2024. április 27. szombat
More

    A B12 nem nyújt védelmet a szívnek

    A B12 vitamin pótlása nem jelenthet hatékony védelmet az agyi keringési zavarok, a gutaütés, a szívroham kialakulásával szemben olyan egyéneknél, akiknek régebb óta valamilyen érbetegsége van. A vitamin adagolása a fennálló keringési kórok súlyosabb eseteiben a halál bekövetkeztének valószínűségét sem csökkenti – olvasható amerikai kutatók vizsgálatának eredménye a The New York Times egészségügyi mellékletében.

    A B 12-ről régóta ismert, hogy csökkenti a vérben keringő homocisztein mennyiségét. Tény, hogy ennek a hormonnak a magas szintje a keringési betegségek egyik rizikófaktora, ugyanakkor az új megállapítás szerint a szint csökkentése a túlélésben egyáltalán nem játszik szerepet.

    A kutatók 12 korábbi tanulmányt néztek át, 16 és félezer olyan résztvevő adatairól, akik már hosszabb ideje betegek voltak. Az eredmények azt mutatták, hogy akik folát azaz folsav pótlásban részesültek, azoknál alacsonyabb volt a homocisztein szint, viszont ennek mértéke semmilyen értelemben nem mutatott összefüggést a szívroham, a koronária betegségek, a stroke, vagy más okból bekövetkező halálesetek gyakoriságával. Továbbá nem volt különbség a kontroll csoport adataihoz képest, ahol a résztvevők nem kaptak folsavat.

    Az adatok alapján is csak igen szigorú – egyeseknek nehezen betartható – tanácsokat tudunk megfogalmazni – mondta a tanulmány egyik szerzője, dr. Lydia A. Bazzano, a Tulane University közegészségügyi és trópusi tanszékének (School of Public Health and Tropical Medicine) epidemiogia professzora.

    A tanács: hagyjanak fel a dohányzással, mozogjanak sokat, tartsák karban a súlyukat, és megfelelően táplálkozzanak. Ez azt jelenti, hogy fogyasszanak omega-3 zsírsavat (ami magas arányban van a halakban) és kiegyensúlyozott legyen a szénhidrát és fehérje fogyasztásuk. Ne feledkezzenek meg a gyümölcsről, zöldségről se.

    Az amerikai orvosi társaság tudományos folyóiratában (JAMA) közölt tanulmány sok ezer, már érbetegségben szenvedő ember adatait dolgozta fel, de a kutatók szerint egészségesek bevonásával történt más vizsgálatok sem tudták kimutatni, hogy a B12 vitaminnak érrendszert védő preventív szerepe volna.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!