2023. június 7. szerda
More

  Az influenza elleni védőoltás 40%-kal csökkentette az Alzheimer-kór kockázatát

  Az UTHealth Houston új tanulmánya szerint azoknál az embereknél, akik legalább egy influenza elleni védőoltást kaptak, 40%-kal kisebb valószínűséggel alakult ki Alzheimer-kór a vizsgált négy év alatt, mint a nem beoltott embereknél.


  A szakmailag lektorált kutatás első szerzői Avram S. Bukhbinder, a UTHealth Houston McGovern Medical School friss végzettje és a vezető szerző Paul. E. Schulz, a McGovern Medical School neurológus professzora. A vizsgálatban a 65 éves és idősebb amerikai idős felnőttek közel egymilliós mintáján összehasonlították az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát a legalább egy korábbi influenza elleni védőoltással rendelkező és az azt nem kapó betegek között.

  A tanulmányt azután készítették el, hogy két évvel korábban az UTHealth Houston kutatói kapcsolatot fedeztek fel az influenza elleni védőoltás és az Alzheimer-kór kockázatának csökkenése között. Ez a kutatás jelentős előrelépés, mivel a korábbi kutatásnál jóval nagyobb mintát elemzett, 935 887 influenza elleni védőoltásban részesült és 935 887 nem részesült beteget.

  Ajánló   Cukorral töltött fehérje a kulcs az Alzheimer-kórhoz és annak lehetséges gyógyításához – 1. rész

  “Azt találtuk, hogy az idősebb felnőttek influenza elleni védőoltása több évre csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Ennek a védőhatásnak az erőssége annál nagyobb volt, minél több évben kapta meg valaki az éves influenza elleni védőoltást – más szóval, az Alzheimer-kór kialakulásának aránya azoknál volt a legalacsonyabb, akik minden évben következetesen megkapták az influenza elleni védőoltást” – mondta Bukhbinder, aki a Schulz kutatócsoportjának tagja, miközben a Massachusetts General Hospital gyermekneurológiai osztályán tölti első rezidensi évét.

  “Azt találtuk, hogy az idősebb felnőttek influenza elleni védőoltása több évre csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.” – mondta Avram S. Bukhbinder.

  “A jövőbeli kutatásoknak fel kell mérniük, hogy az influenza elleni védőoltás összefügg-e a tünetek progressziójának mértékével azoknál a betegeknél, akik már Alzheimer-demenciában szenvednek” – mondta Bukhbinder.

  A négyéves vizsgálati időszak alatt a nyomonkövetési vizsgálatok során az influenza elleni védőoltásban részesült betegek mintegy 5,1%-ánál alakult ki Alzheimer-kór. Eközben a nem beoltott betegek 8,5%-ánál alakult ki Alzheimer-kór a követési vizsgálatok során.

  Ajánló   Alzheimer-kór

  Komplex immunrendszer

  “Mivel bizonyíték van arra, hogy több vakcina is védhet az Alzheimer-kór ellen, úgy gondoljuk, hogy ez nem az influenza elleni vakcina specifikus hatása” – mondta Schulz, aki egyben a neurodegeneratív betegségek Umphrey Family professzora és a McGovern Medical School Neurokognitív Rendellenességek Központjának igazgatója.

  “Ehelyett úgy véljük, hogy az immunrendszer összetett, és bizonyos változások, például a tüdőgyulladás, olyan módon aktiválhatják azt, hogy az Alzheimer-kór súlyosbodik. Más dolgok azonban, amelyek aktiválják az immunrendszert, ezt más módon tehetik – oly módon, amely megvéd az Alzheimer-kórral szemben. Nyilvánvaló, hogy még többet kell megtudnunk arról, hogy az immunrendszer hogyan rontja vagy javítja a betegség kimenetelét” – magyarázta Schultz.

  Ma az Alzheimer-kór az orvosbiológiai kutatások élvonalába tartozik. A kutatók azon dolgoznak, hogy az Alzheimer-kór és más demenciák minél több aspektusát feltárják. A legjelentősebb előrelépések némelyike arra világít rá, hogy a betegség hogyan hat az agyra. A remény az, hogy ez a jobb megértés új kezelésekhez vezet. Jelenleg világszerte számos lehetséges megközelítést vizsgálnak.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!