2023. március 29. szerda
More

  A kálmos

  Ez a vízi növény főként pangó partokon, mocsarakban és árkokban terem. A gyökérszárból, ahol vízszintesen kúszik a tengerparti iszapban, sok kard alakú levél 1 méter hosszúra nő. A szár közepén a zöldtől a barnássárgáig terjedő kúp alakú virágzat található. Hüvelykujj vastagságú, legfeljebb 1 méter hosszú, frissen fűszeres, kesernyés ízű. Szárítás után elveszti keserű ízét. Kora tavasszal vagy késő ősszel szedjük. Magyarországon védett növény!


  Erősítő hatásának köszönhetően a kálmosgyökér nemcsak az emésztőrendszer általános gyengeségére, puffadásra és hasi fájdalmakra szolgál, hanem segít a mirigybántalmak és a köszvény leküzdésében is. A gyökér nagyon hasznos az emészthetetlen gyomor és belek zsírtalanításában. Anyagcsere- és bélbántalmak, valamint sápadtság és vízbetegség esetén ajánlott.

  Ajánló   Nyaralás: hasmenés nélkül!

  Az extrém vékony emberek, akik nem a megfelelő táplálkozás hiánya miatt fogytak, igyanak kálmosgyökér teát, és időnként fürödjenek meg kálmosos vízben. A kálmosgyökér megszünteti az étvágytalanságot, még sérült vesék esetén is alkalmas, és hatékony tisztítószer az egész szervezet számára. A tea gyermekeknél a gluténérzékenység kezelésére is javallott, amely állapot az utóbbi időben egyre gyakoribbá vált.

  A szárított gyökér, ha lassan rágják, segíthet a dohányosoknak leszokni a dohányzásról. Ha frissen facsart kálmosgyökérlevet felkenünk a szemhéjakra, az javítja a látássérültek látását. Hagyd hatni néhány percig, majd öblítsd le hideg vízzel.

  Ajánló   Utazáskor hasmenés!?

  Felhasználása

  Teakészítés: A kálmosgyökér teát hideg vízben áztatva készítik. Áztass egy kanál kálmosgyökeret ¼ liter vízbe egy éjszakán át. Másnap kicsit felmelegítjük és leszűrjük. Használat előtt melegítsd fel vízforralóban.

  Frissen facsart gyümölcslé: A frissen szedett kálmosgyökereket óvatosan mossuk meg, és gyümölcscentrifugában facsarjuk ki a levét.

  Teljes fürdő: Áztasson 200 gramm kálmosgyökeret 5 liter hideg vízbe egy éjszakára. Másnap forrald fel, hagyd ülni és add a fürdővízhez.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!