2022. december 4. vasárnap
More

  Mit szeretnének az orvosok, ha a betegek tudnának a koffein hatásáról? – 1. rész

  Sokan el sem tudják képzelni, hogy a napjukat egy csésze kávé vagy tea nélkül kezdjék. A koffein fogyasztása még a délutáni pangáson is átsegítheti az embereket. A felnőttek körülbelül 85%-a fogyaszt naponta 135 milligramm koffeint. Ez 12 uncia kávénak felel meg, ami a felnőttek leggyakoribb koffeinforrása.


  A koffein egy kémiai stimuláns, amely természetes módon megtalálható a kávébabban, a tealevelekben, a kakaóbabban, a guarana bogyókban és a yerba mate levelekben, és gyorsan fokozza az éberséget és az energiaszintet.

  A koffein szintetikusan is előállítható, és italokhoz, élelmiszerekhez, tablettákhoz és étrend-kiegészítőkhöz adható. Bár a koffeinről gyakran beszélnek az alvásra és a szorongásra gyakorolt negatív hatása miatt, bizonyos előnyökkel is járhat. Három orvos osztja meg, mit kell tudni a koffeinről.

  Az AMA What Doctors Wish Patients Knew™ sorozata lehetőséget biztosít az orvosok számára, hogy megosszák, mit szeretnének, ha a betegek megértenének a mai egészségügyi témákról.

  Ebben a részben három AMA-tag osztotta meg, hogy mit szeretnének az orvosok, ha a betegek tudnának a koffeinről. Ők a következők:

  • Nicole Clark, a montanai Helena városában működő St. Peter’s Health Medical Group neurológusa és a Montanai Orvosi Kamara AMA-delegáltja.
  • Dr. Stephen Devries, megelőző kardiológus, a chicagói Gaples Institute nevű oktatási nonprofit szervezet ügyvezető igazgatója.
  • Dr. Shannon Kilgore, a kaliforniai Palo Altóban található Veterán Ügyek Egészségügyi Rendszerének és a Stanford Egyetem Orvosi Karának neurológusa. Emellett az Amerikai Neurológiai Akadémia AMA-delegáltja.
  Ajánló   Milyen hatásokat köszönhetünk a kávénak?

  Figyelj a fogyasztásra

  A lefőzött kávéban lévő koffein mennyisége “nagymértékben változhat a kávébab típusától, az őrlés mennyiségétől, a részecskék méretétől, a főzési időtől és más, a forrásra vonatkozó tényezőktől függően” – mondta Dr. Kilgore. “Aztán persze a tea és az üdítőitalok általában kevesebb koffeint tartalmaznak”.

  “A legtöbb ember biztonságosan napi 400 milligramm alatt van, amit az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal biztonságosnak tart” – mondta.

  “Természetesen, ha ideges leszel, az a túl sok koffein miatt is lehet” – mondta Dr. Clark. “De általánosságban körülbelül két 8 unciás csésze kávé legyen a határ, mert egy csésze kávéban 100 és 200 milligramm koffein van”.

  Próbáld ki a kis, gyakori adagokat

  “Az egyik dolog, amit az emberek nem vesznek észre, hogy ha úgy gondolunk rá, mint egy gyógyszerre, akkor a legjobb, ha kis, gyakori adagokban használjuk” – mondta Dr. Kilgore. “Tehát egyszerre 20 milligrammtól 100 milligrammig, szemben a szokásos amerikai bögre kávéval.

  “És aztán egyszerre csak egy kis mennyiséget juttatsz az agyadba” – tette hozzá, megjegyezve, hogy “ha otthon vagy, a távmunka és az ehhez hasonló dolgok növekedésével könnyű lehet egy kicsit kiszolgálni magad a nap folyamán”.

  “Aztán, amikor elkezdjük érezni, hogy a szellemi teljesítményünk csökken, vegyünk még egy kicsit többet, egészen délután 2-ig” – mondta Dr. Kilgore.

  A koffein segíthet a depresszióban

  “Kis dózisban a koffein segíthet a depresszióban” – mondta Dr. Clark. Ennek oka, hogy a koffein serkenti a dopamint, amely egy olyan kémiai anyag az agyban, amely szerepet játszik az örömmotivációban és a tanulásban.

  Az alacsony dopaminszint többek között fáradtságot, rosszkedvet és motiválatlanságot okozhat – mondta. De a több dopamin segít a depressziós betegeknek azáltal, hogy javítja a hangulatukat.

  Ajánló   A kávé megváltoztatja az agy összekapcsolhatóságát, és okosabbá tesz

  A metabolizáció módja változik

  “A koffein gyorsan felszívódik, jellemzően 45 percen belül, és a májban jelentős genetikai variabilitásnak kitett sebességgel metabolizálódik” – mondta Dr. Devries.

  “Nagymértékben metabolizálódik, körülbelül 3% vagy annál kevesebb választódik ki a vizelettel” – mondta Dr. Kilgore. “A gyógyszer felezési ideje jellemzően négy-öt óra körül van, de ez drámai mértékben változhat, akár másfél órától akár kilenc óráig is, a genetikai tényezőktől és más gyógyszerekkel – beleértve az orális fogamzásgátlókat – és a dohányzással való együttes alkalmazástól függően.

  “A dohányosoknál masszívan megnövekedett a tisztulás, így rövidebb ideig tartják meg” – tette hozzá, megjegyezve, hogy a terhesség során jelentősen csökken az anyagcsere, ezért a nőknek figyelniük kell, mennyi koffeint isznak.

  Álmatlanság esetén korlátozd a koffeint

  “Szerencsére a legtöbb kávé- és teafogyasztó körében jellemző koffeinbevitel minimális kockázattal jár, eltekintve attól, hogy egyeseknél talán alvási nehézségek léphetnek fel” – mondta Dr. Devries.

  “A nyilvánvaló mellékhatás az, hogy álmatlanságot okozhat, mert szándékosan próbál ébren tartani valakit” – mondta Dr. Kilgore. “Azoknál az embereknél, akik nem fogyasztanak rendszeresen koffeint, ők a legérzékenyebbek az álmatlansági komponensre.”

  “Ha az emberek rendszeresen isznak, akkor valahogy megtanulják, hogy mit tehetnek, de általában a legjobb, ha nem iszunk körülbelül délután 2 óra után” – mondta. “De vannak, akik képesek közvetlenül lefekvés előtt inni, ha krónikus használók, szóval ez csak a saját tapasztalatuktól függ.”

  A kávé és a tea egészségügyi előnyökkel jár

  “A kávé és a tea igazi jótékony hatású táplálkozási történetek – szeretjük őket, és ők is szeretnek minket” – mondta Dr. Devries. “Mind a kávé, mind a tea számos egészségügyi előnnyel jár, többek között a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével, a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával és a hosszú élettartam javulásával.

  “A legtöbb előny a napi 2-5 csészényi fogyasztásnál jelentkezik” – tette hozzá, megjegyezve, hogy az előnyök forrása a koffeinen túl a biológiailag aktív polifenolok széles skálája – erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező vegyi anyagok.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!