2024. március 28. csütörtök
More

    Egy bőrgyógyász szerint ilyen gyakran kell megmosni az arcodat

    Nem számít, hogy a legdrágább termékeket használod-e, vagy drogériás költségvetésből élsz, egy dolog igaz: minden jó bőrápolási rutinnak egy jó tisztítással kell kezdődnie. Ha az arcod koszos a hidratáló krém, a fedő krém, az alapozó és mindenféle más, általad előszeretettel használt ápoló alatt… nos, az a mocsok alatta egyre rosszabb és rosszabb lesz, és egyre nehezebb lesz elfedni. Szóval igen, mosd meg az arcod – ebben mindannyian egyetérthetünk.


    De milyen gyakran és mikor kell mosni? És létezik olyan, hogy túl sok mosás? Ezek mind jó kérdések, ezért néhány hasonlóan jó válaszért egy szakember tanácsát kértük ki: Dr. Ronald Moy bőrgyógyászt, akinek klinikája a Moy Fincher Chipps Facial Plastic and Dermatology Beverly Hillsben. Dr. Moy nem csak jelenleg is a szakmában dolgozik, de az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia, a Csendes-óceáni Bőrgyógyászati Egyesület és az Amerikai Bőrgyógyászati Társaság korábbi elnöke is, így nyilvánvalóan tud egy-két dolgot a bőrápolásról.

    Hogyan befolyásolhatja a bőrtípus a mosás gyakoriságát

    Moy szerint, ahogy az várható volt, a zsíros és/vagy pattanásokra hajlamos bőrűeknek gyakrabban kell arcot mosniuk, mint a szárazabb bőrűeknek. Valójában, ha a bőröd szárazabb, szerinte a napi egyszeri tisztítás az ideális, és így magyarázza: „Általában a bőr nem termel felesleges zsírt, így a napi kétszeri mosás néha túlságosan lecsupaszító vagy túlságosan szárító lehet a bőr számára”.

    De mi a helyzet a kombinált bőrűekkel? Ebben az esetben Moy napi kétszeri tisztítást javasol, bár azt mondja, hogy napi egyszer is elegendő lehet. Ha viszont sminket viselsz vagy naponta sportolsz, akkor szerinte ebben az esetben bőrtípustól függetlenül naponta kétszer kell mosakodni, majd ezt követően hidratáló krémet kell használni.

    Ajánló   Arcápolás probiotikumos krémekkel

    Az évszakoknak befolyásolniuk kell a bőrápolási rutinodat?

    Az alacsony páratartalom Moy szerint az arc szárazságát okozhatja, így igen, télen (vagy ha olyan száraz éghajlaton élsz, ahol egész évben száraz az időjárás) változtatnod kell a mosási rutinodon. Moy azt tanácsolja, hogy ha száraz vagy akár kombinált bőröd van, akkor az egész arcod mosása helyett csak a zsírosodásra hajlamosabb T-zónás területre koncentrálhatsz.

    Moy arra vonatkozóan is ad tanácsokat, hogy milyen bőrápolási termékeket érdemes használni ezekben a száraz időszakokban: „Javaslom, hogy télen egy hidratáló, enyhe tisztítószert vezess be a bőrápolási rutinodba, mivel az ilyen típusú tisztítószerek nem zavarják a bőrgátat, hanem hidratáltan tartják”. Azt is mondja, fontos, hogy kerüljük a bőrradírokat és hámlasztókat, hogy ne csiszoljuk túl a bőrt.

    Ez a napszak a legjobb az arcmosásra

    Ha tehát azon szerencsések közé tartozol, akiknek nem túl zsíros a bőrük, és nem is vagy napi sminkes vagy fitnesslady, akkor a nap melyik szakában érdemes megmosnod az arcodat? Feltételezve, hogy csak egyszer végzed el ezt a napi rituálét, Moy szerint az éjszakai órák a legjobbak. „A legjobb a mosakodásra az után, hogy a bőr ki van téve a szennyező anyagok és vegyi anyagok lerakódásának, amelyek DNS-károsodást okozhatnak a bőrben” – magyarázza.

    Nem Moy az egyetlen bőrgyógyász, aki az éjszakai lemosást a reggelivel szemben ajánlja. Az Allure Joshua Zeichnerrel, a Mount Sinai Medical Center bőrgyógyászati osztályának adjunktusával és Jason Emerrel, egy másik Beverly Hills-i kozmetikai bőrgyógyásszal és esztétikai sebésszel beszélgetett, és mindketten egyetértettek abban, hogy az éjszakai időpont a legjobb a napi szennyeződések eltávolítására. Ahogy Zeichner fogalmazott, egyetértve Moy értékelésével: „Éjszaka szeretnénk eltávolítani a napközben felhalmozódott szennyeződéseket, olajat és részecskéket”. Van értelme, ha belegondolsz – elvégre mennyire lesz koszos az arcod reggelre, ha csak a párnán alszol?

    Ajánló   Az arc tisztítása

    Vigyázz, hogy ne mosd túl

    Míg az arcmosás jó dolog, a túlzott arcmosás nem annyira. A Moy szerint a túlzott mosás irritációt, bőrpírt és kicserepesedett bőrt okozhat. Honnan tudhatod, hogy túl sokat mosod az arcodat? Azt mondja: „A bőr textúrájában és megjelenésében bekövetkező változások gyakran a fő jelzők”.

    Moy szerint az, hogy milyen gyakran tisztítod az arcod, számos különböző tényezőtől függ. Nemcsak az évszak és a bőrtípusod, hanem az életkorod is szerepet játszik abban, hogy milyen gyakran akarsz mosakodni (a fiatalabb bőr ugyanis hajlamosabb a pattanásokra, míg az idősebb bőr plusz a szárazság egyenlő a ráncokkal). Még egy dolog, amit figyelembe kell venned, hogy milyen típusú terméket használsz. Moy szerint míg az enyhe szappanok általában nem okoznak irritációt, a hámlasztó összetevőket tartalmazó tisztítószerek, az alkohol, a szalicilsav pattanások esetén, vagy az alfa-hidroxi savak, mint a glikolsav túlságosan lecsupaszíthatják a bőrt. Az ilyen termékeket a téli hónapokban, vagy amikor a bőröd irritáció jeleit mutatja, kerülni kell.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!