2024. április 25. csütörtök
More

    Ehet a babám tonhalat? – 2. rész

    A halakkal való táplálás segíti az agyuk fejlődését, valamint egészségesen és erősen tartja őket. De nem minden halfajta biztonságos a csecsemők számára. Sajnos minden halban van legalább némi higany, ezért fontos, hogy olyan halat válassz, amelyben a legkisebb a méreganyag mennyisége.

    Ajánló   Ehet a babám tonhalat? – 1. rész


    Biztonsági óvintézkedések

    Bár a tonhal számos előnnyel jár a baba számára, van néhány fontos biztonsági óvintézkedés, amelyet szem előtt kell tartani. A tonhal nem minden fajtája biztonságos a csecsemők és kisgyermekek számára.

    Kerüld a magas higanytartalmú tonhalat

    Egyes tonhalfajták, például a nagyszemű tonhal, veszélyesen magas higanytartalmúak. Ezeket a fajtákat nem szabad fogyasztania a gyermekednek. Maradj a könnyű tonhalkonzerveknél, vagy hagyd ki a bubi tonhalat. „A jelentős mennyiségű higanynak való kitettség befolyásolhatja a csecsemők növekedését és fejlődését” – mondja Kristian Morey, a baltimore-i Mercy Medical Center táplálkozási és diabéteszoktatási programjának klinikai dietetikusa. Nagy mennyiségben a higany károsíthatja az agyat, a veséket és a májat. Reszketéshez, memóriaproblémákhoz vagy vesekárosodáshoz is vezethet.

    Nincs biztonságos higanymennyiség, de ajánlott betartani az előírt adagok mértékét, és csak alacsony higanytartalmú halat fogyasztani, mivel a halfogyasztás előnyei meghaladják az ilyen kis mennyiségű higany fogyasztásának kockázatait.

    Különböző tonhalfajok léteznek, és csak néhányuk minősül alacsony higanytartalmú halnak. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a hal és minél hosszabb az élettartama, annál több higany van benne. Ez azért van, mert a nagyobb halak kisebb halakat ehetnek, ami miatt több higanyt vesznek magukhoz. És minél tovább él egy hal, annál több ideje van a higany felvételére.

    Korlátozott mennyiség kiszolgálása

    Bár felszolgálhatsz alacsony higanytartalmú tonhalat, a tonhal felszolgálásakor nem lehet elkerülni a higanyexpozíciót. „Még a tonhalkonzerv is tartalmaz némi higanyt” – jegyzi meg Morey.

    Tartsd szem előtt a baba által elfogyasztott tonhal teljes mennyiségét. A csecsemőknek hetente csak két adag alacsony higanytartalmú halat kellene fogyasztaniuk. Mindkét adag lehet tonhal, vagy szolgálhatsz fel más biztonságos változatot, például szardellát, heringet vagy homárt.

    A halak fogyasztása kifejezetten ajánlott a gyermekek számára, mivel omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyek fontosak az agy fejlődéséhez. Amennyiben betartod az ajánlott adagok méretét, és alacsony higanytartalmú halat választasz, az előnyök feltehetően meghaladják a kockázatokat. Ha azonban úgy döntesz, hogy nem szolgálsz fel halat a háztartásodban vagy a gyermekednek, tudod, hogy rengeteg más módon is hozzájuthat a gyermeked a szükséges tápanyagokhoz.

    A tonhalat teljesen meg kell főzni

    Az 5 év alatti gyermekeknél fokozottan fennáll az élelmiszer eredetű megbetegedések kockázata, ezért fontos, hogy mindig teljesen átsütött tonhalat szolgálj fel. A füstölt vagy sült tonhal nem tekinthető biztonságosnak. Ha a tonhal konzervdobozból származik, akkor valószínűleg előfőzték a konzerválás során, de ellenőrizd a címkét, hogy biztos legyél benne.

    Figyelj az allergiás reakcióra

    A tenger gyümölcsei gyakori allergének, ezért fontos, hogy a tonhalat néhány napig önmagában, más új ételek keverése nélkül vezesd be, és figyeld meg a babát. Ha allergiás reakció jeleit észleled, például csalánkiütést, duzzanatot vagy hányást, hagyd abba a tonhal vagy más tenger gyümölcseinek etetését, és fordulj az egészségügyi szolgáltatóhoz. Ha úgy tűnik, hogy gyermeked nehezen lélegzik, vagy ha egyszerre több allergiás tünet jelentkezik nála, hívd a segélyhívó telefonszámot.

    Mikor és hogyan kell bevezetni a tonhalat?

    Akkor kezdheted el etetni a babát tonhallal, amikor 6 hónapos, és készen áll arra, hogy kipróbálja a szilárd ételeket. A készség jelei közé tartozik az asztali ételek iránti érdeklődés és az, hogy képes segítség nélkül felülni. A csecsemők ekkorra már megduplázzák születési súlyukat.

    Adj a babának tonhalat kanalanként, vagy engedd meg neki, hogy a kezével vegye fel a falatokat, és egyedül egyen. A lényeg az, hogy kínáld fel a tonhalat a babának, és hagyd, hogy ő döntse el, hogy meg akarja-e enni, vagy mikor fejezi be. Ha úgy tűnik, hogy a baba nem szereti a tonhalat, próbáld meg később újra. Gyakran több próbálkozásra van szükség ahhoz, hogy a baba ízlést találjon az új ételekre.

    Mennyi tonhalat adjak a babámnak?

    Hetente körülbelül két adag alacsony higanytartalmú halat, például tonhalat kínálj a babának. Egy adag körülbelül egy uncia. Figyelj azonban a baba teljes halbevitelére. Adhatsz neki tonhalat hetente kétszer, vagy adhatsz neki egy adagot, és másnap egy másik alacsony higanytartalmú tengeri halat, például lazacot vagy rákot.

    A tonhal mennyisége, amit a babának adhatsz, életkor alapján:

    • 6 és 12 hónapos kor között heti 1-2 uncia
    • 1-3 éves korig 2 uncia hetente
    • 4-7 éves korig 4 uncia hetente

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!