2024. április 24. szerda
More

    A szénsavas italok károsak a csontsűrűségre?

    A szénsavas víz, más néven szódavíz, sima víz, amelyhez szén-dioxidot adnak hozzá. Az eredmény pezsgés, amelyet egyesek ízletesebbnek tartanak, mint a sima vizet. A szénsavas vízzel és a csontok egészségével kapcsolatos kutatások igen korlátozottak, mivel a csontsűrűséggel kapcsolatos legtöbb tanulmány szénsavas üdítőitalra, nem pedig szénsavas vízre vonatkozott. A kutatások azt sugallják, hogy az üdítők bizonyos összetevői, különösen a sötét színűek, mint a Pepsi, csökkenthetik a csont ásványi sűrűségét, ami növelheti a csonttörések vagy a csontritkulás kockázatát.


    A foszforsav a legtöbb üdítőitalban tartósítószerként és az íz fokozására használt adalékanyag. A túl sok foszfor és a túl kevés kalcium az étrendben csontvesztéshez vezethet, mivel kalciumra van szükség a vérben a foszforsav lebomlása során keletkező túlzott savasság semlegesítéséhez. A sok üdítőitalban is jelen lévő koffein a vizeletveszteségen keresztül zavarhatja a kalcium felszívódását.

    Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban 2006-ban megjelent tanulmány a cukrozott, koffeintartalmú és diétás üdítők csontsűrűségre gyakorolt hatását vizsgálta, és megállapította, hogy azoknál a nőknél, akik öt éven keresztül hetente legalább háromszor fogyasztottak diétás vagy hagyományos kólát, jelentősen alacsonyabb volt a csontsűrűség, mint azoknál, akik havonta egyszer vagy kevesebbszer ittak kólát.

    Ajánló   Hogyan lehet növelni a csontsűrűséget?

    A szénsavas víz nem tartalmaz hozzáadott cukrot, foszforsavat vagy koffeint, és eddig egyetlen tanulmány sem utalt arra, hogy a szénsavtartalom káros hatással lenne a csontok egészségére. Ugyanolyan hatékonyan hidratál, mint a hagyományos csapvíz, és még néhány váratlan egészségügyi előnnyel is járhat – különösen a szeszélyes gyomrú futók számára.

    A European Journal of Gastroenterology and Hepatology című szakfolyóiratban 2002-ben közzétett tanulmány szerint a szénsavas víz segít enyhíteni az emésztési zavarokat és a székrekedést. 2004-ben pedig a Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy a nátriumtartalmú szénsavas víz segíthet a koleszterinszint csökkentésében és a szív- és érrendszeri problémák kockázatának csökkentésében a menopauza utáni nőknél.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!