2023. június 7. szerda
More

  Milyen hatással van az inozitol az inzulinrezisztenciára?

  Az inzulinrezisztencia (IR) manapság egyre több embert érint, gyakran a helytelen életmód miatt. Ezért kezelése elsősorban életmódterápiát, esetenként gyógyszeres kezelést igényel. Ezenkívül bizonyos kiegészítők is segíthetnek – pl. vannak inozitolt tartalmazó készítmények is.


  Mi az inozitol?

  Az inozitol a B-vitaminokhoz tartozó anyag, amely számos élettani folyamatban közreműködik – elsősorban az anyagcsere-folyamatokat befolyásolja, részt vesz az ingerületátvitelben, valamint segít fenntartani a szív- és érrendszert, az idegeket, az agyműködést és a látást. Természetes forrásai elsősorban a magvak, gyümölcsök és zöldségek.

  Az inozitolt egyre gyakrabban ajánlják fogyni vágyó nőknek, mivel a kutatások szerint fokozza a zsírégetést, hatással van a menstruációs zavarokra, a pajzsmirigy-gyulladásra (a szelén mellett), valamint a szénhidrát anyagcsere zavarokra (pl. inzulinrezisztencia, PCOS, cukorbetegség, stb.). de bonyolítja a dolgot, hogy metabolikus szindrómára is hatásos. Az ovuláció támogatására is ajánlott.

  Ajánló   Ez a legegészségesebb módja az időszakos gyors fogyásnak

  Egyéb betegségek és állapotok, amelyekre hatékony segítséget nyújt

  • magas vérnyomás
  • depresszió, pánikbetegség
  • székrekedés, emésztési problémák
  • magas koleszterinszint
  • meddőség
  • ekcéma
  • alvászavar

  Csökkenti az inzulinszintet és javítja a termékenységet

  Amint azt korábban említettük, az inozitol bizonyítottan javítja az inzulinrezisztenciát azáltal, hogy növeli a sejtek inzulinérzékenységét és elősegíti a fogyást, ami elengedhetetlen az állapot normalizálásához (túlsúly esetén). Azt is érdemes megjegyezni, hogy segít az LH/FSH egyensúly helyreállításában és a tesztoszteron csökkentésében és a progeszteronszint emelésében is. Ez azért is fontos, mert ezek a hormonális eltérések nagyon gyakoriak az IR-ben, tovább növelve a terhesség esélyét. Éppen ezért inzulinrezisztenciában szenvedőknek ajánlott az inozit tartalmú étrend-kiegészítők elsősorban folsavval kiegészítve.

  Ajánló   Az inzulinrezisztencia

  Mikor elég és mikor nem elég?

  Dr. Koppány Viktória szerint az enyhébb inzulinrezisztencia kezelése nem igényel gyógyszeres kezelést, elegendő a személyre szabott diéta, valamint a rendszeres testmozgás, amit inozit-kiegészítőkkel lehet kiegészíteni. Sokan önállóan sokat javíthatnak állapotukon, de szükség lehet gyógyszeres kezelésre, ha az inzulinrezisztencia állapota hatástalan vagy súlyosabb lehet.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!