2024. április 25. csütörtök
More

    Hogyan neveljünk olvasni szerető gyermeket? – 3. rész

    A legtöbb kisgyerek, a csecsemőtől az óvodásokig, örömmel hallgat meséket. Ez jó dolog, hiszen az olvasás fontos a gyermek fejlődése, tanulása és jövője szempontjából. Sok idősebb gyermek számára azonban az olvasás kezdhet úgy tűnni, mint egy házimunka, különösen, ha az elektronika kezd versenyezni a szabadidejükért.

    Ajánló   Hogyan neveljünk olvasni szerető gyermeket? – 1. rész
    Ajánló   Hogyan neveljünk olvasni szerető gyermeket? – 2. rész


    Beszélgetés a könyvekről

    Amikor hangosan olvasol a csecsemőknek és a kisgyerekeknek, tölts időt azzal, hogy megnézed a képeket, és beszélgetsz arról, amit látsz – javasolja Dr. Degener. Ez a megközelítés elősegíti a nagyobb megértést és elkötelezettséget. A hangszínedet is használhatod, hogy életre keltsd a történetet.

    Olvasás közben tarts szünetet és tegyél fel kérdéseket – javasolja Mansberger. Kérd meg gyermekedet, hogy jósolja meg, mi fog történni, foglalja össze az eddig történteket, vagy mondja el gondolatait arról, hogy egy szereplő miért tette azt, amit tett. A történetekről való beszélgetés segíthet életre kelteni azokat – és hozzájárul az elkötelezettség, a szövegértési készségek, a kritikai gondolkodás és az általános élvezet kialakításához – mondja Mansberger.

    Ezenkívül, ha olyasmit olvasol, ami nem világos a gyermeked számára, megállhatsz, hogy beszélgessetek erről is. „Ezzel azt modellezed a gyermekednek, hogy nem baj, ha olvasás közben megáll és elgondolkodik” – magyarázza Dr. Degener. Ráadásul az olvasottakról való beszélgetés mélyebb megértést eredményez, és kapcsolatot teremthet a szöveg, a gyermek élete és a körülötte lévő világ között.

    Ajánló   A legjobb gumiszerű vitaminok gyerekeknek

    Gyakran olvasni

    Mansberger szerint a rutin, a következetesség és az ismétlés elősegíti, hogy az olvasás szokássá váljon. Törekedjünk arra, hogy az olvasásra lehetőség szerint egész nap legyen idő. Ez magában foglalja azt is, hogy a gyerekek egyedül nézegetik vagy olvassák a könyveket, vagy egy felnőtt olvassa fel nekik a könyvet. Emellett törekedjünk arra, hogy lefekvés előtt naponta 15-30 percet olvassunk.

    Olvass a kisgyermekednek akkor is, ha nem mindig teljesen elkötelezett. „A kisebb gyerekeknél fontos az olvasás szokásának kialakítása, még akkor is, ha eleinte nem vagy csak kevéssé érdeklődnek” – tanácsolja Dr. Degener. Amint az olvasás megbízható részévé válik a napjuknak, a gyerekek nagyobb valószínűséggel fogják maguktól is csinálni – és elkezdik élvezni.

    Ne add fel, és ne várd el, hogy gyermeked azonnal megszeresse az olvasást. Időbe telhet, amíg rászokik. „Az olvasás olyan, mint sok más tevékenység: minél többet csináljuk, annál jobban megy, és minél jobban megy, annál jobban szeretjük csinálni a tevékenységet” – magyarázza Dr. Cameron.

    Ajánló   Egész életen át tartó higiéniai szokások tanítása a gyerekeknek

    Kíváncsiság és érdeklődés kialakítása

    Válassz olyan könyveket, amelyek tükrözik gyermeked érdeklődési körét, legyen szó pillangókról, sportról, szerszámokról, tündérekről, békákról vagy szuperhősökről. Ez segíteni fog abban, hogy gyermek ledetekösse az olvasás. Azt is megengedheted, hogy gyermeked maga válassza ki a könyveket. Ha nem tudod, hol kezdd, kérj ajánlásokat tanároktól, barátoktól, könyvtárosoktól és más szülőktől.

    Emellett győződj meg róla, hogy olyan könyveket találsz, amelyeknek a szereplői hasonlítanak a gyermekedre és a családotokra. „Ha a családod nem angolul beszél, akkor feltétlenül hasznos, ha az anyanyelveteken olvasol fel hangosan, vagy olyan könyveket keresel, amelyek angolul és a saját nyelveteken íródtak” – mondja Dr. Degener.

    A cikk 4. része ezen a linken elérhető!

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!