2024. április 18. csütörtök
More

    A „játékváltó” vérvizsgálat még a mammográfiánál is jobban megtalálja a korai emlőrákot – különösen a fiatal nők körében

    Egy egyszerű vérvizsgálatot – amely az ígéretek szerint jobban kiszúrja a korai stádiumban lévő mellrákot, mint a mammográfia – a nők egészségének „megváltozásaként” üdvözölték.


    A Trucheck teszt, amely kiemeli a vérben keringő rákos sejteket, az emlőrák 92 százalékát azonosítja helyesen, ami körülbelül öt százalékponttal magasabb, mint a mammográfiás vizsgálat.

    A tudósok szerint azonban az igazi áttörést az jelenti, hogy a készülék jobban képes felismerni a korai stádiumú mellrákot, amely olyan kicsi, hogy a vizsgálatokon nehezen észlelhető, különösen a fiatalabb nők körében.

    Kefah Mokbel mellráksebész professzor, aki részt vett a kutatásban, azt jósolta, hogy a vérvizsgálat „paradigmaváltáshoz” vezethet a mellrák szűrésében.

    „Potenciálisan ez a teszt megváltoztathatja a játékot. Átalakíthatja a mellrákszűrést” – mondta.

    Dr. Tim Crook, a The London Clinic magánkórház orvos onkológusa, aki ezt kínálja a betegeknek, azt mondta, hogy a teszt akár a mammográfiát is helyettesítheti, hozzátéve: A rák késői diagnosztizálásával óriási problémánk van ebben az országban, és eddig nehéz volt kitalálni, hogyan lehetne ezen enyhíteni.

    A vizsgálat során egy nővér 5 ml vért vesz le, amelyet a „keringő tumorsejtek” (CTC-k) kimutatására dolgoznak fel. Ezeket a sejteket szinte mindig a rákos daganatok termelik, és nagyon pontos jelei a ráknak.

    Ajánló   Egy ősi indiai fűszer, amely gyógyítja a mellrákot

    Egy esettanulmányban, amelyben 9 632 egészséges nő és további 548 mellrákos nő vérmintáit vizsgálták, a Trucheck az esetek 92 százalékában képes volt helyesen felismerni a rákot ott, ahol az létezett.

    A teszt tökéletesen felismerte a késői stádiumú rákot – amikor a daganat már túlterjedt az emlőn -, mivel a betegség 3. vagy 4. stádiumában lévő nők mintáinak 100 százalékát azonosította.

    Nem volt olyan pontos a korábbi stádiumú rákok felismerésében, amelyek kevesebb CTC-t termelnek, de az eredmények így is lenyűgözőek voltak – a 2-es stádiumú betegségben szenvedő nők 96 százalékát azonosították, amikor a daganatok nagyrészt az emlőre korlátozódnak.

    Az 1. stádiumban, amikor a rák kicsi és csak az emlőben van, a pontosság 89 százalékos volt. Még a „ductus carcinoma in situ”, más néven 0. stádiumban, ahol a rákot megelőző elváltozások vannak, amelyekből betegség alakulhat ki, az esetek 70 százalékát azonosította.

    Nem volt téves pozitív eredmény – amikor a teszt rákos megbetegedést jelez, de nem találtak rákot -, bár egy másik tanulmány egy maroknyi ilyen esetet talált.

    Ezzel szemben tíz pozitív mammográfiából körülbelül egy téves riasztás, ami szükségtelen kezelést eredményez. Dr. Crook szerint a vérvizsgálatnak más előnyei is vannak a mammográfiával szemben, például a rák kockázatát növelő sugárzás hiánya, valamint az, hogy „nincs szükség infrastruktúrára”, például klinikákra.

    Ajánló   A mesterséges intelligencia kimutathatja azokat a mellrák jeleit, amelyeket a radiológusok nem látnak

    Angliában a nőket 50 éves korukban hívják meg az első mammográfiás vizsgálatra, majd 71 éves korukig háromévente. Tavaly a jogosult nők mindössze 62 százaléka vett részt a röntgenvizsgálaton, részben a szolgáltatásokat és a látogatottságot érintő világjárvány miatt – ami azt jelenti, hogy míg 1,2 millióan végeztek mammográfiát, ami közel 11 000 mellrákdiagnózist eredményezett, 750 000-en nem. A későbbi diagnózis rosszabb túlélési esélyeket eredményez.

    Dr. Crook elmondta, hogy ha több nőt diagnosztizálnának, amikor az emlőrák még kevésbé fejlett, az drámaian javítaná az általános eredményeket.

    Az 1. és 2. stádiumban észlelve a gyógyulási arány meghaladja a 90 százalékot „csúcstechnológiai kezelés nélkül”.

    A teszt segíthet a 40-es éveikben járó nőknek, akiknek általában nem kínálnak NHS-mammográfiát, mivel a fiatalabb nők sűrűbb mellszövetében viszonylag rosszul fedezik fel a daganatokat.

    Az Egyesült Királyságban évente több mint 10 000 50 év alatti – többnyire 40 év körüli – nőt diagnosztizálnak mellrákkal – az összes eset ötödét. Gyakran csak későn fedezik fel a rákot, amikor az már elterjedt.

    Mokbel professzor, a Princess Grace Kórház London Breast Institute munkatársa elmondta, hogy a Cancers című folyóiratban közzétett vérvizsgálati eredmények kulcsfontosságú lépést jelentenek a mellrák korai felismerésének kiterjesztése felé a jelenlegi szűrési korhatáron túlra és a jelenlegi szűrési programokban részt nem vevő nőkre.

    A teszt európai jóváhagyással rendelkezik a 40 év feletti nők esetében történő alkalmazásra, de az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban még mindig folyamatban van a validációs vizsgálatok elvégzése. Ugyanezt a Datar indiai cég által kifejlesztett technológiát validálták a glioblasztóma, egy agresszív agydaganat pontos felismerésére.

    Dr. Crook szerint a tesztet végül arra is fel lehetne használni, hogy évente több rákos megbetegedést is kiszűrjenek egyetlen vérmintából, hozzátéve: Ha lenne egy olyan egycsöves vérvizsgálat, amely megbízhatóan kiszűrné az összes gyakori szolid tumort, az fantasztikus lenne. A háziorvos is elvégezhetné.

    Simon Vincent, a Breast Cancer Now jótékonysági szervezet munkatársa elmondta: „A korai felismerés megállíthatja az emberek halálát. Ez a módszer különösen hasznos lehet a mellrák diagnosztizálásában, ahol a mammográfiás felismerés határait feszegetik”.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!