2024. április 19. péntek
More

    Ezt a 2 kórt kullancsok terjesztik!

    Annak ellenére, hogy egyre jobban tudatában vagyunk annak, hogy a kullancsok sokféle fertőzést terjeszthetnek, a legtöbb ember továbbra is aggódik a Lyme-kór miatt, ha kullancs csípte meg őt vagy családtagját.


    Van azonban egy másik kullancsok által terjesztett betegség is, amely könnyen súlyossá válhat, ezért fontos megkülönböztetni ezeknek a betegségeknek a tüneteit, hiszen a kezelésük is jelentősen eltér egymástól.

    Különbség a kullancs által kölcsönzött agyvelőgyulladás és a Lyme-kór között

    Kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás

    Közép-Európában, így Magyarországon is az egyik leggyakoribb kullancs által terjesztett vírusos betegség az FSME vírus által okozott kullancsencephalitis, vagyis agyvelőgyulladás.

    A kora-nyári esethalmozódás néven ismert FSME vírus általában kullancscsípés útján terjed az emberre – a vírus jelen van a parazita nyálában –, és súlyos, nem ritka neurológiai szövődményeket okozhat egyes fertőzött egyéneknél. A legújabb tanulmányok szerint az FSME vírusfertőzéssel kapcsolatos enyhe panaszok későbbi következményekkel járhatnak, például tanulási nehézségekkel.

    Bár a betegség nem függ a nemtől vagy az életkortól, különös figyelmet kell fordítani a gyermekekre, a fertőzött kullancsok könnyen rájuk mászhatnak a szabadban való játék során, mert a kullancsok bármely testrészhez megtapadhatnak. Az FSME vírus azonnal átterjedhet az emberre, miután egy fertőzött kullancs megcsípte, míg Lyme-kór esetén a átvitelhez a kullancsnak 36-48 órán keresztül a bőrben kell maradnia.

    Az FSME vírus által okozott agyi gyulladásnak általában nincsenek korai látható jelei, és a lefolyás általában kétfázisú. Az első szakaszban akár egy hétig influenzaszerű tünetek jelentkeznek – izomfájdalmak, fejfájás, fáradtság és 37,5-39°C-os hőmérséklet. Ezt két-tíz napos tünetmentes időszak követi.

    A második szakaszban egy potenciálisan súlyos központi idegrendszeri fertőzés jelei – magas láz, fejfájás, hányinger, hányás és szédülés – jelentkezhetnek.

    Ajánló   Kullancsriasztó olajok: hogy készítsd el házilag?

    Lyme-kór

    Lyme-kórban a kullancscsípés körüli körkörös vörös kiütés általában három-harminc napon belül megjelenik, a középpontja tiszta. Az úgynevezett „vándorló fájdalom” és az érzékszervi zavarok gyakoribbak ennél a rendellenességnél, bár gyakori tünetek a fejfájás, hányinger és fáradtság is.

    A fő különbség az, hogy a Lyme-kórt baktériumok okozzák, míg a kullancsencephalitist egy vírus. Ez utóbbit nem kezelik vírusellenes gyógyszerekkel, és csak szupportív orvosi kezelés lehetséges a tünetek enyhítésére. A kullancsencephalitis fertőzés minden 3. esetben előfordulhat hosszú távú szövődmény kialakulása. A diagnosztizált Lyme-kór gyakran sikeresen kezelhető antibiotikumokkal, de hosszú távú következményei lehetnek ízületi gyulladás és neurológiai szövődmények.

    Ajánló   Jó vagy rossz az antibiotikum?

    Bizonyos kullancsok által terjesztett fertőzések elleni védőoltások is hasznosak lehetnek – bár Lyme-kór ellen nincs oltóanyag, az FSME vírus elleni oltások már évtizedek óta léteznek az általa okozott vírusos megbetegedés, az agyvelőgyulladás és agyhártyagyulladás megelőzésére. A kora tavasszal kezdődő védőoltási program ideális, így egy hónapon belül védekezhetsz a vírus ellen.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!