2024. április 19. péntek
More

    Nyári édességek

    Napsütés, forróság, strand. Általában ezek jutnak először eszünkbe a nyárról, de nem szabad megfeledkeznünk a nyári édességekről sem.


    Ha egy klasszikus nyári desszertre gondolsz, az lehet fagylalt vagy jégkrém, de olyan is, mint egy jól lehűtött sör, vagy akár egy gyümölcslével és vodkával készült fagyasztott koktél! A nyár tele van mulatságos családi összejövetelekkel és olyan összejövetelekkel, ahol az emberek egy kis felfrissülésre vágynak, miközben beszélgetnek és többet megtudnak egymás elmúlt évéről.

    Fagylalt és jégkrém

    Ma már nem csak a legkülönfélébb jeges finomságokat kóstolhatjuk, hanem szinte számtalan íz közül válogathatunk, de egyre több olyan fajta is létezik, amelyet ételallergiások is fogyaszthatnak.

    A hivatalos definíció szerint a fagylalt és a jégkrém között az a fő különbség, hogy a fagylalt a fogyasztás helyén előállított vendéglátóipari termék, míg ajégkrémet gyárban állítják elő, csomagolják és a rendeltetési helyére érkezés előtt lefagyasztják. Továbbá az egyes édes termékeket megkülönböztethetjük a fő összetevők szerint: tartalmaznak-e (és milyen arányban) tej, tojás, víz, cukor, gyümölcs, olajos magvak, aromák, habosítószerek.

    Jeges gyümölcsök

    Léteznek tejterméket, zsírt és tojást nem tartalmazó, víz (vagy jég) alapú, változatos ízesítésű édességek is, különösen gyümölccsel- vagy gyümölcslevekkel, szörpökkel, melaszokkal vagy éppen alkoholos italokkal készítve. Ilyen például a sorbet, a jeges kása, a mediterrán granitát és az elmúlt években hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő jégnyalóka. Elkészíthetők magának a zúzott jégnek a megízesítésével, vagy folyadékok, például gyümölcslé fagyasztásával.

    Gyümölcssaláta

    A jelenlegi hivatalos álláspont szerint az optimális egészség érdekében napi öt friss gyümölcsöt kell enni. A legegyszerűbb változatos gyümölcssaláta formájában elkészíteni!

    Érdemes megemlíteni, hogy sok neves táplálkozási szakember és orvos szerint friss gyümölcsöt önmagában, főleg joghurttal és kefirrel ajánlott fogyasztani, lehetőleg éhgyomorra – reggelire vagy délutáni uzsonnára – vagy legalább fél órával a főétkezés előtt. Mivel a legtöbb gyümölcs gyorsabban emésztődik, a fehérjével vagy szénhidráttal együtt erjedni kezdenek a gyomrunkban – lelassítja az emésztést, ami gázképződést, puffadást és gyomorfájdalmat okozhat. Desszertnek sült gyümölcsből vagy befőttből készült saláta a legjobb.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!