2023. március 23. csütörtök
More

  Mennyi időt tölthetsz a napon bőrkárosodás nélkül?

  Lehet, hogy a drogéria folyosóján kóboroltál ​​egy nyaralás vagy hétvégi úszás előtt. Olyan sok márka és faktor létezik a fényvédők számára, hogy nehéz lehet kiválasztani a megfelelő fényvédőt.


  Mit jelent az SPF szám?

  Az SPF a Sun Protecting Factor rövidítése, és általában egy szám jelöli. Ez a szám a fényvédőnek azt a képességét mutatja, hogy késlelteti a napfény által kiváltott bőrpír kialakulását a nem exponált bőrhöz képest.

  Ezért ez a védelem az UVB sugárzásra vonatkozik. Például 15-ös SPF-nél egy személy 15-ször tovább tud a napon tartózkodni bőrpír nélkül, mint az, aki egyáltalán nem használ fényvédőt.

  Például, ha 10 percnyi napon töltött idő alatt a bőröd kipirosodik, a legjobb, 15-ös SPF-értékű fényvédő krém ezt az időt 15×10, azaz 150 percre növeli. Persze ha azonnal vízbe mész és ezzel lemosod magadról, akkor a védelem csak a krém ismételt felkenésekor lesz meg.

  Egyszóval a dobozon lévő kis számok azt mutatják, hogy a saját bőröd védekezőképessége hányszorosára nő napozáskor a naptejjel.

  Milyen magas faktorszámot válasszunk?

  Nyaralásra azonban érdemes legalább két különböző faktorú fényvédő terméket vinni: a nyaralás első napján magasabb faktorszámú, a többi napon alacsonyabb faktorszámú.

  Ha világos bőrű vagy, akkor nagyobb faktorra lesz szükséged: a vakáció első napjaiban mindenképpen 50-es faktort válassz. Ha sötétebb a bőröd, akkor a 30-40 is elegendő, ha kreol vagy, akkor alacsonyabb faktorszám is megfelelő lehet. Ugyanilyen fontos, hogy minél közelebb vagy a tengerhez vagy az Egyenlítőhöz, vagy minél magasabban vagy a hegyekben, annál magasabb az ajánlott SPF.

  Nem csak a tényezők száma számít

  Ha strandolni szeretnél, vásárolj vízálló fényvédőt vagy naptejet. A fényvédő krém beszívódása körülbelül 20 percet vesz igénybe, ezért érdemes otthon felkenni indulás előtt. Nem mindegy, hogy melyik fényvédő illik a bőrtípusodhoz. Zsíros bőrűek számára a legjobb megoldás egy spray vagy gél, és csak az arcra tervezett krémekből használj.

  Kétféle fényvédő közül választhatsz

  A fizikai fényvédők visszaverik a napfényt a bőrödön. A leggyakoribb fizikai fényvédők a titán-dioxid és a cink-oxid – amelyek nagyrészt nem szívódnak fel a bőrön, hanem szétszórják a napsugarakat, miközben a bőr felszínén maradnak.

  A fizikai fényvédők az UVA és UVB sugarak ellen is védenek, de hátrányuk, hogy kozmetikailag kellemetlenek: fehér réteget hagynak az arcon.

  Ezzel szemben a kémiai fényvédők elnyelik az UV-sugarakat. Ezek általában a bőrbe szívódnak fel, és felszívódnak a véráramba is, ezért kisgyermekek számára fizikai fényvédők javasoltak. Egyes kémiai fényvédők UV fény hatására lebomlanak.

  Mit használsz az arcodra?

  Tugyi Márta kozmetikus azt javasolja, hogy az arcra más fényvédő krémet használj, mint a testedre. Ennek az az oka, hogy az arc számos olyan problémát rejt, ami a test esetében nem fordul elő, mint például zsírosodás, pattanásos vagy túl száraz bőr, ráncok, esetleg ekcéma. Arcra magasabb faktorszámú fényvédő javasolt.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!