2024. április 18. csütörtök
More

    Ez a következő nagy szuperélelmiszer – 1. rész

    A karfiol mostanában menő lett. A kelkáposzta megfonnyadt, az avokádó pedig “túl-kádósodott”. A következő nagy szuperétel egyértelműen a padlizsán! A konyha legmenőbb hozzávalója egy valószínűtlen, eddig csendes hős: a szerény padlizsán.


    A padlizsán újjáéledése leginkább a közel-keleti étkezési trendnek köszönhető, amelyet a szuperszakács Yotam Ottolenghi irányít, aki szenvedélyes padlizsánrajongó – ő „a hatalmas padlizsánnak” nevezi -, azzal érvelve, hogy a „szegény ember húsaként” azonosítható, valójában azonban „a vegetáriánusok gazdag élvezetét” jelenti.

    Ottolenghi olyan ételekre mutat rá, mint a hagyományos török pörkölt, az imam bayildi és a hünkar begendi, amely egy füstölt padlizsánpüré bárányhússal. Mind az 5 londoni éttermében miso-mázas, sült, krokettbe göngyölt vagy sajttal töltött padlizsánokkal készítenek, és mint azt számos tapasztalt gasztrofogyasztó tudja, ami Ottolenghi konyháiban történik, az hamarosan mindenhol máshol is előfordul.

    Ajánló   Élelmiszerek a látás egészségéért

    Sabrina Ghayour, aki brit-iráni séf és a Persiana és Sirocco- az elmúlt két év egyik legkelendőbb szakácskönyve – szerzője, örökké grillezi a padlizsánokat, hogy sáfrányos joghurttal locsolja meg, sült búzadarával borítsa be, vagy köménnyel szórja meg. A padlizsánchipsek (amelyeket édesköményes joghurtba mártogathatsz) visszatérő népszerűségnek örvendenek a Soho Spuntinóban, és ízletesen sülnek fetával és datolyával a Moro kistestvérében, a Moritóban.

    A padlizsán mostanában annyira divatos – a világ számos vegánja készít belőle hamis szalonnát („facon”).

    Ajánló   Egészséges életmód vagy fogyókúra?

    A lila gyümölcsök és zöldségek általában csodálatosak – gondoljunk csak a vörös káposztára, a szilvára, az áfonyára, a céklára -, mert a színüket adó antocián erős antioxidáns. A padlizsán héja is magas klorogénsav- és fitonutriens-tartalmú.

    „Ha naponta csak egy színt ehetnék, az a lila lenne” – mondta Dr. James Joseph (egy népszerű idegtudós).

    A padlizsán a mediterrán étrend nagy részét is képezi, amely a legújabb kutatások szerint jobb lehet a szív- és érrendszerre, mint a sztatinok szedése.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!