2024. április 26. péntek
More

    Ezzel az egyszerű vérvizsgálattal a tünetek megjelenése előtt kimutathatók a különböző rákos megbetegedések

    A kutatók egy lehetséges „paradigmaváltást” üdvözöltek a rákszűrésben, miután közzétettek egy olyan kísérlet eredményeit, amely egyszerű vérvizsgálattal számos különböző rákbetegség jeleit mutatta ki.


    A teszt nemcsak a rákot képes kimutatni, hanem azt is, hogy a szervezetben honnan származik a rákra utaló jel.

    Ez segít az egészségügyi szakembereknek leszűkíteni azokat a vizsgálatokat, amelyeket a diagnózis megerősítéséhez és a kezelés megkezdéséhez el kell végezni.

    A vizsgálat során talált rákos megbetegedések egy része jelenleg egyiket sem szűrik, ami azt jelenti, hogy a résztvevők korábban kezdhetik meg a kezelést, mint ahogy korábban lehetséges lett volna.

    A rákos megbetegedések korábbi diagnosztizálása növeli a sikeres kezelés esélyeit.

    „A rákos halálozási görbe meghajlásához több rák korábbi kimutatására van szükség” – mondta Josh Ofman, a GRAIL, a vizsgálati technika mögött álló vállalat elnöke.

    A tesztet az Egyesült Államokban végezték el, ahol évente több mint 600 000 ember hal meg rákban.

    „Sajnos a rák okozta teher a demográfiai szökőárral együtt nő, mivel a rák kialakulásának abszolút kockázata növekszik, ahogy öregszünk” – mondta Ofman.

    „Azonban egy olyan világ, ahol több egyetlen rákszűrési tesztet végeznek, egyszerűen klinikailag és gazdaságilag tarthatatlan, mivel minden egyes rákszűrési teszt 5-10 százalékos hamis pozitív arányt mutat.”

    A cége által kifejlesztett teszt, az úgynevezett Galleri-teszt „paradigmaváltást” tehetne lehetővé a rákszűrésben „azáltal, hogy egyetlen vérvizsgálattal több ráktípust találnak korábbi stádiumban” – tette hozzá.

    Hogyan működik a Galleri teszt?

    A vérvizsgálat során egyetlen vérmintát vettek a pácienstől, amelyet azután megvizsgálnak a DNS metilációjára, ami a rák egyik jellemzője.

    A metilezésről akkor beszélünk, amikor a DNS-ben metilcsoportokat – a szerves vegyületek közös egységeit – detektálunk. Nem változtatják meg a DNS-kódot, de megváltoztathatják a génexpressziót.

    A tesztet DNS-szekvenálással és gépi tanulással végzik a vérből származó DNS metilációs mintázatainak elemzésére.

    Ez az elemzés felismerheti a rákos jeleket, és megjósolhatja, hol lehet a rák a szervezetben.

    A GRAIL szerint a Galleri teszt több mint 50 rákfajta jeleit képes kimutatni.

    A rákos megbetegedések korai felismerése

    A PATHFINDER elnevezésű vizsgálatban 6662 résztvevő vett részt, akik mindannyian 50 év felettiek voltak, és így nagyobb volt a rák kockázata.

    92 résztvevőnél találtak rákos jelet, közülük 35-nél összesen 36 különböző rákot diagnosztizáltak.

    A GRAIL szerint az igazolt rákos megbetegedések 71 százalékának volt olyan ráktípusa, amelyet nem rendszeresen szűrnek, mint például a méh- és hasnyálmirigyrák.

    A talált nem visszatérő rákos megbetegedések 48 százaléka korai stádiumban volt.

    Azt találták, hogy az előrejelzés, hogy honnan származik a rákos jel a szervezetben, 97 százalékos pontosságú.

    „A PATHFINDER tanulmány egy izgalmas első lépés a rákszűrés megközelítésének alapvető változása felé” – mondta Deb Schrag, a New York-i Memorial Sloan Kettering Cancer Center Orvosi Tanszékének elnöke.

    Hozzátette, hogy a tanulmány „bepillantást enged abba, hogy mit tartogathat a jövő” azzal a lehetőséggel, hogy vérvizsgálattal szűrjék a rákos megbetegedések „legkorábbi és leginkább kezelhető stádiumában”.

    Jeffrey Venstrom, a GRAIL tiszti főorvosa elmondta, hogy a Galleri-teszt – a standard szűréssel együtt végzett – több mint kétszeresére növelte a kimutatott rákos megbetegedések számát.

    Ezek közé tartoztak a máj-, vékonybél- és méhrák I. stádiumú, valamint a hasnyálmirigy-, csont- és szájgarat II. stádiumú daganatai.

    „Ez különösen figyelemre méltó, mivel a PATHFINDER populációt az átlagosnál nagyobb arányban szűrték mammográfiás, kolonoszkópiás és alacsony dózisú CT (számítógépes tomográfia) tüdővizsgálatok céljából.”

    A tanulmány eredményeit az Európai Orvosi Onkológiai Társaság 2022-es párizsi kongresszusán mutatták be.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!