2023. március 27. hétfő
More

  Pajzsmirigy vizsgálata ultrahanggal

  A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata egy képalkotó eljárás a pajzsmirigy és a nyak mintázatainak (erek, nyirokcsomók) vizsgálatára. Általában a pajzsmirigy göbös elváltozásai és más ciszták keresésére irányul. A nyaki nyirokcsomó-áttétek is kimutathatók vele.

  A legenyhébb, legártalmatlanabb teszt az ultrahangos vizsgálat. Az ultrahangos készülék szondája az emberi fül által hallható hangtartomány feletti nagyfrekvenciás hanghullámokat (ultrahanghullámokat) bocsát ki. E hanghullámok egy része különböző felületekről visszaverődik és szétszóródik, másokban elnyelődnek. A visszavert hullámokat a radarhoz hasonlóan a szonda érzékeli és elektromos jelekké alakítja át, amelyekből a készülék képet generál a monitoron. Míg az ultrahang könnyen behatol a folyékony és szilárd szervekbe, az epekövekről, a gázokról és a csontokról visszaverődik, ezért a mögöttük lévő területet ún. “árnyékban” tartja.

  A legtöbb készülék ma már nem csak egy-egy testrész megfigyelésére alkalmas, hanem különböző, más-más frekvencián működő vizsgálatokra is. Ezekhez más formájú és méretű szondákra lehet szükség.

  A hasi szervek, a nyaki nyálmirigyek, a mellek, az erek, a lágyéki vénák és a környező nyirokcsomók, a szemek, a herék, valamint szinte a teljes vázizom és ízületek is megvizsgálhatók.

  A beteg hanyatt fekszik az ágyon, miközben a pajzsmirigyét ultrahanggal vizsgálják. Megszabadítja a nyakát a ruházattól, gélszerű anyaggal kenik be a bőrét, amely segíti az ultrahanghullámok terjedését. A szondát a bőrére kell helyezni, vagy enyhén a nyakához kell nyomni. Az orvosok a szonda mozgatásával próbálnak képeket készíteni a pajzsmirigy különböző területeiről.

  Megállíhatja a képet a képernyőn, megmérheti a képernyőn látható képlet méretét, de kinyomtathatja a képet vagy videót is készíthet. A vizsgálat végén a bőrre felvitt gélt le kell törölni.

  A vizsgálat találati biztonsága nem 100 százalékos. Egyes elváltozásokat csak ismételt vizsgálattal lehet kimutatni. Orvosod szövettani mintavételt (tűbiopsziát) is javasolhat a látott elváltozásokból. Ez az akupunktúra egy fajtája, amely után a kapott sejtmintát egy tárgylemezre küldik citológiai vizsgálatra. A ruhára felvitt gél könnyen lemosható.

  Veszélymentes, korlátlanul megismételhető a tesztelés. Kisebb vérzés általában a tűbiopszia helyén fordul elő. A szúrás helye több napig érzékeny és gyulladt lehet.

  A vizsgálat fájdalommentes. Ha tűbiopsziát végeznek, az más tűszúráshoz hasonló fájdalmat okozhat.

  Általában áttekinthetőek, könnyen érthetőek a leletek. Leírást tartalmaz a pajzsmirigy alak- és méretkülönbségéről, a benne lévő csomók méretéről és szerkezetéről. Az orvos azt is megjegyzi, hogy vannak-e kísérő kóros nyirokcsomók a nyakon. Tud ajánlani MRI (mágneses rezonancia képalkotás) és laboratóriumi, izotópos vizsgálatokat is.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!