2024. április 24. szerda
More

    Ez a gyakori kiegészítő segíthet végül meggyógyítani a bélrendszert – és ez nem probiotikum

    Ha olyan nő vagy, aki mostanában járt orvoshoz, jó eséllyel azt hallottad, hogy D-vitamin-kiegészítőt kell szedned. Az amerikaiak közel fele (42 százalék) hiányos ebben az alapvető tápanyagban, és sok demográfiai csoport között, beleértve a menopauza előtti nőket, a 65 év felettieket, valamint a fekete és barna bőrűeket, ez a szám sokkal magasabb. Van azonban egy másik módja is annak, hogy megbizonyosodj arról, hogy eleget fogyasztasz-e belőle: minden az egészséges bélrendszeren múlik – ami egy csomó elképesztő jótékony hatáshoz kapcsolódik.


    A Scientific Reportsban megjelent 2020-as tanulmány kimutatta, hogy a D-vitamin-kiegészítőket szedő 80 nőből álló csoport már 12 hét után is jelentős változást mutatott a bélmikrobiómájuk egészségében. Más szóval, a bélrendszerük egészsége javult. Nem tudod, miért fontos az egészséges bélrendszer?

    A bélrendszer mikrobiomája – vagyis a bélrendszerében élő baktériumok, gombák, protozoonok, vírusok és más mikroorganizmusok billiói – óriási hatással van a mindennapi közérzetedre. A tudósok még mindig kutatják, hogy a mikrobióm milyen hatással van ránk; az 1990-es évek végéig nem is ismerték széles körben a létezését, most pedig minden nap témába kerül!

    Alapvetően az egészséges bélrendszer azt jelenti, hogy minden tekintetben jobban fogod érezni magad. Túlzásnak hangzik? Pedig nem az. A jó bélrendszerű emberek erősebb immunrendszerrel rendelkeznek, jobban fel tudják használni a táplálékban lévő tápanyagokat, kevésbé szenvednek hasmenéstől, székrekedéstől, gázoktól, görcsöktől, puffadástól és egyéb bélrendszeri kellemetlenségektől, jobban alszanak, és tovább is élnek.

    Mennyi D-vitaminra van szükségünk az egészséges bélrendszerhez?

    A vizsgálatban részt vevő nők, akik kezdetben D-vitamin-hiányban szenvedtek, több D-vitamint szedtek naponta a vizsgálat alatt, mint az általában ajánlott, ezért mindenképp konzultálj az orvosoddal, mielőtt új étrend-kiegészítést kezdenél a kapott eredmények alapján.

    A 19-70 éves nők D-vitamin ajánlott étrendi bevitele (RDA) napi 15 mikrogramm vagy 600 NE. A 70 év feletti nőknek napi 20 mikrogrammra vagy 800 NE-re van szükségük, a napi 100 mikrogrammnál (4000 NE) több D-vitamin bevitele pedig meghaladja az egészségügyi szakemberek által meghatározott „tűrhető felső határt”.

    Ennek ellenére a vizsgálat résztvevői 50 000 NE D-vitamint kaptak hetente – azaz valamivel több, mint 7 000 NE-t minden nap, és bár a D- vitamin toxicitása ritka, a tünetek közé tartozik a hányás, a hasi fájdalom, a zavartság, az apátia, a túlzott szomjúság és a vizelés, valamint a kiszáradás. Ezt nem veheted félvállról! Tehát még egyszer: fordulj szakemberhez, mielőtt az ajánlott mennyiségnél több D-vitamint kezdenél szedni.

    Alternatív D-vitamin források

    A D-vitamin bevitelének további nagyszerű módjai az étrend-kiegészítők fogyasztása mellett a napon sütkérezés (fényvédőt használj!) hetente kétszer 5-30 percig, D-vitaminban gazdag ételek fogyasztása (például lazac, szardínia, tojás és gomba), és D-vitaminnal dúsított narancslé ivása.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!