2024. március 28. csütörtök
More

    Mezei zsurló

    Magyar népnevek: kannamosófű, bábagu-zsaly, cindrót, békarokka, sikárlófű, ólomsimítófű, békaláb. Kora tavasszal a talaj mélyére mászó, elágazó gyökértörzsből először kihajt egy barna, spórás szár. Csak később jelentek meg zöld, 40 cm magas kopár hajtások, amelyek kis, szabályos fenyőfákra emlékeztettek. Megművelt területen, töltésekben és árkokban található.


     A tiszta agyagos talajban termesztett zsurlófűnek van a legnagyobb gyógyhatása. Elhelyezkedésétől függően 3-16% kovasavat tartalmaz, amely nagyon jó gyógyászati ​​tulajdonságokkal rendelkezik. Természetesen kerülni kell a műtrágyatáblákról történő begyűjtést. Az erdőkben termő, vékony szárú zsurló elsősorban erdők belsejében vagy erdőszéleken terem, emellett gyógyhatású.

    A népi gyógyászatban már az ókorban is nagyra becsülték a növényt, főként vérzéscsillapító tulajdonságai miatt, valamint vese- és hólyagbántalmak gyógyítására. Idővel azonban még mindig feledésbe merül. Nagy és népszerű természetgyógyászunk, Kneipp lelkész volt az, aki újra felfedezte ennek fontosságát. Nevezzük „pótolhatatlannak és felbecsülhetetlen értékűnek” vérzés, vérhányás, hólyag- és vesebetegség, vesekő és homok esetén.

    A nedves, meleg növényt nedves ruhába csomagoljuk, és a gyógyítandó testrészre helyezzük. Egy bizonyos kortól mindenkinek minden nap meg kell innia egy csésze zsurlóteát gyógymódként – mondja Künzle, svájci pap. A reumás fájdalom, a köszvény és a neuralgia megszűnik, és élete végén mindenki egészséges lesz. Még a legsúlyosabb vérzés és hányás is gyógyítható a zsurlótea belső fogyasztásával. A hatás rövid időn belül, szinte azonnal megjelenik.

    A fájdalmas hólyaggyulladásra és görcsökre nincs is jobb gyógymód, mint a leforrázott zsurló, amelynek gőzével fürdőköpenybe burkolva melegítheted fel a hólyagot. Ha néhányszor megismétled, a probléma gyorsan megszűnik. Ez a gőzölési módszer enyhíti azoknak az idős embereknek a fájdalmát, akiknek hirtelen elakad a vizeletük, és iszonyatos fájdalmat szenvednek el vizelési képtelenség vagy csak csöpögés miatt. Az orvosoknak nem kell katétert használniuk a beavatkozáshoz.

    Vesehomok, vesekő, hólyagkő esetén érdemes meleg fürdőt venni, miközben meleg zsurlóteát iszol. Visszatarthatod a vizeletet, hogy végül egy erős nyomással kinyomd magadból. Így legtöbbször a köveket is eltávolíthatjuk.

    A zsurló olyan esetekben is hasznos lehet, amikor más vizelethajtók hatástalannak bizonyultak, például pleurális, szívburok folyadékgyülem, skarlát vagy más súlyos fertőző betegségek utáni vesebetegség esetén. Kívülről és belülről is remekül gyógyítja a húgyutakat.

    Ajánló   Gyógynövények

    Egyetlen zsurló ülőfürdő csodákra képes a vesemedence gyulladása és gennyesedése esetén. Ehhez, ezért csak külsőleg, használhatunk óriás zsurlót is, melynek szára ujjnyi vastag, és mocsaras réteken, meszes talajon nő. Ez azonnal segít.

    Óriás zsurló csak ülőfürdőben használható. Teát csak a szántóföldeken, utak mentén és erdőszélen termő zsurlóból lehet főzni. A fiatal anyáknak időnként látásproblémái vannak egy nehéz vajúdás után, ennek oka az lehet, hogy a szülés nagyon megterheli a nő veséjét. A zsurlós ülőfürdő kívülről növeli a vesék vérellátását, ami csökkenti a szemre nehezedő nyomást, és lehetővé teszi, hogy a látási problémák lassan megszűnjenek.

    Németország egyik legjobb Kneipp-orvosa, Dr. Bohn nagyra értékeli a zsurlót: „A zsurló kiváló vérzéscsillapító szer, másrészt – ez még fontosabb – kiváló vesetisztító. A főzött zsurlótea elfogyasztása után a vizelet színe gazdag, sötét és könnyen kiüríthető. Puffadás esetén nagyon gyorsan fejti ki hatását. Ha más vízhajtók nem hatnak, hagyd el az összes többi gyógyteát és igyál meg öt-hat csésze zsurlóteát négy-öt napig (makacsabb esetekben hat napig), de csak egy kortyot egész nap. A tapasztalatok szerint a legtöbb esetben a vizet el lehet vezetni.”

