2024. május 4. szombat
More

    Ezek segítenek, illetve ártanak atópiás dermatitis esetében

    Az atópiás dermatitiszt tartják a leggyakoribb gyulladásos bőrbetegségnek, ami világszerte a gyermekek és serdülők kb. 20 százalékát érinti. Mivel a kór jelentősen ronthatja a páciens életminőségét, fontos, hogy az érintettek tudják, mi könnyítheti meg a mindennapjaikat, és mi az, ami megnehezítheti: cikkünkben ennek tisztázásával foglalkozunk.


    Az atópiás dermatitis, más néven atópiás ekcéma, az ekcéma egyik leggyakoribb típusa. Ez egy krónikus betegség, amely több évig is elhúzódhat, de egész életen át tarthat, miközben a tünetek csökkennek vagy súlyosbodnak. Általában korai életkorban alakul ki, a gyermekpopulációban kb. 10-20% között fordul elő. A feltételezések szerint többtényezős betegségről van szó, amelynek kialakulásában a genetikai, immun- és környezeti tényezők kölcsönhatása játszhat kulcsszerepet.

    Mivel nincsenek kifejezetten a betegség diagnosztizálására használt laboratóriumi értékek, a szakemberek klinikai diagnózist állítanak fel, amely a betegség jelei és tünetei, valamint az egyéb nem gyulladásos bőrbetegségek kizárása alapján mondja ki a végső szót. A legjellemzőbb tünetek közé tartozik a viszkető és száraz bőr, valamint a bőrelváltozások, például a különböző színű foltok (vöröstől a barnásszürkéig) vagy hólyagok, amelyek néha leválnak.

    Fontos tudni, hogy az atópiás dermatitiszben szenvedőknek gyakran van egy vagy több társbetegsége, például asztma, allergiás nátha vagy ételallergia. Ellenkező esetben ezek a betegség kialakulásának fő kockázati tényezői, akárcsak az, akinél korábban asztmát, szénanáthát, ekcémát vagy különféle allergiát diagnosztizáltak a családban. Az atópiás dermatitis ugyan nem életveszélyes, de súlyosan ronthatja az ember életminőségét, sokaknál depressziót és szorongást okozva.

    Ajánló   Kiket érint az ekcéma?

    5 dolog, ami segít és 5 dolog, ami árt

    Jelenleg nincs teljes gyógymód, azonban fokozott odafigyeléssel és körültekintéssel az érintett egyének számára egyszerűbbé válhat az élet. Ez azonban megköveteli, hogy tájékozódjanak állapotukról, és a lehető leggyorsabban ismerjék fel, hogy tudnak segíteni magukon és mi ártalmas.

    Ami jó

    A rendszeres bőrápolás és szükség szerint gyógyszeres kezelés sokat segíthet a kellemetlen tünetek enyhítésében. Első lépésként, hogy az állapotodnak legjobban megfelelő kezelést kaphass, mindenképpen fordulj bőrgyógyászhoz, aki segít a termékek kiválasztásában és tanácsokat ad azok használatára vonatkozóan. Általánosságban elmondható, hogy az atópiás dermatitisz kezelésére kifejlesztett bőrápoló termékek rugalmasabbá tehetik a bőrt és csökkenthetik a viszketést, ezáltal megóvják a bőrfelületet a karcolás okozta károsodásoktól. Amikor a tünetek súlyosbodnak, agresszívabb kezelést kell követni, hidratáló szerekkel együtt (az erre a célra kifejlesztett termékek gyakran tartalmaznak kortikoszteroidokat).

    Ha hűvös (de nem hideg) a lakás, annak jótékony hatása lehet, hiszen az izzadás irritációt, viszketést okozhat. Ezt a logikát követve érdemes hűtőben tartani a krémeket, kenőcsöket, hiszen a hideg hidratáló krémek jobb nyugtató hatásúak.

    Célszerű feljegyezni az elfogyasztott ételeket, italokat és a főbb környezeti hatásokat, hogy megnézd, befolyásolja-e valamelyik a tüneteidet – így tudni fogod, mit kerülj el, és mi az, ami ártalmatlan.

    Éjszaka viselj cérnás kesztyűt, hogy megelőzd az alvás közbeni karcolások káros hatásait a bőrödön.

    Telepíts párásítót otthonodba, hogy megakadályozd a helyiség levegőjének kiszáradását és az atópiás dermatitisz súlyosbodását.

    Ajánló   Az ekcéma újbóli kialakulása ellen tehetsz

    Ami rossz

    Hagyd figyelmen kívül a pezsgőfürdőt, mert kiszáríthatja és irritálhatja a bőrt, hideg vagy meleg zuhany ajánlott, és nem tarthat tovább 10-15 percnél.

    Mosogatórongyod ne legyen érdes, és ne dörzsöld a bőrt, mert súlyosbíthatod a tüneteket és károsíthatod az érzékeny bőrfelületeket. Részesítsd előnyben azokat a darabokat, amelyek puhább tapintásúak, és csak enyhén szívják magukba a nedvességet.

    Ne izgulj, mert az idegesség az állapotodra is rossz hatással lehet. A stressz csökkentése érdekében mindennapi életedben tanulj meg relaxációs technikákat, például meditációt, önképzést vagy jógát.

    Nincs vakarózás, bármennyire is viszket, csak finoman simogasd meg az érintett bőrfelületet anélkül, hogy a bőr védő funkciója sérülne. Az atópiás dermatitiszben szenvedő gyermekek körmeit le kell nyírni és le kell tompítani, hogy minimálisra csökkentsék a karcolások kockázatát.

    Kerüld a szappant, testszappant, tartósítószert, parabéneket, testápolókat, samponokat, amelyek irritálhatják a bőrt és allergiát okozhatnak. Szintén érdemes választani az érzékeny bőrűeknek ajánlott illatmentes lemosókat és öblítőket.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!