2024. március 29. péntek
More

    Cukorbetegség: ezek a lényegesek a 2-es típusról (1. rész)

    Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a 2-es típusú cukorbetegség azért alakul ki, mert a szervezet csak egy ideig képes ellensúlyozni az inzulinrezisztenciát.


    A 2-es típusú cukorbetegség (vagy a múlthoz hasonlóan a későn kialakuló felnőttkori vagy nem inzulinfüggő diabetes mellitus, vagy cukorbetegség) kialakulásában több tényező is szerepet játszik.

    A leggyakoribb ok az, hogy a szervezet nem termel elegendő inzulint ahhoz, hogy csökkentse a vércukorszintet, vagyis az inzulinrezisztenciát. Ez általában a genetikai hajlamú és nem megfelelő életmódú egyéneknél fordul elő 30 éves kor után, de manapság egyre gyakoribb az elhízott gyerekeknél is.

    Ajánló   Tények a cukorbetegségről

    Az inzulinrezisztencia állapota átmenetileg nem okoz tüneteket, és a vércukorszint normális marad, mert a szervezet a szokásosnál több inzulint termel az inzulinrezisztencia ellensúlyozására. A 2-es típusú cukorbetegség akkor jelentkezik, amikor a szervezet már nem tud ellenállni az inzulinrezisztenciának (eleinte csak az inzulinrezisztencia további romlása miatt, később a hasnyálmirigy kimerülése, azaz az inzulintermelő kapacitás csökkenése miatt súlyosbodik).

    Ezért ha 2-es típusú cukorbetegségben szenvedsz, szervezeted kevésbé érzékeny az inzulin hormonra, amely szabályozza a cukor sejtekbe jutását. Bár a szervezet inzulint termel, ez nem elegendő a normál vércukorszint fenntartásához.

    Az 1-es típusú cukorbetegség hasonló, de sokkal ritkább betegség. Az 1-es típusú cukorbetegségben az inzulintermelés teljesen hiányzik, de hatékonysága nagyrészt változatlan.

    Ajánló   Az inzulinrezisztencia

    Mi okozza a 2-es típusú cukorbetegséget?

    Ha túlsúlyos leszel, és fogyási kísérleteid kudarcot vallanak, nagyobb a valószínűsége a 2-es típusú cukorbetegségnek. Az elhízás nélkül ritkán alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség (ellentétben az 1-es típusú cukorbetegséget a súlycsökkenés jellemzi).

    A kalóriaszegény étrend és a sok mozgás megakadályozhatja a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. A kialakult betegségeket nem lehet megszüntetni, de életmódváltással, fogyással karbantartható. Ha azonban figyelmen kívül hagyjuk, a 2-es típusú cukorbetegség szövődményei ronthatják az életminőséget és lerövidíthetik az élettartamot.

    Inzulin hatás

    A cukor a szervezet fő energiahordozója, és glükóz formájában van jelen a vérben. A glükóz a vérből az inzulin hormonon keresztül jut be a legtöbb sejtbe, így az inzulin csökkenti a vércukorszintet.

    Sajnos jelenleg nincs olyan gyógyszer, amely teljesen ellensúlyozná a genetikai hajlamokat, vagy teljes mértékben életviteli korlátozásokat váltana ki. A 2-es típusú cukorbetegségben orális gyógyszerekre (súlyosabb esetben inzulinra) lehet szükség a vércukorszint normalizálására és a szövődmények súlyosbodásának megelőzésére. Előrehaladott esetekben a hasnyálmirigy által termelt inzulint pótolni kell, akár az inzulin teljes pótlására is szükség lehet, így a 2-es típusú cukorbetegség hasonló az 1-es típusú cukorbetegséghez.

    Mikor kell orvoshoz fordulni?

    Ha attól tartasz, hogy cukorbeteg lehetsz, keresd fel az orvosod.

    Ha 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak, szoros orvosi ellátásra lesz szükséged, amíg vércukorszinted vissza nem tér a normális szintre. Ha a vércukorszinted stabil, kezelőorvosod javasolhatja, hogy néhány havonta ellenőrizd. Ezenkívül minden évben alapos kivizsgálás, rendszeres láb- és szemvizsgálattal, különösen, ha a vércukorszinted nehéz vagy szabályozhatatlan, magas vérnyomásod van, vagy egyidejűleg vesebetegséged vagy terhességed van.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!