2023. június 7. szerda
More

  A gasztroenterológus szerint a 7 legrosszabb étel a bélrendszer egészségére nézve – 1. rész

  Ha megpróbálod javítani (vagy legalábbis gondozni) a bélrendszered egészségét, a napi étrended fontos szerepet játszik.


  Bizonyos élelmiszerek segítik a bélműködést és elősegítik a jó baktériumok növekedését, míg mások emésztési zavarokat okozhatnak, és befolyásolhatják a mikrobiom – vagyis a bélben lévő baktériumkörnyezet – egészségét.

  A szakértők elmondják, mely ételeket érdemes elkerülni vagy korlátozni, hogy csökkentsük a bélproblémák valószínűségét.

  1. Sült ételek

  “A sült ételek több szinten is károsak a bélrendszer egészségére” – mondja Elena A. Ivanina, DO gasztroenterológus.

  Először is, a sült ételek a gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD) egyik leggyakoribb kiváltó okai, egy olyan állapot, amikor a gyomorsav gyakran visszaáramlik a nyelőcsőbe (a szájat és a gyomrot összekötő cső), mondja Dr. Ivanina.

  A sült ételek szintén nagy mennyiségű telített zsírt tartalmaznak. A telített zsírok nemcsak a szívbetegségek kialakulásához járulnak hozzá, de a túlzott mennyiséget nehezebb megemészteni, és hosszabb ideig tart a lebontásuk, ami problémát jelenthet a gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedők számára – mondja Bonnie Taub-Dix, a Read It Before You Eat It – Taking You from Label to Table (Olvasd el, mielőtt megeszed – A címkétől az asztalig) című könyv szerzője.

  Ami még rosszabbá teszi a helyzetet, hogy “a sült hús, különösen a bél mikrobiom befolyásolásával növeli a bél endotoxinokat és a szisztémás gyulladást” – mondja Dr. Ivanina.

  Valójában “a sült ételek fogyasztása összefügg a bélbaktériumok alacsonyabb változatosságával, míg az olyan élelmiszerek, mint a nyers zöldségek, magasabb változatossággal járnak együtt” – teszi hozzá.

  Az Aging című szaklapban 2019 januárjában megjelent cikk szerint a kevésbé változatos mikrobiom összefüggésbe hozható különböző krónikus egészségügyi problémákkal, például az elhízással és a 2-es típusú cukorbetegséggel.

  Ajánló   Miket nem ennének a táplálkozási szakértők?

  2. Alkohol

  A napi koktélok fogyasztása súlyos következményekkel járhat a bélrendszeredre nézve. Ez azért van, mert a pia károsíthatja az emésztőrendszer nyálkahártyáját – mondja Taub-Dix.

  Dr. Ivanina világosan fogalmaz: “Az alkohol közvetlen bélméreg, és az egyik első dolog, amit ki kell hagynunk, ha aggódunk a bélrendszerünk egészségéért.”

  Ez azért van, mert “az alkohol károsítja a bélgát funkcióját (ami “szivárgó bélrendszert” okoz), így a baktériumtoxinok bejuthatnak a szervezetünkbe” – magyarázza Dr. Ivanina. Ez még más szervek, például a máj gyulladásához is hozzájárulhat.

  3. Vörös hús

  A túl sok vörös hús fogyasztása megzavarhatja a bélrendszeredet.

  “Tanulmányok kimutatták, hogy a sok vörös hús fogyasztása hozzájárul a gyulladáshoz, különösen a vastagbélben, ahol ez vastagbélrákhoz vezethet” – mondja Taub-Dix.

  És a statisztikák megdöbbentőek: “Dr. Ivanina szerint a bélrákos esetek 18 százalékát a túl sok vörös és feldolgozott hús fogyasztása okozza. “Konkrétan a feldolgozott húsokat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az 1. osztályú rákkeltő anyagok közé sorolja, ami azt jelenti, hogy az emberekben köztudottan rákot okoz.”

  A vörös húsok rákos megbetegedésekkel való kapcsolata mögött egy mechanizmus áll: “A vörös húsok heme vasat tartalmaznak, amely a bélben N-nitrozo vegyületekké bomlik le, amelyek károsíthatják a bélnyálkahártyát és rákhoz vezethetnek” – magyarázza Dr. Ivanina.

  Ajánló   Ezek az ételek daganatos betegségeket okoznak!

  4. Magas cukortartalmú élelmiszerek/italok

  A túl sok édes étel és ital fogyasztása különösen káros lehet a bélrendszer egészségére.

  “A magas cukortartalmú ételek és cukros italok összefüggésbe hozhatók a gyulladással, ami irritálhatja a bélrendszert és elpusztíthatja a hasznos baktériumokat” – mondja Taub-Dix.

  És ez a károsodás korábban kezdődik, mint gondolnánk – a gyermekkori táplálkozási szokások megalapozzák a bélrendszer későbbi egészségét.

  “A túl sok cukor, különösen a korai fejlődési időszakokban, megváltoztatja a bélmikrobiomot, mivel “diszbiózist”, vagyis a baktériumok egyensúlyhiányát okozza” – mondja Dr. Ivanina. Ez a diszbiózis pedig más szervekre, például az agyra is hatással lehet (gondoljunk csak a memóriafunkciók károsodására) – teszi hozzá.

  A cikk a következő bejegyzésben folytatódik.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!