2023. március 27. hétfő
More

  A tavaszi tüsszögés okozói: a pollenek

  Kora tavasszal gyakran előjönnek a pollenallergiák, amiknek a tünetei nagyon hasonlítanak a megfázáséra. Kaparó torok, orrfolyás és tüsszögés kíséri a levegőben lévő pollenek okozta allergiát, amire az érzékenyebbek asztmás rohamot is kaphatnak. De mit tehetünk ellene?

  Az allergia a fent felsoroltakon kívül orrdugulással, orr-, tok- és szemviszketéssel, könnyezéssel és köhögéssel járhat. Ha ezeket az évnek mindig ugyanazon szakaszában tapasztalod, és a szabad levegőn, szélben és száraz időben fokozódnak, nagy a valószínűsége, hogy allergiában szenvedsz.

  Az allergiát mindenképp kezelni kell, különben súlyos következményei lehetnek. A panaszokat orrspray-vel, tablettákkal, hörgőtágítóval lehet enyhíteni, azonban orvosi konzultációra is szükség van, ki kell deríteni, hogy mely allergénekre vagy allergiás és milyen mértékben.

  Ha a pollen okoz neked gondot, a szezonjában ne tölts sok időt a szabadban. Ha szabadtéri programot terveznél mégis, hazaérve azonnal moss hajat, mert a hajba került pollenek további kellemetlen panaszokhoz vezethetnek. Otthoni szellőztetésnél és utazásoknál használj pollenszűrőt, ezen kívül egyél sok kékszőlőt és omega-3 zsírtartalmú halakat, mert ezek gyulladáscsökkentő hatásúak.

  Érdemes allergiaszezonban kerülni az olyan ételeket, amik más allergén anyagokat tartalmaznak, mert ezek fokozhatják a már meglévő allergia súlyosságát.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!