2024. április 25. csütörtök
More

    Milyen hatással van az inozitol az inzulinrezisztenciára?

    Az inzulinrezisztencia (IR) manapság egyre több embert érint, gyakran a helytelen életmód miatt. Ezért kezelése elsősorban életmódterápiát, esetenként gyógyszeres kezelést igényel. Ezenkívül bizonyos kiegészítők is segíthetnek – pl. vannak inozitolt tartalmazó készítmények is.


    Mi az inozitol?

    Az inozitol a B-vitaminokhoz tartozó anyag, amely számos élettani folyamatban közreműködik – elsősorban az anyagcsere-folyamatokat befolyásolja, részt vesz az ingerületátvitelben, valamint segít fenntartani a szív- és érrendszert, az idegeket, az agyműködést és a látást. Természetes forrásai elsősorban a magvak, gyümölcsök és zöldségek.

    Az inozitolt egyre gyakrabban ajánlják fogyni vágyó nőknek, mivel a kutatások szerint fokozza a zsírégetést, hatással van a menstruációs zavarokra, a pajzsmirigy-gyulladásra (a szelén mellett), valamint a szénhidrát anyagcsere zavarokra (pl. inzulinrezisztencia, PCOS, cukorbetegség, stb.). de bonyolítja a dolgot, hogy metabolikus szindrómára is hatásos. Az ovuláció támogatására is ajánlott.

    Ajánló   Ez a legegészségesebb módja az időszakos gyors fogyásnak

    Egyéb betegségek és állapotok, amelyekre hatékony segítséget nyújt

    • magas vérnyomás
    • depresszió, pánikbetegség
    • székrekedés, emésztési problémák
    • magas koleszterinszint
    • meddőség
    • ekcéma
    • alvászavar

    Csökkenti az inzulinszintet és javítja a termékenységet

    Amint azt korábban említettük, az inozitol bizonyítottan javítja az inzulinrezisztenciát azáltal, hogy növeli a sejtek inzulinérzékenységét és elősegíti a fogyást, ami elengedhetetlen az állapot normalizálásához (túlsúly esetén). Azt is érdemes megjegyezni, hogy segít az LH/FSH egyensúly helyreállításában és a tesztoszteron csökkentésében és a progeszteronszint emelésében is. Ez azért is fontos, mert ezek a hormonális eltérések nagyon gyakoriak az IR-ben, tovább növelve a terhesség esélyét. Éppen ezért inzulinrezisztenciában szenvedőknek ajánlott az inozit tartalmú étrend-kiegészítők elsősorban folsavval kiegészítve.

    Ajánló   Az inzulinrezisztencia

    Mikor elég és mikor nem elég?

    Dr. Koppány Viktória szerint az enyhébb inzulinrezisztencia kezelése nem igényel gyógyszeres kezelést, elegendő a személyre szabott diéta, valamint a rendszeres testmozgás, amit inozit-kiegészítőkkel lehet kiegészíteni. Sokan önállóan sokat javíthatnak állapotukon, de szükség lehet gyógyszeres kezelésre, ha az inzulinrezisztencia állapota hatástalan vagy súlyosabb lehet.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!