2023. április 1. szombat
More

  Méhnyakrák-vakcina: ezektől véd!

  A humán papillomavírus (HPV) elleni vakcinát eredetileg csak négy HPV vírus ellen fejlesztették ki, de részben megelőzi 10 másik vírus okozta fertőzést is – állítja a vakcinát gyártó gyógyszergyár.


  A klinikai vizsgálatok során a vakcina hatásos volt a 16-os és 18-as HPV-törzs ellen, amelyek együttesen a méhnyakrákos esetek 70%-áért felelősek, míg a 6-os és 11-es törzsek 99%-ában volt hatékony, ezek a 16-os és 18-as törzsekkel együtt a genitális szemölcsök 90%-át okozzák.

  Ajánló   Dohányzó nők – a méhnyakrák kockázata nagyobb

  A 3. fázisú klinikai vizsgálatok eredményeinek két úgynevezett elemzése azt sugallja, hogy a vakcina keresztvédelmet nyújt további rákmegelőző betegségek ellen, amelyeket 10 HPV-törzs okoz, amik a méhnyakrákok 16%-át okozzák Európában és a 22%-át világszerte a rákos megbetegedéseknek.

  Egy klinikai vizsgálatban 15 és 26 év közötti önkéntes nők 3 oltást vagy 3 adag placebót kaptak (ál-kezelés). A résztvevők nőgyógyászati ​​vizsgálaton és rákszűrésen is részt vettek a felmérés kezdetekor, 6-12 havonta, összesen négy éven keresztül.

  Az eredmények azt mutatták, hogy a vakcina körülbelül 67 százalékkal csökkentette a három leggyakoribb HPV-törzs által okozott rákmegelőző betegségek előfordulását a 16. és 18. törzs után. A három szóban forgó törzs a méhnyakrákok 11%-át okozza világszerte. Ezek alapján a vakcina részleges védelmet nyújt a méhnyakrákot okozó HPV-törzsek legalább 90%-a ellen.

  Ajánló   Előzd meg a méhnyakrákot!

  Eliav Barr, a cég vakcinafejlesztési részlegének vezetője elmondta, hogy az új eredményekkel évente 30-40 ezer méhnyakrák-eset megelőzhető világszerte.

  Dr. Stephanie Blank, a New York-i Egyetem Cancer Institute nőgyógyásza és onkológusa szerint megfontolandó a fokozott vakcinahasználat a fejlődő országokban, ahol a vírus ritkábban előforduló törzsei terjedtek el.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!