    A viszkető, hámló, gennyes kiütéseket zsurlólével kell lemosni. Ezek a lemosások és fürdők segítenek a gennyes körömágy-gyulladás, lábfekély, csontsarkantyúk, rákos fekélyek, sipolyok, tüszőgyulladás és ótvar esetén. Friss növényekből készült pasztát kenjünk a fájdalmas aranyérre. Így csináld: a friss zsurlót alaposan öblítsd le, és egy tányéron törd péppé.

    Orrvérzés esetén kenőcsként használjunk lehűtött zsurlólevet. Vérzéscsillapító szerként alkalmazzák tüdő-, méh-, aranyér- és gyomorvérzés esetén. Ezután persze erősebb főzeteket kell készíteni. Általában egy teáskanál zsurló negyed liter víznek felel meg (1 csésze), de ha vérzel, akkor csészénként 2-3 evőkanál zsurlót vegyél. A zsurló vértisztító hatású, veronicával együtt alkalmazva jó hatással van az érelmeszesedés és a memóriavesztés megelőzésére.

    Ez az egyik legjobb gyógyszer a rák megelőzésére. A zsurló tinktúra különösen ajánlott az izzadt lábak megelőzésére. Alapos mosás és szárítás után dörzsöld vele a lábadat. Azonban minden reggel fél órával reggeli előtt éhgyomorra is kell inni egy csésze zsurlóteát. A zsurlós lábfürdők a lábak izzadását is megelőzhetik. A korpásodás megelőzése érdekében naponta mosd meg a hajad zsurlólével, majd finom olívaolajjal dörzsöld be a fejbőröd. A korpásodás gyorsan eltűnik.

    Ajánló   A gyógynövények felhasználása (1. rész)

    Keverjük össze a zsurlót orbáncfűvel, forraljuk fel, igyunk napközben egy-két pohárral, éjszaka pedig együnk száraz ételeket, ez segít megelőzni az ágybavizelést. Használható gargarizálásra mandulagyulladás, a száj nyálkahártyájának gyulladása, szájpenész, fogínyvérzés és -gyulladás, az ínyen és a torokban keletkező sipolyok és polipok esetén. Ülőfürdőt kell venni fehérfolyás esetén.

    Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a zsurló az egyik legjobb gyógyszer a légúti betegségek, például a krónikus hörghurut és a tuberkulózis kezelésére. Ha rendszeresen fogyasztod a teáját, a kovasav bejut a szervezetbe, ami segít a tuberkulózis gyógyításában és a betegség okozta általános gyengeség megszüntetésében is.

    Richard Wilford osztrák botanikus szerint az új eredmények megerősítik azt a hipotézist, hogy a zsurlótea hosszú távú használata gátolja a rosszindulatú daganatok (tumorok) növekedését, és végül visszafejlődést okoz. Még a bőr alatti és végbélpolipok és a nyálkahártya-gyulladás is leküzdhető így. Használhatunk pehelykötést és ülőfürdőt is. Ez a pehelykötés használható gyomorgörcsök, máj- és léprohamok, valamint fájdalmas torlódások esetén, amikor a nyomás blokkolja a szívet.

    Használata

    Tea elkészítése: Adjunk 1 teáskanál zsurlót ¼ liter vízhez, és forraljuk fel.

    Dunsztkötés: Egy marék zsurlót szitára teszünk, és forrásban lévő víz fölé helyezünk. Amikor a fű felforrósodik és puha lesz, csavard be vászonba, és helyezd az érintett testfelületre. Ügyelj arra, hogy melegen tartsd! A kötszereket több órára vagy egy éjszakára a testen hagyhatjuk.

    Ülőfürdő: Áztass be 100 gramm zsurlót egy éjszakára hideg vízbe, másnap forrald fel, és add hozzá a fürdővízhez. Fürdési idő 20 perc. Törülköző helyett fürdőköpenybe burkolózhatunk, és egy órát az ágyban gőzölhetünk. A víznek el kell fednie a vese területét.

    Tinktúra: Áztass 10 gramm zsurlót 50 gramm valódi gabonapálinkába. Hagyd a napon vagy meleg helyen két hétig. Rázd fel naponta.

    Pép: Alaposan mosd meg és pépesítsd a zsurlót a deszkán.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!