2022. november 29. kedd
More

  Hogyan készítsünk gyógyteát?

  Ez a kérdés azért is fontos, mert a gyógynövényes gyógyszerek hatóanyagait kellő mennyiségben fel kell oldani a kívánt hatás eléréséhez. A gyógytea készítésekor azonban fontos, hogy ne oldjunk fel olyan anyagokat, amelyek károsak a szervezetre, és ne rontsák el a tea ízét.


  A legfontosabb, hogy mint minden teaválasztásnál, a minőség számít. Ezt a Ph.Hg.VIII. – azaz a gyógyszerkönyvi minőség – biztosítja, így győződj meg arról, hogy mi szerepel a csomagoláson. Az ilyen gyógyteák vásárlásakor biztosak lehetünk abban, hogy a benne lévő gyógynövények a szükséges mennyiségű hatóanyagot tartalmazzák, így az elkészült tea valóban hatékony lesz. És az is garantált, hogy nem szennyezett egészségre ártalmas anyagokkal (pl. nehézfémek, növényvédő szerek).

  Gyógyászati ​​célra a gyógynövény levelei, virágai, gyökerei, kérge vagy termése használható fel, attól függően, hogy melyik rész tartalmazza a hatásért felelős összetevőket.

  A hatóanyag-tartalomtól és a gyógynövény által felhasznált gyógynövényfrakciótól, valamint a tea minőségét rontó vegyületek kioldódásától függően három módszer alkalmazható a filteres készítményeknél.

  Ajánló   A gyógynövények felhasználása (1. rész)

  Forrázat

  A leveleket és a virágokat általában leforrázzák, mert hatóanyagaik könnyen kinyerhetők. Ez az eljárás akkor is, ha a gyógyszer termikusan lebomló vagy illékony hatóanyagokat (kakukkfű, kamilla) tartalmaz.

  Elkészítésénél megfelelő mennyiségű fűszernövényt öntsünk forrásban lévő vízbe, fedjük le és hagyjuk állni 10-20 percig, majd szűrjük le.

  Az illóolajokat tartalmazó gyógynövényolajok esetében fontos, hogy a teát forralás után fedjük le, különben az erős illékony összetevők elpárolognak.

  A nyálka tartalmú gyógyszerek (például hársvirág, doktorlevél, kamilla) szűrésekor alaposan nyomd meg a növényt vagy a szűrési összetevőket. Az értékes nyálkakomponensek tehát mindenképpen bekerülnek a teába, ezeknek a bevonó- és gyulladáscsökkentő tulajdonságaik, amelyek elősegítik a gyógyulást.

  Főzet

  Főzet akkor készül, ha a gyógynövények kemények és sűrűek (pl. gyökér, kéreg), és hatóanyagaik nem lebomlóak. A fűszernövényeket vízben forraljuk az előírt ideig, majd leszűrjük a folyadékot. Töltsd fel az elpárolgott folyadékot.

  Ajánló   Mire jók a gyógyteák?

  Hideg vizes áztatás

  A hidegvizes áztatást olyan gyógynövényeknél alkalmazzák, amelyek hatóanyagai hő hatására lebomlanak: például a csipkebogyó C-vitamin tartalma forrázáskor lebomlik. Ez az eljárás akkor is alkalmazható, ha a nem kívánt anyagot meleg vízben oldjuk. A medveszőlőlevéllel forró vízben főzött tea keserű ízű lesz a magasabb tannintartalom miatt, ami feloldja és irritálja a gyomrot.

  Elkészítés: Áztassuk a fűszernövényeket több órára (3-5 órára) hideg vízbe, majd szűrjük le a folyadékot. Ha nem akarjuk hidegen inni, melegíthetjük.

  Hogyan készítsünk gyógytea keveréket?

  A gyógyteakeverékek gyógynövények különböző növényi részeiből állnak, és különböző módon szakszerűen kell elkészíteni őket. Ebben az esetben a forrázás javasolt. Gyökér- és kéregpelyhet tartalmazó teakeverékeknél hosszabb várakozási idő után a kész teát leszűrjük, hogy a növény keményebb részeiből feloldódjanak a hatóanyagok.

  Megkóstolhatjuk az elkészített gyógyteát?

  Igen, adj hozzá cukrot vagy mézet. Ez utóbbi esetben ügyelni kell arra, hogy a már iható hőmérsékletű teába tegyük a mézet. A cukorbetegek soha ne kóstolják a teájukat mézzel és cukorral!

  További fontos információk!

  A Magyarországon kapható gyógyteák kiszerelésein általában az általános adagolás szerepel. Legyünk igényes vásárlók, mert ahhoz, hogy a tea terápiás hatású legyen, pontosan le kell írni, hogy mire használható, mennyi gyógynövényt, mennyi vizet, hogyan készítsünk teát belőle, és hányszor fogyaszthatjuk naponta. Ezen információk birtokában vásárolj termékeket, és fordíts különös figyelmet az egyes filtereknél feltüntetett tea gyógynövény-tartalmára.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!