2024. április 19. péntek
More

    Védőoltás – AIDS ellen?

    A fertőzést ugyan nem, de a betegség kialakulását talán megakadályozhatja az a védőoltás, amelynek kísérleti tesztelése már 2000 körül megkezdődött az USÁ-ban.

    A hír szerint – amelyet a Science et Avenir francia tudományos havilap közös internetes változatában – a védőoltás nem magát a fertőzést akadályozza meg, hanem azt, hogy a megfertőzött emberben kialakuljon az AIDS-betegség.

    A Merek kutatói azt a felfedezést alkalmazták a gyakorlatban, hogy az AIDS-t okozó HIV-vírus paradox módon néhány olyan fehérjét is gyárt, amelyek segítik, hogy az immunrendszer egyes sejtjei, a CD8 típusú nyiroksejtek (limfociták) a korábbinál nagyobb számban termelődjenek a szervezetben. Márpedig ezek a CD8-limfociták éppen arra szolgálnak, hogy elpusztítsák mindazokat a sejteket, amelyeket a vírus megfertőzött. Az amerikai kutatók ezért a HIV-vírus DNS-e alapján egy védőoltást alkottak, amely mozgósítja a szervezetet, s fokozza az előbbi fehérjék termelését. S hogy a védőoltás a lehető leghatékonyabb legyen, hordozóanyagként egy legyengített influenzavírust alkalmaztak: ez betegséget nem okoz, de nagyon gyorsan terjed, s így a HIV-vírus DNS-ét rövid időn belül eljuttatja a szervezet minden részéhez.

    Az első, majmokkal végzett kísérletek kedvező eredményt mutatnak: a védőoltásnak sikerült megakadályoznia a HIV-vírus terjedését a mesterségesen megfertőzött szervezetbe, noha magát a fertőzést – mint ahogy számítottak is rá – nem tudta megakadályozni.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!