is, főleg azért, mert rengeteg embernek segített ezeken a problémákon.


    A füzikének azonban többféle típusa van, amelyek bizonyos bizonytalansághoz vezetnek:

    Gyógynövényfajtái: rózsaszínű füzike (Epilobium roseum), kis virágú füzike (Epilobium parviflorum), hegyi füzike (Epilobium montanum), sötétzöld füzike (Epilobium obscurum), 

    lándzsáslevelű füzike (Epilobium lanceolatum), mocsári füzike (Epilobium palustre), alpesi füzike 

    (Epilobium anagallidifolium), és így tovább.

    A gyógynövényfajták kis piros, halvány rózsaszín vagy csaknem fehér virágairól azonosíthatók. Karcsú, keskeny maghéjon ülnek, mintha oda szegezték volna. Amikor a gyümölcs kipattog, fehér gyapotszerű szőrű magok kelnek ki.

    Ajánló   Gyógynövények

    A fent említett gyógynövényfajták közül az egész növényt, szárakat, leveleket, virágokat gyűjtjük, de mindenképpen a közepén vágjuk le – különben könnyen eltörik -, hogy ismét oldalhajtásokat növeszthessen. Az összegyűjtött növényeket frissen vágjuk fel.

    Súlyosabb esetekben is csak napi két csésze füzike teát igyunk, egyet reggel éhgyomorra és egyet este. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell orvoshoz fordulnunk. Súlyos betegség esetén mindig kérj orvosi tanácsot.

    Ajánló   A gyógynövények felhasználása (1. rész)

    Kétféle füzike létezik, amelyeket nehéz összetéveszteni más kis virágfajtákkal, és nem szabad betakarítani! Az egyik a bolyhos füzike (Epilobium hirsotum), a másik az erdei füzike vagy erdei deréce (Epilobium angustifolium). Az előbbi virágai miniatűr nagyságúak és lilák. Gyakran előfordul nagyméretű, akár másfél méteresre is megnőhet, bokorszerű telepeken, illetve az állóvízben és annak szélein is megtalálható. A szárak és a levelek húsosak, a levelek alja enyhén bolyhos.

    Sok prosztataproblémával küzdő ember meggyógyulhat a füzike segítségével, gyakran műtét nélkül is. Ha műtétet végeztek, a gyógytea enyhítheti a seb égető fájdalmát és a műtét után gyakran előforduló kellemetlenségeket. De minden esetben konzultálnod kell az orvosoddal.

    Használata

    Tea elkészítése: Adjunk hozzá 1 teáskanál füzikét 1/4 liter vízhez, forraljuk fel és pároljuk egy ideig. Naponta legfeljebb két csésze teát ihatsz: egyet reggel éhgyomorra, egyet pedig este fél órával vacsora előtt.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!