2022. július 6. szerda
More

  Mi az ayurveda?

  Nincs kibékíthetetlen ellentét az elismert orvostudomány és a természetgyógyászat között, sőt: mind több a kapcsolódási pont, amelynek a gyógyulásra vágyók veszik a hasznát. A testet és a lelket egységnek tekintő diagnosztikai és gyógyítási mód, amely a modern orvoslásban is kívánatos, az ősi keleti gyógyászati rendszer, az ayurveda alapvetése.

  Napjainkban – ha az egészség témakörét vizsgáljuk – egyre több rémisztő statisztikai adatról értesülhetünk. Az utóbbi évtizedekben számos betegség népbetegséggé nőtte ki magát; gondoljunk csak az elhízásra, a különböző szív- és érrendszeri betegségekre, vagy a depresszióra. A felgyorsult életvitel, a rengeteg stressz, a helytelen táplálkozási szokások, az elégtelen mennyiségű testmozgás és a szervezetünkbe kerülő szennyezőanyagok következtében ma már nagyon kevés tökéletesen egészséges emberrel találkozhatunk.

  A természetes életmód híveinek szaporodásával hazánkban is egyre népszerűbbé válnak azok az ősi gyógyászati rendszerek, amelyeknek a módszereit tőlünk távol eső földrészeken a mai napig széles körben alkalmazzák. Az egyik ilyen, az utóbbi években mind több figyelmet és elismerést kapott gyógyászati rendszer az ayurveda (szanszkrit nyelven: az élet tudománya), India több ezer éves gyógyászati rendszere, amely (a kínai és a nyugati orvoslás mellett) egyike a világ három legnagyobb – és az Egészségügyi Világszervezet (a WHO) által is elismert – gyógyászati rendszerének.

  Az ayurveda holisztikus orvoslási rendszer, vagyis az embert és a többi élőlényt úgy kezeli, mint a nagy egész, az Univerzum egy részét, ugyanakkor egy önmagában is teljes egységet. Tehát egy kis mikrokozmoszt a makrokozmoszon belül, amelyek folyamatos kölcsönhatásban állnak egymással, vagyis az egyik működése (vagy az abban keletkezett zavar) hatással van a másik működésére is. Holisztikus szemléletmódjához tartozik az is, hogy nem kizárólag a test épségét és egészségét tartja szem előtt, hanem a lélekét is, hiszen a kezeletlen lelki problémák előbb-utóbb megbetegíthetik a fizikai testet is. Az ayurveda szerint tehát a tökéletes egészség a test, a lélek és a szellem hármas egységét, összhangját jelenti.

  Bár az ayurvedának igen kifinomult módszerei vannak a legkülönbözőbb betegségek gyógyítására, mégis elsősorban a betegségmegelőzést tartja szem előtt – hiszen sokkal könnyebb és jobb valamit megelőzni, mint a már kialakult problémát kezelni. Az ayurvedikus tanok azt vallják, hogy a világon minden élő és élettelen dolog rendelkezik valamilyen gyógyító tulajdonsággal, vagyis minden bajra megtalálhatjuk a megfelelő gyógyírt a természetben.

  Az ayurveda igen fontosnak tartja az egyéni adottságokat és különbözőségeket. Az embereket testi és lelki tulajdonságaik alapján különböző típusokba sorolja, és ennek alapján egyénre szabott kezelési módokat, táplálkozási és életmódbeli tanácsokat dolgoz ki számukra. A megfelelő étrend követése, és a jó emésztés igen fontos része ennek az életformának, hiszen az emésztőrendszer állapota nagymértékben meghatározza az immunrendszer működését.

  Az ayurvedikus kezeléseket minden esetben egy hosszabb beszélgetés és állapotfelmérés előzi meg, pontosan azért, hogy amennyire csak lehet, egyénre szabottan történjenek a kezelések. Az ayurveda orvosok kiválasztásánál pedig még manapság is elsőszámú szempont az erkölcsösség és az elhivatottság megléte: csak az válhat elismert ayurveda gyógyítóvá, aki nem az anyagi javak felhalmozására, hanem embertársai megsegítésére használja fel az ősi tudást.

  A test és a lélek szoros kapcsolatát, a lelki problémák testi kivetülését a modern orvostudomány is elismeri. Több nyugat-európai országban és az Amerikai Egyesült Államokban ma már számos olyan intézmény, kórház, orvosi egyetem működik, amely teret ad mind a nyugati, mind a keleti gyógyászat, így az ayurveda képviselőinek is. A közös kutatási projektek és a rendszeres szakmai tapasztalatcserék új dimenziókat nyitnak meg az orvoslás területén, nyitottabbá és sokoldalúbbá teszik e szakmai programokban részt vevő szakembereket.

  Magyarországon az ayurveda 1997 óta kormányrendelettel hivatalosan is elismert gyógyászati rendszer, India és Magyarország között pedig magas szintű megállapodás ad alapot az egészségügy területén való együttműködésnek. Az ayurveda gyógyászat legfőbb hazai képviselője a Riesz István elnöklésével vezetett Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kht. Az Alapítvány fő célja az ayurveda minél szélesebb körű megismertetése az egészségügyben dolgozó szakemberekkel és a lakosság szélesebb rétegeivel, a magyar lakosság egészségi színvonalának hatékony emelése céljából. E célok megvalósulását hivatott elősegíteni a tájékoztató kiadványok megjelentetése , szakemberképzések szervezése, a több mint 300 kötetes Ayurveda Könyvtár felállítása, a témában írt diplomamunkák és TDK-dolgozatok megszületésének szakmai támogatása, és az ayurveda egyetemi oktatásának előmozdítása.

  Hazánkban ma már számos ayurvedikus humán- és állatgyógyászati készítmény kapható. A humán termékek három fő csoportra oszthatók: immunerősítők, anyagcsere szabályozók és higiénés termékek. Ezeket a készítményeket a legmagasabb szintű hatósági engedélyekkel forgalmazzák, és a termékskála folyamatos bővülésével egyre több betegség és panasz esetében biztosítják a hatékony, biztonságos és természetes megelőzést, sok esetben pedig a gyógyulást.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!