2024. március 29. péntek
More

    Mit szeretnének az orvosok, ha a betegek tudnának a koffein hatásáról? – 1. rész

    Sokan el sem tudják képzelni, hogy a napjukat egy csésze kávé vagy tea nélkül kezdjék. A koffein fogyasztása még a délutáni pangáson is átsegítheti az embereket. A felnőttek körülbelül 85%-a fogyaszt naponta 135 milligramm koffeint. Ez 12 uncia kávénak felel meg, ami a felnőttek leggyakoribb koffeinforrása.


    A koffein egy kémiai stimuláns, amely természetes módon megtalálható a kávébabban, a tealevelekben, a kakaóbabban, a guarana bogyókban és a yerba mate levelekben, és gyorsan fokozza az éberséget és az energiaszintet.

    A koffein szintetikusan is előállítható, és italokhoz, élelmiszerekhez, tablettákhoz és étrend-kiegészítőkhöz adható. Bár a koffeinről gyakran beszélnek az alvásra és a szorongásra gyakorolt negatív hatása miatt, bizonyos előnyökkel is járhat. Három orvos osztja meg, mit kell tudni a koffeinről.

    Az AMA What Doctors Wish Patients Knew™ sorozata lehetőséget biztosít az orvosok számára, hogy megosszák, mit szeretnének, ha a betegek megértenének a mai egészségügyi témákról.

    Ebben a részben három AMA-tag osztotta meg, hogy mit szeretnének az orvosok, ha a betegek tudnának a koffeinről. Ők a következők:

    • Nicole Clark, a montanai Helena városában működő St. Peter’s Health Medical Group neurológusa és a Montanai Orvosi Kamara AMA-delegáltja.
    • Dr. Stephen Devries, megelőző kardiológus, a chicagói Gaples Institute nevű oktatási nonprofit szervezet ügyvezető igazgatója.
    • Dr. Shannon Kilgore, a kaliforniai Palo Altóban található Veterán Ügyek Egészségügyi Rendszerének és a Stanford Egyetem Orvosi Karának neurológusa. Emellett az Amerikai Neurológiai Akadémia AMA-delegáltja.
    Ajánló   Milyen hatásokat köszönhetünk a kávénak?

    Figyelj a fogyasztásra

    A lefőzött kávéban lévő koffein mennyisége „nagymértékben változhat a kávébab típusától, az őrlés mennyiségétől, a részecskék méretétől, a főzési időtől és más, a forrásra vonatkozó tényezőktől függően” – mondta Dr. Kilgore. „Aztán persze a tea és az üdítőitalok általában kevesebb koffeint tartalmaznak”.

    „A legtöbb ember biztonságosan napi 400 milligramm alatt van, amit az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal biztonságosnak tart” – mondta.

    „Természetesen, ha ideges leszel, az a túl sok koffein miatt is lehet” – mondta Dr. Clark. „De általánosságban körülbelül két 8 unciás csésze kávé legyen a határ, mert egy csésze kávéban 100 és 200 milligramm koffein van”.

    Próbáld ki a kis, gyakori adagokat

    „Az egyik dolog, amit az emberek nem vesznek észre, hogy ha úgy gondolunk rá, mint egy gyógyszerre, akkor a legjobb, ha kis, gyakori adagokban használjuk” – mondta Dr. Kilgore. „Tehát egyszerre 20 milligrammtól 100 milligrammig, szemben a szokásos amerikai bögre kávéval.

    „És aztán egyszerre csak egy kis mennyiséget juttatsz az agyadba” – tette hozzá, megjegyezve, hogy „ha otthon vagy, a távmunka és az ehhez hasonló dolgok növekedésével könnyű lehet egy kicsit kiszolgálni magad a nap folyamán”.

    „Aztán, amikor elkezdjük érezni, hogy a szellemi teljesítményünk csökken, vegyünk még egy kicsit többet, egészen délután 2-ig” – mondta Dr. Kilgore.

    A koffein segíthet a depresszióban

    „Kis dózisban a koffein segíthet a depresszióban” – mondta Dr. Clark. Ennek oka, hogy a koffein serkenti a dopamint, amely egy olyan kémiai anyag az agyban, amely szerepet játszik az örömmotivációban és a tanulásban.

    Az alacsony dopaminszint többek között fáradtságot, rosszkedvet és motiválatlanságot okozhat – mondta. De a több dopamin segít a depressziós betegeknek azáltal, hogy javítja a hangulatukat.

    Ajánló   A kávé megváltoztatja az agy összekapcsolhatóságát, és okosabbá tesz

    A metabolizáció módja változik

    „A koffein gyorsan felszívódik, jellemzően 45 percen belül, és a májban jelentős genetikai variabilitásnak kitett sebességgel metabolizálódik” – mondta Dr. Devries.

    „Nagymértékben metabolizálódik, körülbelül 3% vagy annál kevesebb választódik ki a vizelettel” – mondta Dr. Kilgore. „A gyógyszer felezési ideje jellemzően négy-öt óra körül van, de ez drámai mértékben változhat, akár másfél órától akár kilenc óráig is, a genetikai tényezőktől és más gyógyszerekkel – beleértve az orális fogamzásgátlókat – és a dohányzással való együttes alkalmazástól függően.

    „A dohányosoknál masszívan megnövekedett a tisztulás, így rövidebb ideig tartják meg” – tette hozzá, megjegyezve, hogy a terhesség során jelentősen csökken az anyagcsere, ezért a nőknek figyelniük kell, mennyi koffeint isznak.

    Álmatlanság esetén korlátozd a koffeint

    „Szerencsére a legtöbb kávé- és teafogyasztó körében jellemző koffeinbevitel minimális kockázattal jár, eltekintve attól, hogy egyeseknél talán alvási nehézségek léphetnek fel” – mondta Dr. Devries.

    „A nyilvánvaló mellékhatás az, hogy álmatlanságot okozhat, mert szándékosan próbál ébren tartani valakit” – mondta Dr. Kilgore. „Azoknál az embereknél, akik nem fogyasztanak rendszeresen koffeint, ők a legérzékenyebbek az álmatlansági komponensre.”

    „Ha az emberek rendszeresen isznak, akkor valahogy megtanulják, hogy mit tehetnek, de általában a legjobb, ha nem iszunk körülbelül délután 2 óra után” – mondta. „De vannak, akik képesek közvetlenül lefekvés előtt inni, ha krónikus használók, szóval ez csak a saját tapasztalatuktól függ.”

    A kávé és a tea egészségügyi előnyökkel jár

    „A kávé és a tea igazi jótékony hatású táplálkozási történetek – szeretjük őket, és ők is szeretnek minket” – mondta Dr. Devries. „Mind a kávé, mind a tea számos egészségügyi előnnyel jár, többek között a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével, a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával és a hosszú élettartam javulásával.

    „A legtöbb előny a napi 2-5 csészényi fogyasztásnál jelentkezik” – tette hozzá, megjegyezve, hogy az előnyök forrása a koffeinen túl a biológiailag aktív polifenolok széles skálája – erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező vegyi anyagok.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!