2024. április 18. csütörtök
More

    Az olivaolaj dícsérete

    Az olivaolaj a legegészségesebb zsiradék – derül ki egy orvosi és táplálkozási vizsgálatból, amelyet az amerikai hadsereg végzett a hatvanas években, és amelynek eredményeit nyilvánosságra hozták.

    Igaz, a spanyolok ezt már a vizsgálat nélkül is régesrég tudják. Az olivaolaj előnyeiről és termesztésének módjáról a spanyol El Mundo hétvégi képeslap melléklete közölt riportot, „A folyékony arany” címmel.

    A táplálkozáskutató szakemberek egyértelműen megállapították, hogy az olivaolaj fogyasztása kifejezetten előnyös az emberi szervezetre, ha legalább napi négy kanállal fogyasztanak belőle. Előnyei számosak: csökkenti a „rossz” koleszterin szintjé, megvédi az érrendszert a meszesedéstől, megakadályozza a zsírok lerakódását az erekben és erősíti az izomsejteket. Kifejezetten előnyös az érrendszeri megbetegedések, a trombózis és a magas vérnyomás megelőzésére.

    A Földközi-tengeri országokban ezért magasabb az átlagéletkor, mint Észak-Európában vagy az Egyesült Államokban, ahol az állati zsírok fogyasztása dominál. A hagyományos mediterrán étrendben bőségesen van zöldség és gyümölcs, hüvelyes és hal, ráadásul olivaolajat használ, amely az egyetlen olyan olaj, amelyet természetes – spanyol vagy olasz elnevezéssel „szűz” – formájában, vagyis pusztán préseléssel nyernek.

    Az olivaolaj spanyolországi termesztésével kapcsolatban az El Mundo riportja elmondta, hogy az országban összesen 220 millió olajfa van, 370 ezer gazdaságban. Ez 8000 állandó munkahelyet és – elsősorban a szüret és a feldolgozás idején – 37 millió napszámot jelent.

    Az évi termelés megközelíti az egymillió tonnát, ami a Föld össztermelésének mintegy 20 százaléka. A spanyol termelés fele exportra kerül, elsősorban Olasz- és Franciaországba, az USÁ-ba, Ausztráliába és Japánba. Az olajfaültetvények 2 265 000 hektárt foglalnak el, ezek 60 százaléka Andalúziában van.

    A legnagyobb olivaolaj-fogyasztók a spanyolok mellett az arabok, a zsidók, a törökök és az olaszok. Ezt az olajat a történelem során a táplálkozáson kívül más célokra is felhasználták, ezzel kenték fel a királyokat, szépítették a hercegnők testét, ápolták a csecsemők bőrét és kenték be a holttesteket. A Biblia özönvízről szóló fejezetében a csőrében egy olajágat tartó galamb jelenti be a katasztrófa végét.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!