2024. április 19. péntek
More

    Kezeld a pikkelysömört gyógynövényekkel!

    Van egy gyógynövény, amely a legtöbb bőrbetegségre hatékony gyógyír lehet. Nem, nem a körömvirágról van szó, hanem az ekcéma és pikkelysömör elleni árvácskáról!


    A pikkelysömör egy autoimmun bőrbetegség, amely csak Magyarországon 200 000 embert érint. Sajnos ma már nincs gyógymódja, de tünetmentességet elérhetünk – akár gyógynövényes szerekkel is!

    Vadárvácska

    Azt hiszed, hogy még nem láttad, ugye? A legtöbb kiskert, park és erdei mező szélén azonban árvácskavirágok nyílnak, amelyek ibolyára és miniatűr árvácskákra emlékeztetnek. Első fontosabb tulajdonsága, hogy az ibolyával ellentétben virágai fehér-sárgás-lilás színűek, a kiskertészek tudják, hogy vetőmag nélkül bárhol megterem, és ha nem ritkítjuk, akkor az egész kertet átveszi.

    Ez a törékeny virágzat rengeteg hatóanyagot tartalmaz, köztük flavonoidokat, triterpenoid szaponinokat, antocianinokat, metil-szalicilátot, nyálkaanyagot, tanninokat, karotinoidokat, ásványi sókat. Ez a hatóanyag-kombináció nagyon alkalmas a pikkelysömör tüneteinek enyhítésére is.

    Ajánló   Gyógynövények: Csalán

    Mi a pikkelysömör?

    A pikkelysömör a görög psora szóból származik. Világméretű krónikus autoimmun betegség, amelyet a bőr bőrtermelő sejtjeinek túlműködése okoz. Kialakulásának oka nem teljesen tisztázott, a jelenlegi orvosi álláspont szerint nincs gyógymód, csak kezelés.

    Gyógynövények pikkelysömörre

    Kétféle teát is kínálunk, de mielőtt elmondanánk, milyen gyógynövényeket és hogyan fogyasszuk, felhívjuk a figyelmet a belső tisztítókúrák fontosságára.

    A legtöbb bőrbetegség belső eredetű, ezért elővigyázatosságból tavasszal és ősszel 4-6 hetes csalándió-tisztító kúra javasolt. Igyál meg egy csésze teát csalánlevéllel az egyik nap, a másik napon pedig diólevellel. A csalán a vérereket, a diólevél pedig a nyirokereket tisztítja.

    Pikkelysömör esetén azt javasoljuk, hogy minden nap étkezés előtt forrázz le egy csésze vadárvácskát. A még jobb eredmény érdekében azonban adjunk a teakeverékhez diólevelet, lándzsás útifűlevelet, kamillavirágzatot, kígyószisz hajtást, mezei zsurló hajtást, orvosi veronika csírát, így akár egész gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, nyugtató és bőrösszehúzó hatású is lehet. Terhesség, szoptatás és 12 év alatti gyermekek számára nem javasolt.

    Ajánló   Gyógynövények: Diófa

    Külsőleg a gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású kígyótea-keverék remek szolgálatot tesz nekünk, csak mosakodásra. Nyugtatja a bőrt, megszünteti a viszketést és a hámlást. Ha ez nem elég, a száraz részeket is bekenhetjük orbáncfű olajos kivonatával.

    Mivel a pikkelysömör sokféle formában jelentkezik, és a betegség lefolyása a beteg élete során változik, fontos a rendszeres tanácsadás.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!