2024. április 19. péntek
More

    Mi a jobb: Teljes testes edzés vagy izomcsoportok felosztása? – 1. rész

    Amíg az emberek tárcsákat raknak a súlyzókra, addig lesznek viták arról, hogyan kell edzeni, és hogyan kell megszervezni ezt az edzést. Az egyik legsarkosabb vita? Hogy teljes testes edzéseket vagy osztott edzéseket alkalmazzunk-e.


    Kezdjük az alapokkal. A teljes vagy teljes testre kiterjedő edzés pontosan az, aminek hangzik: Olyan edzés, amely egyetlen edzés során az összes izmot megmozgatja. Az „osztott” edzés felosztja az izmaidat – néha izomcsoportok, felső és alsótest vagy nyomó- és húzóizmok szerint osztva -, így minden edzésnapon csak a tested egyes részeit edzed.

    Melyik a jobb? Ez három kérdéstől függ, amelyekre csak te tudsz választ adni: milyen gyakran szeretnél emelni, mennyi tapasztalatod van az emelésben, és milyen intenzívek az egyes edzések. Íme, hogyan találhatod ki a számodra legmegfelelőbb megközelítést.

    Milyen gyakran szeretnél emelni?

    „A heti edzésfelosztás legjobb típusát az határozza meg, hogy hetente hány napot edzel” – mondja Nick Tumminello floridai személyi edző, a Strength Zone Training című könyv szerzője.

    Nem számít, milyen gyakoriságot választasz, a heti 10-20 munkasorozat elvégzése izmonként a maximális izomépítéssel van összefüggésben. A Journal of Sports Sciences 2016. júliusi áttekintésében a tudósok megállapították, hogy heti 5-9 sorozat elvégzése egy izomcsoporton 6,5 százalékos izomnövekedést eredményezett, míg a heti több mint 10 sorozat elvégzése 9,6 százalékos növekedést eredményezett.

    Ahhoz, hogy „munkasorozatnak” lehessen tekinteni, minden egyes edzéssorozatnak majdnem (de nem egészen) technikai kudarcig kell tartania, ami az a pont, amikor már nem tudsz egy újabb ismétlést helyesen végrehajtani. Tehát a választott edzésgyakoriságodnak – legyen az két, három vagy hat nap – végső soron el kell jutnod ehhez a heti 10-20 sorozathoz izomcsoportonként.

    Ha te: Heti 2-3 alkalommal emelsz

    Egész testes edzés

    Tumminello véleménye szerint „ha hetente kettő-négy alkalommal edzel, akkor a teljes testre kiterjedő edzések a legjobb megoldás, függetlenül a célodtól vagy a tapasztalatodtól”.

    Az egyik ok: A Sports Medicine című szaklapban 2016 novemberében megjelent áttekintés szerint egyes kutatások azt mutatják, hogy az izomcsoportok heti kétszeri edzése jobb, mint a heti egyszeri edzés, még akkor is, ha a teljes edzésmennyiség azonos.

    Ennek egyik magyarázata az úgynevezett „izomfehérje-szintézis” többszörös növekedése lehet. A súlyemelés után ez a folyamat – amely azt üzeni a szervezetnek, hogy építsen izmot – egy egy és két nap közötti időszakra megemelkedik, a Sports Medicine 2015. júniusi áttekintése szerint. Ha hetente kétszer vagy többször edzed az izmot, akkor ez egyszeri edzés helyett kétszeresére gyorsul fel.

    Nem minden kutatás szerint azonban a heti kétszeri alkalom jobb, mint a heti egyszeri. Egy másik, 2018 decemberében a Journal of Sport Sciences című folyóiratban megjelent áttekintés szerint a hipertrófiára gyakorolt hatás hasonló volt, akár hetente egyszer, kétszer vagy háromszor edzettek egy izomcsoportot – mindaddig, amíg azt a 10-20 sorozatot végezték.

    Ha te: Heti 4 alkalommal emelsz

    Te döntesz

    Bármelyik irányba mehetsz: Ha olyan edzésprogramot végzel, amely kettéosztja a testedet – esetleg egy felsőtest- és egy alsótest-edzést, vagy egy toló- és egy húzógyakorlatokból álló edzést -, akkor minden izomcsoportot heti két alkalommal meg tudsz ütni.

    Heti négy teljes testre kiterjedő edzést is végezhetsz, amennyiben az edzések eloszlanak, vagy nem pontosan ugyanúgy edzed az izmokat.

    „A napi szintű, teljes testre kiterjedő edzés azt jelentheti, hogy az edzésnapok között nincs lehetőség a megfelelő regenerálódásra” – mondja Jason White,  az Ohio Egyetem docense és a teljesítménytudományok igazgatója. Legalább egy pihenőnapot kell adnod magadnak a teljes testet érintő edzések között, hogy az izmaid regenerálódhassanak.

    Ha két egymást követő napon akarsz edzeni, és teljes testre kiterjedő edzést végezni, győződj meg arról, hogy az egyes testrészekre végzett gyakorlatok különböző módon terhelik az izmokat. Tehát ha az első napon a hátadnak egy hajlított súlyzósorozatot végzel, akkor a második napon végezz egy olyan gyakorlatot, mint a lat pulldown – amely más szögből teszi próbára a hátadat.

    Ha te: Heti 5-7 alkalommal emelsz

    Splits

    „A splits inkább azoknak való, akik nagyobb gyakoriságra vágynak” – mondja White. Ezáltal majdnem napi rendszerességgel maradsz az edzőteremben, és lehetővé teszed, hogy a kívánt izomcsoportokat nagy mennyiségben edzd, miközben a következő edzés előtt regenerálódási napokat is hagysz magadnak.

    A rutin felosztása szintén rövidebbé teheti ezeket az edzéseket. „Néhány izomcsoport alapos megdolgozása minden egyes edzésen kevesebb időt vesz igénybe, mint az egész test alapos edzése” – mondja Tumminello.

    Az edzések hozzáadásának további előnye, hogy gyakran könnyebb nagyobb teljes mennyiséget elérni a szettek elosztásával: Eléggé elfáradsz, ha 15 sorozat 10 ismétlésből álló sorozatot csinálsz egymás után, így a súly csökkenhet, vagy nem tudod befejezni az összes ismétlést. Ha például csak 5 sorozatot csinálsz, akkor valószínűleg mindhárom edzésen nagyobb összsúlyt tudsz majd felemelni, ami több összsúlyt eredményez a hét folyamán.

    A cikk a következő bejegyzésben folytatódik.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!