2024. április 18. csütörtök
More

    Mit mond a tudomány a tea kognitív funkciókra gyakorolt hatásáról az életkor előrehaladtával?

    A mindennapos teázás mindenképpen öngondoskodásnak tekintendő. A tea kellemes kikapcsolódást nyújt egy fárasztó nap után, ízletes ízt és energiabomba-növelő előnyöket kínál, tanulmányok szerint a napi egy csésze tea fogyasztása az agynak is többféleképpen jótékony hatással lehet.


    „A zöld tea kognícióra, hangulatra és emberi agyműködésre gyakorolt hatásainak szisztematikus áttekintése szerint a zöld tea csökkentheti a szorongást, jótékonyan hat a memóriára és a figyelemre, és segíthet aktiválni a munkamemóriát” – mondja Julie Fratantoni, a dallasi Texasi Egyetem BrainHealth Központjának kognitív idegtudósa és az agy egészségének szószólója. A munkamemória olyan, mint egy vázlatfüzet az agyadban, amikor emlékezned kell az információkra és manipulálnod kell azokat, például mentális matematikát kell végezned. „A zöld tea is a flavonoidok egy osztályát, a katechineket tartalmazza, és az egyik katechin, az epigallokatechin-3-gallát (EGCG) csökkentheti a gyulladást, és védelmet nyújthat az agyi betegségekkel szemben.”

    Mielőtt azonban a zöld és fekete teákat a mindennapi rutinunkba illesztenénk, Dr. Fratantoni azt tanácsolja, hogy vegyük figyelembe az összképet, ami a kognitív funkciókat illeti, ahogy öregszünk. „Nagyon koncentrálhatunk egy adott részre, például arra, hogy mennyi teát igyunk, de nem csak arról van szó, hogy mit eszünk és iszunk” – mondja. „A világ legegészségesebb teáját is ihatod, de ha stresszhelyzetben iszod, például amikor késel egy megbeszélésről vagy dugóban állsz, akkor a stressz az ilyen helyzetekből szinte kioltja a tea minden előnyét.”

    Mielőtt tehát belemennénk a teázás erőteljes hatásával kapcsolatos legújabb kutatások apró részleteibe, Dr. Fratantoni kiemeli, hogy a teázáson kívül több módja is van annak, hogy az agy egészségét szolgáló szokásokat beépítsük a mindennapjainkba. Ezzel együtt lássuk, mit fedeztek fel a legújabb kutatások az olyan teák, mint a zöld tea és a fekete tea erőteljes agyműködést fokozó hatásairól.

    Ajánló   A túl sok alvás kognitív hanyatlással jár

    A tudományosan alátámasztott kapcsolat a teaivás és a kognitív funkciók között

    Bizonyos teák, mint például a zöld tea és a fekete tea, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal, polifenolokkal és katechinekkel rendelkeznek, amelyek segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben, valamint koffeinnel – mindezekről megállapították, hogy pozitív hatással vannak az agyra az öregedés során. „Az öregedést oxidatív károsodás jellemzi, ami azt jelenti, hogy ahogy öregszünk, a sejtjeink és szöveteink kevésbé hatékonyan méregtelenítik a szervezetben felhalmozódott hulladékot” – mondja Dr. Fratantoni. „A zöld teában található katekinek antioxidánsként hatnak, amelyek segítenek a sejtműködés és a mitokondriumok működésének modulálásában, ami elengedhetetlen az agyműködéshez szükséges energia biztosításához.”

    Az antioxidánsok mellett Dr. Fratantoni hozzáteszi, hogy a legújabb kutatások annak megértésére összpontosítanak, hogy a zöld tea elemei hogyan használhatók az öregedés és a neurodegeneratív betegségek megelőzésére. „A teában található érdekes összetevők közé tartozik az EGCG, az L-theanin és a koffein. Az EGCG-t a gyulladás csökkentésével hozzák összefüggésbe, ami megelőzheti az agyi betegségeket, az L-theanin egy aminosav, amely fokozhatja a kogníciót, és neuroprotektívnek tekinthető – vagyis segít megvédeni az agyat -, a koffein pedig segíthet az éberségben”.

