2024. április 23. kedd
More

    A sütőtök tápanyagtartalma

    A sütőtök Észak-Amerikában őshonos tökfajta. Míg a legtöbbünknek van egy kedvenc sütőtöktorta receptje, amelyet az őszi és téli ünnepek alatt húzunk elő, ez a sokoldalú élénk narancssárga zöldség nem korlátozódik a desszertre. Használható turmixok, pékáruk, levesek, saláták stb. készítéséhez is. A sütőtök gazdag tápügyi tartalma egész évben egészséges táplálékká teszik.

    Szénhidrát
    49 kalória és 12 gramm szénhidrát van egy csésze frissen főtt sütőtökben. Ebből a szénhidrátból 2,7 g rost, 5 g pedig természetesen előforduló cukor. A maradék szénhidrát keményítő.

    A sütőtökben lévő szénhidrátok feltöltenek, miközben minimális hatással vannak a vércukorszintre is, a glikémiás terhelés alapján mérve. Így a sütőtök jó választás a cukorbetegek számára.

    A glikémiás index (GI) és a glikémiás terhelés (GL) egyaránt méri az élelmiszer vércukorszintre gyakorolt ​​hatását. Míg a sütőtök magas GI-je 75, a glikémiás terhelés (amely figyelembe veszi az adag méretét) a becslések szerint csak 3.

    Zsírok
    A friss sütőtökben alig van természetes eredetű zsír. A konzerv tök egyes fajtái hozzáadott zsírt tartalmaznak. Ezenkívül sok sütőtök ízesítésű élelmiszer hozzáadott zsírt tartalmaz. Például a sütőtöktorta és sok sütőtök ízű pékáru is.

    Az őszi és téli hónapokban népszerű sütőtök-fűszeres kávéitalok gyakran tartalmaznak zsírt a tejtermékekből, amelyekből készülnek. Ezek az italok azonban általában nem tartalmaznak sütőtököt, hanem sütőtöktorta fűszerekkel, például fahéjjal, szerecsendióval és szegfűszeggel ízesítik.

    Fehérje
    A sütőtök nem gazdag fehérjeforrás, mindössze 1,8 gramm van benne csészénként. Sok tökrajongó azonban friss vagy konzerv sütőtököt ad a fehérjében gazdag ételekhez vagy turmixokhoz. Rostban gazdag szénhidrátként a sütőtök ízletes és egészséges módja a magas fehérjetartalmú ételek kiegyensúlyozásának.

    Vitaminok és ásványi anyagok
    A sütőtök gazdag A-vitaminban, béta-karotinban és természetes pigmentben, amely élénk narancssárga vagy sárga színűvé teszi. A béta-karotin A-vitaminná alakul a szervezetben, ami segít megőrizni a bőr, a fogak és a látás egészségét. A tök kiváló C-vitamin és káliumforrás is.

    A sütőtök jó E-vitamin, riboflavin, réz és mangán forrás. Kisebb mennyiségű vasból, magnéziumból, foszforból és folsavból profitálhat általa.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!