2024. április 25. csütörtök
More

    Hogyan lehet megszabadulni a vízfoltoktól a mennyezetről?

    Még ha a szoba többi része kifogástalanul tiszta, díszített és kialakított is, egy vízfolt a mennyezeten könnyen a középpontba kerülhet, és a helyiség piszkosnak és elhanyagoltnak tűnhet.


    A legnagyobb gondot természetesen nem az esztétikumnak kell jelentenie, hanem annak, hogy mi okozza (vagy okozta) a folt kialakulását. Ez nem csak otthonod biztonsága, értéke és szerkezeti integritása szempontjából fontos, de ha csak elfeded a foltot – ahelyett, hogy a kiváltó problémát kezelnéd -, akkor az valószínűleg addig fog visszatérni, amíg ezt nem teszed meg.

    De ma a mennyezeten lévő kozmetikai foltok eltávolítására összpontosítunk – nem pedig a forrás okára -, ezért abból a feltételezésből indulunk ki, hogy először ezt tetted meg. Ezt szem előtt tartva, íme, hogyan lehet megszabadulni a mennyezeten lévő kozmetikai vízfoltoktól (miután kijavítottuk az alapproblémát).

    Hogyan lehet eltávolítani a mennyezeti vízfoltokat?

    Függetlenül attól, hogy tervezed-e a folt átfestését vagy sem, a foltot egy csésze fehérítőszer és három csésze meleg víz keverékével kell tisztítani.

    Vagy szórófejes flakonba teszed, vagy szivaccsal alkalmazd. Mindkét esetben tegyél egy ruhát a folt alá, és viselj kesztyűt és szemvédőt, amikor rajta dolgozol. Innen két lehetőséged van:

    Ajánló   Egy egyszerű módszer a fürdőszobai penész eltávolítására

    Festékmentes megközelítés

    Először ezt a módszert próbáld ki, ha fehér mennyezeted van, és azt reméled, hogy nem kell alapoznod és festened (ami különösen akkor lehet trükkös, ha már eltelt egy kis idő az utolsó festés óta – még ha maradt is ugyanabból a festékből, nem biztos, hogy tökéletesen egyezik).

    • Mássz fel egy létrára, és permetezd be az egész vízfoltot a fehérítő keverékkel.
    • Adj az oldatnak körülbelül egy percet, hogy hatni kezdjen.
    • Ezután állj vissza a létrára, és fújj be egy újabb réteg oldatot. Hagyd állni 24 órán keresztül.
    • A világosabb foltok eltűnhetnek (vagy minimálisra csökkenhetnek), de ha nem, akkor megismételheted ezt a folyamatot, amíg a folt el nem tűnik (vagy legalábbis olyan mértékben nem világosodik, hogy már nem zavar).

    Festés

    Ha úgy mész oda, hogy biztosan tudod, hogy átfested a foltot – vagy ha az első módszerrel próbálkoztál, és rájöttél, hogy mégis festeni kell -, akkor a következőket kell tenned:

    • Vidd fel a fehérítőoldatot a foltra egy szivacs segítségével.
    • Miután a telített szivaccsal áttörölted a foltot, öblítsd le a mennyezet adott részét egy szórófejes palackból tiszta vízzel.
    • Egy tiszta, száraz ruhával töröld át a területet.
    • Ha megszáradt, szedd le a festőszalaggal a mennyezet festeni kívánt részét.
    • Sima mennyezetek esetén festőhengerrel, texturált mennyezetek esetén szőnyeghengertakaróval vigyél fel olajbázisú, penészálló, foltzáró alapozót olyan árnyalatban, amely a lehető legjobban illeszkedik a meglévő mennyezethez.
    • Végül vidd fel a színben hozzá illő mennyezetfestéket.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!