    A másik érdekes dolog, amit az egyik tanulmány talált, hogy a koffein és az L-theanin együttes hatása nagyobb hatással volt, ha együtt vették be őket (ahogyan a tea fogyasztásakor), mintha külön-külön adták volna be őket.

    Dr. Fratantoni szerint a tanulmányok azt mutatják, hogy a fekete tea fogyasztása hasonlóan jótékony hatással van a kognitív funkciók bizonyos aspektusaira (azaz a figyelemre, a gondolatmenetre és a fókuszra) és a mentális jólétre (stressz és hangulat). Fontos azonban megjegyezni, hogy nem minden kutatás támasztja alá azt az elképzelést, hogy a tea fogyasztása segítheti a kognitív funkciókat az életkor előrehaladtával. „Egy tanulmány nem talált hatást a fekete tea fogyasztásának a kognitív hanyatlásra az idősebb amerikai férfiak körében” – mondja.

    Bár nincs konkrét adagolás vagy ajánlott teamennyiség, egy tanulmány szerint azoknál, akik napi egy és hat csésze közötti mennyiséget fogyasztottak, és a legjobb előnyöket három csészével érték el, kisebb volt az Alzheimer-kór és az érrendszeri demencia kialakulásának kockázata.

    Függetlenül attól, hogy mennyi teát iszol, fontos, hogy odafigyelj a koffeinbevitelre, hogy elkerüld a cirkadián ritmus megzavarását és a nyugodt alvás képességét. „A mértékletesség a kulcs – csak azért, mert lehetnek egészségügyi előnyei, ez nem jelenti azt, hogy a több mindig jobb” – mondja Dr. Fratantoni. „A legtöbb dologgal kapcsolatban az életben általában van egy haranggörbe az optimális előnyök tekintetében.”

    Bár a legújabb kutatások szerint a napi három csésze ígéretes mennyiség, Fratantoni szerint nem szabad erőltetni, hogy teljesítsük ezt a követelményt. Fontos, hogy hallgassunk a testünkre, és találjuk ki, mi az, ami nekünk megfelel.

    Ajánló   Mire jók a gyógyteák?

    A lényeg

    A tea – különösen a zöld tea – fogyasztása bizonyos védőhatásokkal járhat az agyműködésre az életkor előrehaladtával. De nincs varázsgömb. Dr. Fratantoni szerint figyelembe kell vennünk életmódunk egészét, és azt, hogy szokásaink hogyan járulhatnak hozzá a kognitív teljesítmény növekedéséhez vagy csökkenéséhez az egyes évek múlásával.

    „Nagyon fontos megérteni, hogy az étrend mellett mi szükséges az agy optimális egészségéhez” – mondja Dr. Fratantoni. „Ha például a bélrendszerünk nem egészséges, akkor nem számít, hogy mit eszünk, ha a szervezetünk nem tudja felszívni. A bél-agy kapcsolat valós – a bél egészsége elengedhetetlen az agy egészségéhez”. Ezért azt javasolja, hogy szánjunk időt arra, hogy meghatározzuk, mire van szüksége a szervezetünknek az optimális működéshez. Együtt dolgozhatsz olyan szolgáltatókkal, mint például egy funkcionális orvos, hogy foglalkozzatok a bélrendszer egészségével és a személyre szabott táplálkozási igényekkel.

    Emellett a tudatos és intuitív étkezés gyakorlása fontos az egészséges bélrendszer és agy szempontjából. „A jelenlét segít szabályozni az idegrendszeredet, így nem vagy harc vagy menekülés üzemmódban. A tudatos evés aktiválhatja a paraszimpatikus idegrendszert, ami a pihenés és emésztés rendszere” – mondja Dr. Fratantoni. „Ha egészséges ételeket fogyasztasz, de fejben nem vagy jelen, vagy nem rágod meg teljesen az ételt, vagy multitasking közben eszel, az sokkal nehezebbé teszi a szervezeted számára, hogy megeméssze és felszívja a tápanyagokat az ételből.”

    Összefoglalva mindezt, a kutatások szerint a tea fogyasztása bizonyos agyműködést serkentő előnyökkel járhat, de a legfontosabb, hogy figyeljünk a testünkre. Szánj időt arra, hogy észrevedd, mi ad több mentális energiát, tisztább gondolkodást és jó hangulatot.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!