2024. április 26. péntek
More

    A mediterrán étrend alapanyaga – 1. rész

    Az olasz mogyoró egyértelműen a világ legfinomabb dióféléi közé tartozik. Valószínűleg a Nutellára emlékeztet, azonban az olasz mogyoróból sokkal finomabb és – ami a legfontosabb – egészségesebb termékek is léteznek.


    Ezért ebben a cikkben az olasz mogyoróról beszélünk, amelyet védett földrajzi jelzéssel (IGP és OFJ), biogazdálkodással termesztünk, ami a finomság garanciája ebben a globalizált világban, amely oly gyakran jutalmazza a nagyvállalatok túlspecializálódását és a hagyományokat.

    A legjobb olasz mogyoró

    A legjobb olasz mogyorót Olaszország második legnagyobb régiójában, Piemontban (vagy Piemonte) termesztik. Ez talán a legelegánsabb régió: csodálatos szőlők, finom borok, fantasztikus mogyoró és lassú ételek szállítója. Ahogy Dante mondta verseiben: „Kerek volt, szép és nemes külsejű.” A purgatóriumban lévő hercegekről és királyokról szólva, a Langhe mogyorókirálynőjét írja le a Tonda Gentile de Piemonte-ban, ami szó szerint annyit tesz: „A mogyoró királynője: kerek nemes Piemontból”, ismertebb nevén Nocciola Piemonte.

    Milyen egészségügyi előnyei vannak a mogyorónak?

    A mogyoró a mogyorófélék diója, és így magában foglalja a Corylus nemzetségbe tartozó fajokból származó bármely diófélét, különösen a Corylus avellana fűszernövény dióját. A mogyorót fajtól függően filberdiónak vagy kobozdiónak is nevezik.

    A mogyorót gyakran használják az édességgyártásban sütemények, pralinék készítéséhez, valamint csokoládéval kombinálva trüffelekhez és olyan termékekhez, mint a Frangelico likőr és a Nutella. Amellett, hogy ezek a mogyorók nagyon ízletesek és sokak kedvencei, nagyon gazdagok egyszeresen telítetlen zsírban, mangánban, R-vitaminban, fehérjében és számos más alapvető tápanyagban. Íme néhány a mogyoró legjobb egészségügyi előnyei közül:

    Rák megelőzése

    A tudósok megállapították, hogy a mogyoróban oly gazdag alfa-tokoferol típusú E-vitamin drasztikusan csökkentheti a hólyagrák kockázatát. Emellett a mogyoróban oly gazdag mangán is segíthet a rák elleni védekezésben.

    Alacsonyabb koleszterinszint és a szív- és érrendszeri egészség támogatása

    A mogyoró gazdag telítetlen zsírokban, amelyek jót tesznek a szívnek. A telítetlen zsírok nagy része olajsav, amely bizonyítottan csökkenti az LDL „rossz” koleszterinszintet és növeli a „jó” HDL fajtát. Mindössze 1 csésze mogyoró az ajánlott napi magnéziummennyiség mintegy ½-ét tartalmazza, egy olyan erős ásványi anyagot, amely szabályozza az izmok kalciumszintjét. Ha a kalciumszint magas, a szív összehúzódhat, és így szórványosan verhet. A megfelelő mennyiségű magnézium megakadályozza, hogy a szív túllépje önmagát, mivel serkenti az összehúzódások közötti egészséges pihenőket. 

    Lazítsd el az izmokat

    A magnézium jelentős szerepet játszik a szervezet sejtjeibe és sejtjeidből távozó kalcium mennyiségének szabályozásában. A megfelelő mennyiségű kalcium a megfelelő időben fokozza az izomösszehúzódást, és lehetővé teszi, hogy az izmok ellazuljanak, amikor nincs rájuk szükség. Ezért megvéd a fájdalomtól, az izomfeszültségtől, a görcsöktől és a fáradtságtól. Egy olasz tanulmány szerint a magasabb magnéziumszint az izmok erejét is növelheti.

    Jó a bőrnek

    Már egy csésze mogyoró is tartalmazza az ajánlott napi E-vitaminadag 86%-át. Ez a vitamin bizonyítottan védi a bőrt az ultraibolya sugárzás káros hatásaitól, mint az idő előtti öregedés és a bőrrák.

    Javítja az ízületek és a csontok egészségét

    A szervezetben lévő magnézium mintegy 2/3-át a csontrendszer erejének és szerkezetének építésére használják fel. Ez az ásványi anyag a legfontosabb a csontok felépítésében, és olyannyira jelentős, hogy a szervezetünk extra magnéziumot raktároz a csontok felszínén, hogy vészhelyzetben, hiány esetén felhasználhassuk. A mangán egy másik fontos ásványi anyag, amely a mogyoróban található, elengedhetetlen a csontok szilárdságához és növekedéséhez. A menopauzában lévő nők általában mangánhiányban szenvednek, és hasznát vehetnék a csontsűrűséget javító, és a csontritkulás elleni küzdelemben rejlő képességeinek.

    Az emésztőrendszer egészségének támogatása

    A mogyoró magas mangán- és rosttartalma elősegíti a táplálék és a méreganyagok rendszeres mozgását az emésztőrendszeren keresztül, következetesen elosztva a munka terhét útközben, és támogatva a mikroorganizmusok és vegyi anyagok megfelelő egyensúlyát, amelyek elengedhetetlenek az egészséges emésztőrendszerhez.

    Irányító idegrendszer

    A mogyoró B6-vitaminban is gazdag. Az idegrendszernek aminosavakra van szüksége a megfelelő működéshez, és ezeknek a savaknak szükségük van B6-vitaminra. Ezenkívül ez a vitamin létfontosságú a mielin létrehozásához, amely javítja az elektromos impulzusok hatékonyságát és sebességét, lehetővé téve az idegrendszer optimális működését. A B6-vitamin továbbá részt vesz a melatonin, az adrenalin és a szerotonin neurotranszmitterek szintézisében.

    Magas B-vitamin-tartalmú

    Ezek a diófélék az összes B-vitaminban gazdagok. Szervezetünk ezekre a vitaminokra támaszkodik, hogy lebontsa számunkra a zsírokat, szénhidrátokat és fehérjéket, így biztosítva számunkra a nagyszerű energiát. A B-vitamin komplexet a szervezetben elsősorban az idegrendszer egészségére használjuk fel. A B-vitamin komplex csillapítja a szorongást, a stresszt és a depressziót. Ezek a vitaminok a memóriát is fokozzák, és a neurotranszmitterek termeléséhez is szükségesek. A riboflavin az egészséges vörösvértestekhez szükséges, a B9 pedig a hormonszintézist segíti. A niacin javítja a bőr egészségét, és támogatja az idegrendszer és az emésztőrendszer normális működését. Bizonyos B-vitaminok segítik a károsodott DNS javítását és felépítését.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!