2024. április 19. péntek
More

    Forradalmi egyórás eljárás gyógyíthatja a prosztatarákot

    Az egyesült királyságbeli orvosok azt remélik, hogy több ezer prosztatarákos férfi gyógyulhat meg egy innovatív, egyórás műtéttel.


    A “mindent megváltoztató” kezelés elektromos áramot használ a nehezen hozzáférhető daganatok elpusztítására. Az egyórás „Nanoknife” műveletet a sebészek „elképesztően egyszerűnek és gyorsnak” nevezték.

    Az irreverzibilis elektroporációnak nevezett technikával elektromos impulzusokat juttatnak a daganatba, amelyek a hagyományos kezeléseknél sokkal kevésbé invazív módon vágják fel a sejtek membránját, ami azt jelenti, hogy a környező szerveket és szöveteket kevesebb kockázat éri.

    A terápia NHS-en történő bevezetése azért történik, mert évente több, mint 50 000 prosztatarákos esetet fedeznek fel. A betegség kezelése általában sugárkezeléssel vagy a prosztata eltávolítását célzó műtéttel jár, ami vizelési problémákat, inkontinenciát és a szexuális funkciók elvesztését okozhatja.

    Ehhez képest a Nanoknife kisebb esélyt kínál a mellékhatásokra, és gyorsabban elvégezhető: az első hat NHS-műtétet a UCLH sebészei végezték.

    Mark Emberton urológus professzor a következőképpen kommentálta a kezelést a The Telegraph szerint: „Ez egy újfajta terápiát kínál számunkra – a sejtek elpusztításának egy teljesen új módja. Az a szép benne, hogy a sebészeket ilyen egyszerű technikára lehet kiképezni. Ez változtatja meg a helyzetet.”

    Emberton elmondta, hogy a Nanoknife-nak megvan a lehetősége arra, hogy a prosztatarák standard kezelésévé váljon, szemben a jelenleg a célzott kezelésekkel ellentétben csak a nagy, speciális központokban elérhető kezeléssel.

    A professzor hozzátette: „Az ilyen időkben, amikor az NHS nagy nyomás alatt van, az egynapos sebészettel elkerülhető az éjszakai kórházi tartózkodás, és a műtőtermeket hatékonyabban tudjuk kihasználni”.

    Neil Gershon egyike volt azoknak a férfiaknak, akik az NHS keretében részesültek a kezelésben, és utólag azt mondta, hogy az a tény vonzotta, hogy a járulékos károk esélye sokkal kisebb.

    Visszaemlékezve a tapasztalatokra, így folytatta: „Az egészet egy nap alatt elvégeztük, ami nagyszerű volt. Amikor az altatás elmúlt, teljesen jól éreztem magam, egyáltalán nem fájt. Nem is mehetett volna jobban.”

    Natalia Norori, a Prostate Cancer UK tudásmenedzsere szerint a terápia nagyban javíthatja a lokalizált prosztatarákkal diagnosztizált férfiak életminőségét. Norori hozzátette, hogy az UCLH-ban végzett műtétek után a Nanoknife-ot most nagyobb vizsgálatokban kell tesztelni.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!