2024. április 25. csütörtök
More

    Az optimális testmozgás: heti 2-3 ezer kalória

    A gutaütéstől mentes öregkor megalapozója a középkorúként folytatott rendszeres testmozgás, ám ezt is a legjobb módjával gyakorolni.

    Amerikai kutatók megállapították: bizonyos mozgásmennyiségen túl már kevésbé használ a rendszeres testedzés az agyvérzés megelőzésében. A tanulmány szerint azok járnak a legjobban, akik hetente 2-3 ezer kalóriát égetnek el testmozgással, az ő esetükben átlagosan 46 százalékkal kisebb öregkorukra a betegség kockázata. Akik 1-2 ezer kalóriát égetnek el, azoknál 24 százalékkal csökken a veszély, aki viszont 3-4 ezer „kalóriányit” mozog hetente, az egyáltalán nem jár jobban: az ő esetében már csak 22 százalékkal kisebb az agyvérzés valószínűsége, aki pedig 4000 kalória felett teljesít, az már csak 18 százalékos esélyelőnyre tesz szert.

    Ezer kalória elégetéséhez hetente ötször félórás gyaloglásra van szükség, jól kilépve. Ha kétszer ennyit akar valaki elégetni, akkor kétszeresére kell növelnie a távot.

    A felmérés és a vizsgálatok 11 130 olyan személyre terjedtek ki, akik átlagéletkora 1977-ben 58 év volt. A tanulmányt a Stanford Egyetem kutatói vezették.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!