2024. április 28. vasárnap
More

    Egészségügy – Szemvédelem tíz lépésben

    A rendszeres orvosi ellenőrzés mellett még számos más lehetőség létezik a szem épségének megőrzésére – hívta fel a figyelmet a www.orvostkeresek.hu szakmai portál.

    Természetesen a szűrés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. A gyermekeknél 5 éves kor alatt ajánlott szemészeti vizsgálat elvégeztetése, a kancsalság és más látási rendellenességek kiszűrése végett.

    Az életkorral járó rendellenességek, például a glaukóma vagy az időskori makula degeneráció szűrésére érdemes külön figyelmet fordítani. Bizonyos betegségek, például diabétesz, vagy a családban korábban előfordult szembetegségek esetén különösen fontos a rendszeres időközönként történő ellenőrzés – állítja a szakmai portál.

    A napszemüvegek nem csak az aktuális divat kellékei, hanem nélkülözhetetlenek a szem védelme érdekében. Megfelelő minőségű termékekkel kiszűrhetők a káros UV sugarak.

    A szem sérülés elleni védelme egyes munkafolyamatoknál különösen fontos. Fűrészelés, vágás, szerelés közben mindig ajánlott védőszemüveget viselni.

    A kontaktlencsék jelentős könnyebbséget jelentenek, azonban megfelelő odafigyelés hiányában sok problémát is okozhatnak gyulladást, irritációt. A tisztasági előírások betartására különösen figyelni kell.

    A retina egészségének megőrzésében nagy szerepet játszik az „A” vitamin, amely például sárgarépa fogyasztásával fedezhető. A zöld leveles növények, mint a kelkáposzta és spenót lutein tartalmánál fogva segíti a makula degeneráció folyamatának lassítását.

    Sokan küzdenek a szemszárazság kellemetlen érzésével. Ennek kiküszöbölésére ajánlott az omega-3 tartalmú kiegészítők fogyasztása, illetve jó, ha az étrend halfélékben gazdag.

    A dohányzás a szem egészségére nézve is sok veszélyt rejt magában. A rendszeres füstöléssel egyaránt nő a szürkehályog, a makula degeneráció és a látóidegek károsodásának kockázata.

    A számítógép előtt végzett munka közben javasolt rendszeres pihenőt tartani, gyakran pislogni. A műkönny használata ez esetben segíthet a szem nedvességének fenntartásában.

    Az egészséges táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás is segíti a szem épségének őrzését. A testedzéssel elkerülhető a diabétesz, amelynek kellemetlen velejárója lehet a szemproblémák megjelenése. Más részről a mozgás a vérkeringés növelésével jótékonyan befolyásolja például a glaukómás betegek állapotát.

    A megelőzés mellett természetesen a legfontosabb, hogy bármilyen rendellenesség észlelésekor, azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy a problémákat még a kezdeti szakaszban kezelhessék – tanácsolja a www.orvostkeresek.hu.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!