2024. március 29. péntek
More

    Az inzulinrezisztencia kontroll terheléses vizsgálatai

    Az inzulinrezisztencia jellegzetes tünetei a vizsgálat szükségességére hívják fel a figyelmet. A diagnózis után sok betegben felmerül a kérdés: Milyen gyakran kell vizsgálatot végezni?


    Inzulinrezisztencia esetén az első 3-6 hónapban a betegek csak életmódváltással, esetleg egyes inzulinreceptor-érzékenyítő étrend-kiegészítők támogatásával próbálkozhatnak a megzavart szénhidrát-anyagcsere egyensúlyának helyreállításával. Az endokrinológusok általában akkor írnak fel metformint tartalmazó inzulinreceptor szenzibilizáló szereket, ha a 3-6 hónap elteltével végzett kontrollált „vércukor vs. inzulinszint” teszt nem mutat megfelelő javulást a panaszokban és a tünetekben.

    Kivételt képez, ha a diagnózis felállításakor nagyon rosszak a laboratóriumi eredmények, súlyosak a panaszok, tünetek, vagy ha a beteg babát tervez vagy spontán elvetélt a mútban, az inzulinrezisztencia orvosi kezelése eleve javasolt.

    Ezt követően érdemes lehet 1/2-1-2 évente ellenőrizni a szénhidrát-anyagcsere állapotát állapotjavulástól/romlástól függően.

    Melyik a legmegfelelőbb “vércukorterheléses inzulinszint” teszt?

    A hárompontos teszt normál vagy túlsúlyos betegeknek elegendő, az ötpontos tesztet pedig sovány vagy izmos betegeknek ajánljuk, mivel 30 perc után vércukorszint kiugrás, vagy 60-90 perc után súlyos vércukorszint csökkenés jellemezhető.

    Mikor ne tegyek tesztet?

    Az alváshiány, a stressz, az akut betegségek és a láz időszaka csökkentheti az inzulinreceptor-érzékenységet, és rosszabb teszteredményekhez vezethet, ezért ezekben az időszakokban nincs szükség kontrollvizsgálatra.

    Szükséges-e otthon vércukorszint mérés?

    Igen, ha cukorbetegségről van szó, nincs, ha inzulinrezisztenciáról. Ha valaki mégis szeretné otthon megmérni a vércukorszintjét, jó tudni, hogy az étkezés utáni 60-120 perces mérés nem helyettesíti, és nem is hasonlítható össze egy vércukorszint-vizsgálat eredményével.

    Vércukor-túlterheléses helyzetben 75 gramm cukros vizet kell inni, egy gyorsan felszívódó szénhidrátot, amely – ahogy a teszt neve is mutatja – megterhelheti a hasnyálmirigyet. Ezzel szemben egy inzulinrezisztens reggeli mindössze 30 g lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, amely nem terheli, inkább védi a hasnyálmirigyet.

    Szükségem van rendszeres HgA1c vizsgálatra?

    A cukorbetegség monitorozására szolgáló HgA1c teszt az elmúlt 3 hónap átlagos vércukorszintjét tükrözi. Mivel a vércukorszint néha túl magas, néha pedig túl alacsony inzulinrezisztencia esetén, az átlagos vércukorszint, a HgA1c érték általában normális, így nem is szükséges a vizsgálat. Kezeletlen, elhanyagolt inzulinrezisztencia esetén a HgA1c fokozatos emelkedése cukorbetegség kialakulását jelezheti.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!