2024. március 28. csütörtök
More

    Mit hoz a mentális egészségügy jövője?

    A járvány rövid időn belül felhívta a figyelmet lelki egészségünk sebezhetőségére. Fizikai egészségünk és külső körülményeink metszéspontjában ülve láttuk, milyen gyorsan befolyásolhatják hangulatunkat és viselkedésünket a körülmények és a kihívások, és rájöttünk arra is, hogy elménk milyen erős és rugalmas lehet, de ami talán a legfontosabb, hogy most a mentális egészséggel kapcsolatos gondolkodásunkban megváltozott a látásmódunk. A mentális egészséggel és annak kezelésével kapcsolatos aggodalmak végre egyre inkább előtérbe kerülnek a társadalom fősodrában. Ezek a megfontolások jobb helyzetbe hoznak bennünket az előrehaladáshoz, hogy megértsük önmagunkat és a megosztott tapasztalatainkat, valamint a kutatások és kezelések terén tett izgalmas ugrásokat.

    A mentálhigiénés gondozás területe folyamatosan fejlődik, ami miatt elgondolkodhatunk azon, hogy merre haladjunk tovább. Ahogy előrelépünk egy olyan világba, ahol kevesebb a megbélyegzés, több a megértés és kevesebb az ellátás előtt álló akadály, feltesszük a kérdést: hogyan nézhet ki a mentálhigiénés ellátás jövője? Szinte egyik napról a másikra a pandémiás korlátozások a legtöbb napi műveletet online kényszerítették ránk, és a terápia sem volt más. Számtalan személy alkalmazkodott ahhoz, hogy távolról vegyen részt a megbeszéléseken, de még többen döntöttek úgy, hogy először segítséget kérnek. Az elektronikus úton nyújtott terápia nemcsak bizonyos körülmények között növelte a hozzáférhetőséget, hanem ugyanolyan hatékonynak is bizonyult, mint a személyes kezelés.

    „Az emberek nem térnek vissza a kanapéra” – mondja Priya Singhvi. – „A Covid-19 drámaian befolyásolta a beszélgetésterápia gyakorlatát azáltal, hogy beépítette a technológia széles körű alkalmazását. Sok klinikus úgy döntött, hogy továbbra is távolról kezeli az embereket. Most, hogy a távegészségügy fellendült, nincs visszaút.”

    A headset biztonságosan lehetővé teszi az expozíciós terápiákat, amelyek újra létrehozzák a kiváltó környezetet vagy élményt, így hasonló élményben részesülhetnek, mint amilyennel küzdenek, legyen szó akár a színpadról beszélve, átsétálva a hídon vagy egy kis zárt térben. A modalitás segíthet a betegeknek abban is, hogy biztonságos, ellenőrzött környezetben feldolgozzák a traumákat vagy az emlékeket.

    Fontos megjegyezni, hogy a VR-terápia nem feltétlenül új. Az elmúlt évek tanulmányai kimutatták, hogy ez a módszer hatékonyan segíthet a szorongással, félelemmel és traumával kapcsolatos állapotok kezelésében, de mivel a poszttraumás stressz-zavarok aránya növekszik, különösen az egészségügyi dolgozók körében, Singhvi rámutat, hogy az otthon elérhető VR-terápiás platform „új szintre” emeli a távegészségügyet azáltal, hogy valóban prioritást ad a betegeknek – akkor és ott kaphat segítséget, amikor és ahol szükségük van rá, és ez gyakran megfizethetőbb.

    Távegészségügyi környezetben, amint a páciens igénybe veszi ezt a kezelési formát, kap egy VR headsetet, és tárcsázza az ütemezett kezelést. Ezután a betegeket arra utasítják, hogy a saját tempójukban dolgozzák végig a terápiás programot, és az út során folyamatosan jelentkezzenek be szolgáltatójuknál. Ez a fajta saját ütemű terápia nemcsak szabadságot biztosít a páciens számára, hanem segíthet áthidalni a szakadékot a mentálhigiénés szolgáltatások iránti növekvő igény és az egészségügyi szakemberek korlátozott kínálata között.

    „A valóság az, hogy soha nem lesz elég magas színvonalú a mentálhigiénés szolgáltatások iránti növekvő kereslet kielégítése” – mondja Singhvi. – „Ha komolyan akarjuk kezelni ezt a válságot, el kell engednünk azt a gondolatot, hogy a terápiát csak szemtől-szembe lehet végezni, és fel kell ismernünk a felhasználóbarát automatizált digitális beavatkozások által nyújtott hatalmas előnyöket.”

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!