2024. április 24. szerda
More

    Hogyan ápoljuk a szülő-gyermek köteléket?

    Mint minden kapcsolat, a szülő és gyermeke közötti kötelék is erősíthető néhány olyan szokással, amelyet könnyen be lehet építeni a mindennapi rutinokba.


    Együtt enni

    Számos kutatás kimutatta, hogy a gyerekekkel való rendszeres étkezés és a pozitív fejlődési előnyök, például a jobb egészségi állapot és étkezési szokások, az erős mentális, érzelmi és szociális készségek, a jobb viselkedés és a jobb iskolai teljesítmény közötti kapcsolat megnövekedett valószínűségét.

    Még ha nem is tudtok minden este időt szakítani a közös vacsorára, akkor is tervezzetek családi étkezéseket, amikor csak tudtok, amennyire csak tudtok. Ha a hétköznapok zsúfoltak a munkában töltött késő estékkel vagy iskolán kívüli tevékenységekkel, akkor is találhatsz megoldásokat, például közös reggelit vagy uzsonnát. A lényeg, hogy a családi étkezések szórakoztatóak legyenek, beszélgessetek a napról, és maradj kapcsolatban a gyerekekkel.

    Beszélgetés a napotokról

    A vacsoraidőhöz hasonlóan a lefekvés ideje is remek alkalom arra, hogy elbeszélgessünk a gyerekekkel a napról. Olyan kérdéseket tehetsz fel nekik, amelyek részletes válaszadásra késztetik őket, például: „Mi volt a mai napod legjobb része?” vagy „Mi volt a legviccesebb dolog, ami ma történt?”.

    Ezután mindenképpen beszélj a napodról, és oszd meg a részleteket, például, hogy mire voltál a legbüszkébb aznap, vagy hogy milyen problémád van, és hogyan tervezed megoldani azt. Azzal, hogy megosztasz valamit magadról, megmutatod a gyermekednek, hogy értékeled őt mint személyt, és elég közel érzed magad hozzá ahhoz, hogy megbízz benne. Ezzel is erősíted a kapcsolatotokat, és megmutatod neki, hogy fontosak számodra.

    Együtt játszani

    Az egyik legjobb módja a gyerekekkel való kötődésnek az, ha együtt szórakozunk. Menjetek ki a szabadba, és biciklizzetek együtt, vagy rúgjatok focilabdát. Vagy vegyetek elő egy szórakoztató családi társasjátékot (ha valami olyat akartok találni, ami kognitív kihívást jelent a gyerekeknek, akkor legyen tanulságos), és bátorítsátok őket, hogy szórakozás közben dolgozzanak a nagyszerű szociális készségeken és a jó modoron, például tanulják meg, hogyan kell kegyesen győzni vagy veszíteni.

    A tevékenység nem számít annyira, mint az a tény, hogy valami szórakoztatót csináltok együtt. Készíthettek szórakoztató kézműves foglalkozásokat, főzhettek kedvenc ételeket, süthetitek együtt a finomságokat, vagy akár megnézhettek, majd „átnézhettek” egy nagyszerű gyerekfilmet. Csináljatok valamit, amit mindketten élveztek, és közben kapcsolódjatok össze, ahogyan a házastársaddal vagy egy jó baráttal is tennéd.

    Tisztelettudónak lenni és ugyanezt elvárni

    A gyerekek néha bosszantóak tudnak lenni, és bizonyára hibáznak is. De a szülőknek szem előtt kell tartaniuk, hogy a gyerekekkel való tiszteletteljes bánásmód legalább olyan fontos, mint a gyerekek fegyelmezése. Még ha gyermeked olyasmit is tett, ami miatt fegyelmezned kell, nyugodtan és szeretettel beszélhetsz hozzá.

    A kiabálás vagy a testi fenyítés bizonyítottan nem csak kevésbé hatékony, de károsíthatja a gyermekeddel való kapcsolat minőségét is.

    A jó modor nem lehet olyan dolog, amit csak az otthonon kívül használsz. Emlékeztesd a gyerekeket, hogy mondják azt, hogy „kérem” és „köszönöm”, és győződj meg róla, hogy te is ezt teszed!

    Ha tisztelettel és udvariasan bántok egymással, az nemcsak közelebb hoz titeket egymáshoz, hanem az otthonukat is kellemesebbé teszi.

    Hagyjuk, hogy a gyerekek segítsenek

    A gyerekek természetüknél fogva szeretnek segíteni, és ha házimunkát és feladatokat adsz nekik, azzal erősíted az önbizalmukat, és érezteted velük, hogy értékelik őket.

    Mondd el nekik, milyen nagyszerű munkát végeznek, és mennyire nagyra értékeled a segítségüket. Ez nem csak közelebb hoz titeket egymáshoz, de segít a gyerekeidnek is abban, hogy magabiztos és kedves emberekké váljanak, akik szeretnek másokon segíteni.

    Ölelés!

    Az ölelés nemcsak csodálatos módja annak, hogy kapcsolatot teremts a gyermekeddel, és erősítsd a szülő-gyermek köteléket, hanem kutatások szerint még a megbetegedés esélyét is csökkentheti. Tehát tudasd a gyermekeddel, hogy mennyire szereted őt sok-sok öleléssel a nap folyamán, és felnőve ő is ölelgetni fog téged!

    Mutasd meg gyermekednek a szeretetet naponta

    Minden nap tegyél apró dolgokat, hogy megmutasd a gyermekednek, mennyire szereted őt, például írj egy üzenetet, és tedd az uzsonnásdobozába. Ha szórakoztató dolgokat tervezel a hétvégékre, és teljes figyelmedet adod, amikor beszélgettek, az nagy változást jelenthet a gyermekeddel való kapcsolatod minőségében.

    Mutasd meg gyermekednek minden nap, hogy mennyit jelent neked, és ezzel teszel valamit azért, hogy a közted és gyermeked közötti kötelék erősödjön, és tartós és megingathatatlan legyen.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!