2024. március 28. csütörtök
More

    Vörös foltok – lehet, hogy baj van?

    Ha visszatérően viszkető vörös foltok vannak a bőrödön, ne áltasd magad azzal, hogy ez csak a száraz bőr jelensége.


    Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyász szakorvosa szerint, ha az ekcéma diagnosztizálható, gondos kezelési rendet és megfelelő életmódot kell kialakítani, hogy fenntartható legyen.

    Bármely életkorban megtörténhet

    Ha bőrünk kipirosodik, viszket, feszül vagy érdes lesz, akkor ügyelnünk kell arra, hogy ne legyenek vastag, esetleg műanyag ruhák, száraz levegő vagy nem megfelelő tisztítószerek a képben, amelyek száraz bőrt okoznak. Ha azonban a tünetek megfelelő fizikai ápolás mellett nem múlnak el, vagy a súlyosbodnak, bőrgyógyászati ​​kivizsgálás javasolt. Ebből kiderülhet, hogy ekcémáról van-e szó.

    A legfrissebb adatok szerint a gyermekkori ekcéma a gyermekek 10-17%-át érinti Európában, szemben a felnőttkori 5-7%-kal. Az esetek felében már az első életévben jelentkeznek a tünetek, és 5 éves kor előtt diagnosztizálhatók. A veleszületett ekcéma és az atópiás dermatitisz bőrtünetei kevésbé gyakoriak, ha felnőttkorban kezdődnek.

    Az atópiás dermatitis egy krónikus bőrgyulladás, amely ismétlődően száraz és viszkető bőrrel jár. A rendellenesség genetikai hátterű, és a bőr abnormális módon túlreagál különféle külső és belső hatásokra. A veleszületett ekcéma megjelenése az életkor függvényében változik, de a szárazság és a viszketés minden szakaszában gyakori.

    Csecsemőkorban vörös, pikkelyes plakkok jelennek meg az arcon, a fejbőrön és a törzsön, de gyakori sokasággal. Csecsemő- és felnőttkortól kezdve vörös, vastagabb foltok figyelhetők meg a könyökön és a térden, a nyakon és a belső combokon, a bőr pedig gyakran érdes tapintású. A bőrtüneteket kísérő viszketés súlyos és gyakran nagyon fájdalmas. A tüneteket számos tényező befolyásolja, mint például a fertőzés, az élelmiszer- és külső allergének, valamint a stressz.

    Ajánló   Atópiás dermatitis kisgyermeknél

    A bőrgyógyászoktól a többi szakemberig

    A kezelés fontos része a bőr folyamatos hidratálása, az elvesztett zsírok és lipidek pótlása, ami tünetmentes állapotban is fontos. A krémek, kenőcsök a tünetmentes állapot hosszabb ideig tartó megőrzésére is szolgálnak. Természetesen betegségtől és személytől függően számos egyéb kiegészítő kezelés is létezhet, mint például bizonyos viszketés elleni szerek, speciális orvosi fényterápia, gyógyszeres kezelés.

    Érdemes utánanézni a lehetséges kiváltó okoknak is, így allergiás, fogászati, torok- és orvosi kivizsgálásra is szükség lehet. Egyes esetekben a kisgyermekeknél ételallergia vagy -intolerancia alakulhat ki, a környezeti allergének, a virágpor és a fűszerek hatása serdülő- és felnőttkorban kifejezettebb lehet. A gondos vizsgálat azonban sok esetben nem tudja azonosítani a genetikai érzékenységen túlmutató tüneteket okozó tényezőket.

    Ajánló   Ezt használd, ha támad az atópiás dermatitis

    Mit tehet az ember?

    A rendszeres hidratálás mellett kerülni kell a bőrirritációt is. Tehát fürdés helyett válassz zuhanyozást, majd az orvos által javasolt testápolót. Ezek kifejezetten az ekcémás bőr ápolására kifejlesztett illat- és színezékmentes készítmények.

    Ruházatban kerüld a szintetikus szálakat és a gyapjút: a legjobb választás a pamut ruha.

    Az ételallergiások kivételével az ételeket nem kell diétásan fogyasztani. Változatos, zöldségekben gazdag étrendet alakíts ki, kerüld a tartósítószereket és adalékanyagokat. Az erősen fűszeres ételek fogyasztása nem ajánlott, mivel ezek az izzadás miatt súlyosbíthatják a tüneteket.

    Érdemes néhány stresszkezelési technikát is elsajátítani, hiszen a stressz önmagában is kiválthatja az ekcémát.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!