2024. április 20. szombat
More

    Mit eszünk pár év múlva?

    Ételed lesz a gyógyszered – ez a jövő útja a gasztronómiában és a medicinák világában is – állítják svéd élelmiszerkutatók, akik szerint az emberek sokkal szívesebben fogyasztanak egészségőrző ételeket, mint tablettákat.

    Brokkoli-chips, ginszenges tejjel – ez lesz a tipikus uzsonna 2025-ben. Az élelmiszeripar egyre inkább átveszi a gyógyszeripar feladatait, mert az emberek gyomra egy idő után már nem képes feldolgozni a medicinák vegyi anyagait. Az élelmiszereket arra használják majd fel, hogy megelőzzék a betegségeket és az már ma sem ritka, hogy feldúsítják az ennivalót hasznos vitaminokkal, vakcinákkal vagy ásványi anyagokkal.

    A brokkoli a világ egyik legegészségesebb zöldsége, mert sok rostot és antioxidánst tartalmaz, amely elősegítheti a rák megelőzését. Ezért kedvelt lesz a belőle előállított chips, amely jóval egészségesebbnek ígérkezik, mint a krumpliból készült, zsíros, sós rágcsálnivaló – állítja Henrik Mattson, a híres svéd dietetikus.

    A következő lépés, hogy a tejet ginszenggel vagy eukaliptusszal, a csokoládét pedig koleszterinellenes szerekkel dúsítják. Nem lesz meglepő pár év múlva, hogy beoltják a tyúkokat gyógyszerekkel: ezért elég, ha csak a tojást esszük meg, amely már elegendő gyógyhatású anyagot tartalmaz. Így kevesebb, a gyógyszerek előállításánál használt adalékanyag terheli majd a gyomrunkat. Afrikában például az üzletekben árusított banán maláriaellenes vakcinát tartalmaz majd, hogy eltűnjön a földrészről ez a szörnyű betegség.

    A hús csak mint fűszer jelenik majd meg az étlapon: keveset fogyasztunk majd belőle. Az elfelejtett zöldségek ismét főszereplőkké válnak, amire már eddig is volt példa, elég ha csak a csicsóka, az árpagyöngy, a bio zöldségfélék és a csírák elmúlt tíz évben tapasztalt karrierjére gondolunk. A halakon kívül sok más élelmiszer is tartalmazza majd a közismerten hasznos omega-3 zsírsavat.

    Hogy e sajátos gasztronómiai vízióhoz mit szólnak majd a vendéglősök és a majdani vendégek, arról nem nyilatkozott a dietetikus.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!