2023. április 1. szombat
More

  Az ekcéma kialakulásának okai

  Sokan küzdenek száraz, irritált bőrrel, és néhányan még olyan bőrbetegségekkel is megküzdenek, mint az atópiás dermatitis (más néven ekcéma). Mi is ez a betegség pontosan? Mihez fog vezetni? Mit tehetünk ellene? Ha ezek a kérdések megfogalmazódtak benned, most választ kaphatsz.


  Atópiás dermatitis: krónikus, nem fertőző bőrbetegség

  A bőr védő funkcióinak és az immunrendszer működésének zavara jellemzi.

  Csecsemők, gyermekek és felnőttek arc- és testbőrét érinti. Az ebből eredő károsodásnak két jól elkülöníthető szakasza van: az inaktív vagy “köztes” stádiumban a bőr száraz és enyhén hámló, míg az aktív vagy “kitörés” szakaszban a bőr fertőzött, gyulladt, viszkető.

  Belső hatások okozhatják

  A genetika meghatározza a bőr típusát, befolyásolja a bőr általános állapotát, és meghatározza a bőrbetegségeket is, például az atópiás dermatitist. Ha az egyik szülőnél megállapítható a rendellenesség, nagymértékben megnő a megjelenés esélye a gyermekben, ha pedig mindkét szülőnél tapasztalható a rendellenesség, 60-80%-os eséllyel örökli a gyermek a betegséget.

  Ajánló   Mi az atópiás dermatitis?

  A tünetek általában az arcon, a fejbőrön, a csuklón, a nyakon, a vállakon, a térden és a könyökön jelentkeznek. Gyermekek és csecsemők esetében ezek a helyek jelentősen eltérnek a felnőttekétől, mivel a fiatalabb bőr ellenállása alacsonyabb a még ki nem fejlődött faggyúmirigyek alacsonyabb aktivitása miatt.

  A külső hatásokat is figyelembe kell venni

  Az atópiás bőr annyira száraz és viszkető, hogy a betegek gyakran nem tudják abbahagyni a vakarást, ami károsítja a bőr védekező rendszerét. A felület károsodása után a bőr mélyebb rétegei sebezhetővé válnak a mikrobákkal és a környezeti szennyeződésekkel szemben. A városok, a szennyezettebb légkör és még az éghajlati tényezők is veszélyesek lehetnek.

  Ezen túlmenően a különféle kémiai hatások káros hatással lehetnek: a bőr természeténél fogva enyhén savas, de az agresszív tisztítószerek hajlamosak túlterhelni a bőr természetes semlegesítő erejét, ezáltal megzavarják a hám legkülső rétegének védő funkcióját.

  Mit lehet tenni?

  Az atópiás dermatitisz kezelésére nincs ismert mód, de a rendszeres bőrápolás – és szükség szerint gyógyszeres kezelés – sokat segíthet a kellemetlen tünetek enyhítésében.

  Ajánló   Atópiás dermatitis kisgyermeknél

  Az Eucerin márka egy hatékony kombinációt állított össze, hogy segítsen: Az AtopiControl testápoló visszaállítja a bőr károsodott védőfunkcióját a ligetszépe- és szőlőmagolaj magas omega-6 zsírsav tartalmának köszönhetően. Simává és rugalmassá varázsolja a száraz, repedezett bőrt, az édesgyökér pedig csökkenti a gyulladást és csökkenti a bőrpírt. Az AtopiControl SOS bőrnyugtató krém hatóanyagai jelentősen javítják a bőr állapotát az aktív fázisban. Segíti a viszketéssel járó akut dermatitisz kezelését, intenzíven ápolja és táplálja a bőrt.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!